6Šį kartą „neišradinėsiu dviračio“, tačiau pasidalinsiu mūsų šeimos labai pamėgtu, tikrai universaliu, itin greitai pagaminamu užkandžiu. Vaikams tai net ir desertas.

Vadinamuosius energy balls arba energy bites tikrai žinote. Man dar patinka, kai angliškai juos vadina little bit of healty heaven. Ar esate juos bandžiusios? Tiesa, aš užtrukau, kol įtraukiau juos į mūsų šeimos mitybą, nes vis maniau, kad jų gaminimas savotiška „terlionė“ ir užima daug laiko. Mitas! Nuo šiol stengiuosi, kad jų visada būtų mano šaldytuve ar šaldiklyje. Tai sveikas, subalansuotas, naudingas užkandis, tobulas desertas prie kavos ir skanėstas, kurį be sąžinės graužaties galima duoti vaikams. Visas darbo sunkumas – į maistinį smulkintuvą sudėti datules, riešutus, kitus norimus priedus, o, gavus sausainių tešlos konsistencijos tešlą, delnuose voliojant formuoti rutuliukus.

Kodėl toks užkandis tikrai yra geras pasirinkimas? Riešutai – gerieji riebalai ir baltymai + datulės – natūralus saldiklis. Man patinka, kad juos patogu valgyti. Idealiai tinka, jei nešatės savo maistą į darbą, vaikams į darželius ar mokyklas, važiuojant automobiliu ir pan.8

Štai dar keli patarimai tiems, kas nuspręs išbandyti energijos rutuliukus:

Darbą labai palengvins geras virtuvės kombainas ar galingas maisto smulkintuvas. Bandžiau su paprastu trintuvu – gaminimas gavosi kur kas ilgesnis.

Datulės. Gaminimas šiek tiek keičiasi, priklausomai nuo datulių pasirinkimo. Jei jos itin šviežios, pavyzdžiui, „Arimex“ premium klasės, tuomet nesukame galvos ir metame jas tiesiai į maisto kombainą, jei kietesnės, „odingesnės“ – kelias valandas prieš gaminimą pamirkome vandenyje, o trinant – įpilame kelis šaukštus vandens.

3

Nesvarbu, kokius riešutus rinksitės, šiam užkandžiui tinka viskas, ką jūs mėgstate, kas jums tinka ir patinka. Pavyzdžiui, mano šeimos favoritai: anakardžiai, migdolai, karijų riešutai, sėklos (renkamės „Arimex“). Niekada nenaudoju graikinių riešutų, nes jiems esu alergiška. Beje, tinka net skrudinti-sūdyti riešutai, jie suteikia pikantiško skonio.

Šį kartą dalinuosi keturiais skirtingais energijos rutuliukų skoniais.

7

1 skonis

REIKĖS:

½ stiklinės datulių;

2 v. š. kakavos;

2 v. š. kedrinių pinijų;

½ stiklinė riešutų sviesto

GAMINIMAS:

  1. Datules, kakavą ir riešutų sviestą dėkite į maistinį smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės.
  2. Į masę įmaišykite kedrinių pinijų riešutus.
  3. Su valgomuoju šaukštu pakabinkite tešlos, dėkite į vandeniu sudrėkintus delnus ir sukite rutuliuką. Jei liko kakavos, galite joje dar pavolioti rutuliukus.
  4. Energijos rutuliukus dėkite į šaldytuvą ir palaikykite bent kelias valandas prieš valgydami.

2 skonis

REIKĖS:

½ stiklinės datulių;

½ stiklinės anakardžių;

2 v. š. kokoso drožlių;

½ citrinos sulčių;

½ citrinos žievelės

GAMINIMAS:

  1. Datules, anakradžius ir kokosų drožles dėkite į maistinį smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės.
  2. Į masę įmaišykite citrinų sultis ir labai smulkiai nutarkuotą citrinos žievelę.
  3. Su valgomuoju šaukštu pakabinkite tešlos, dėkite į vandeniu sudrėkintus delnus ir sukite rutuliuką. Jei liko kokoso drožlių, galite rutuliukus dar pavolioti jose.
  4. Energijos rutuliukus dėkite į šaldytuvą ir palaikykite bent kelias valandas prieš valgydami.1

3 skonis

REIKĖS:

½ stiklinės datulių;

½ stiklinės migdolų;

2 v. š. kakavos;

50 g juodojo šokolado;

2 v. š. kokoso drožlių

GAMINIMAS:

  1. Datules, migdolus, kakavą ir kokosų drožles dėkite į maistinį smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės.
  2. Į masę įmaišykite peiliu smulkiai sutrupintą šokoladą.
  3. Energijos rutuliukus dėkite į šaldytuvą ir palaikykite bent kelias valandas prieš valgydami.9

4 skonis

REIKĖS:

½ stiklinės datulių;

2 v. š. stiklinės sėklų mišinio;

1 v. š. bičių žiedadulkių (galima keisti riešutais, jei esate alergiški medui);

1/2 obuolio;

GAMINIMAS:

  1. Datules dėkite į maistinį smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės.
  2. Į datulių masę įmaišykite sėklas ir bičių žiedadulkes. Obuolį nulupkite, sutarkuokite per burokinę tarką ir įmaišykite į masę.
  3. Su valgomuoju šaukštu pakabinkite tešlos, dėkite į vandeniu sudrėkintus delnus ir sukite rutuliuką.
  4. Energijos rutuliukus dėkite į šaldytuvą ir palaikykite bent kelias valandas prieš valgydami. Šie rutuliukai bus patys minkščiausi ir greičiausiai gendantys (dėl obuolio).52Linkiu skanių ir sveikų akimirkų su  energijos rutuliukais.

Linkėjimai iš mano virtuvės į jūsų virtuves,

Bitė Gabrielė