back to top
Natūrali medicinaSenovinis gėrimas kraujospūdžiui – išvalys ir kraują, ir galvą

Senovinis gėrimas kraujospūdžiui – išvalys ir kraują, ir galvą

Senovinis gėrimas kraujospūdžiui – tai ne praeities reliktas, o atradimas, kuris vis dar keliauja iš kartos į kartą.

Liaudies medicina šimtmečius naudojo paprastus, tačiau veiksmingus receptus, padedančius stiprinti širdį, valyti kraujagysles ir mažinti įtampą.

Vienas tokių – česnako ir citrinos užpilas. Šis gėrimas dar vadinamas „kraujagyslių šluota“, o daugelis jį prisimena iš močiučių ar kaimo gydytojų patarimų.

Kuo ypatingas šis gėrimas? Pirmiausia tuo, kad jo sudėtis – visiškai natūrali, o poveikis juntamas palaipsniui, bet giliai.

Ir nors stebuklų žadėti negalima, senolių patirtis rodo – įtraukus tokį mišinį į kasdienybę, dažnas pajunta palengvėjimą ne tik kūne, bet ir mintyse.

Iš ko gaminamas senovinis gėrimas kraujospūdžiui?

Pagrindinės šio gėrimo sudedamosios dalys – visiems pažįstamos: česnakai, citrinos ir kartais medus ar imbieras.

Skamba paprastai, tačiau kiekvienas iš šių ingredientų turi savo paskirtį ir stiprybę.

Senovėje žmonės dažnai neturėjo galimybės matuotis spaudimo, bet puikiai jausdavo, kada kūnas streikuoja, kada galva pilna ar širdis ima plakti greičiau – tokiu metu būdavo imamasi būtent šio užpilo.

Česnakas – natūralus kraujagyslių valytojas

Jame esantis alicinas padeda plėsti kraujagysles ir mažinti spaudimą.

Liaudies gydytojai tikėjo, kad česnakas „pravalo“ kraują ir neleidžia jam tirštėti.

Citrina – rūgštelė širdžiai

Vitamino C kupina citrina padeda stiprinti kraujagyslių sieneles, o jos rūgštis skatina geresnį kraujo judėjimą.

Be to, citrinos skonis padeda švelninti česnako aštrumą.

Medus (nebūtina, bet naudinga)

Jeigu norisi švelnesnio skonio – šaukštelis medaus ne tik pagerina skonį, bet ir suteikia organizmui naudingų antioksidantų.

Imbieras – jei reikia daugiau šilumos

Kai kurie receptai dar praturtinami šviežiu imbieru – jis stiprina cirkuliaciją ir šildo organizmą iš vidaus.

Visos šios medžiagos veikia sinergiškai, palaikydamos kraujospūdį, skatindamos kraujotaką ir valydamos kraujagysles. Tačiau kaip pasigaminti šį gėrimą teisingai?

Kaip pasigaminti senovinį gėrimą kraujospūdžiui?

Nesupjaustyti česnakai, imbieras ir citrinos išdėlioti ant natūralaus pluošto pagrindo
Senoviniai ingredientai kraujospūdžiui – natūralūs, paprasti ir visiems pasiekiami produktai. Nuotrauka: shutterstock.com

Šio užpilo paruošimas labai paprastas, tačiau svarbiausia – naudoti kokybiškus, šviežius ingredientus.

Senoliai gamindavo didesnį kiekį iš karto ir laikydavo šaldytuve, kad kasdien būtų po ranka.

Receptas:

  • 4–5 didelės česnako galvutės (ne skiltelės, o visos galvutės)
  • 4 vidutinės citrinos (geriausia – ekologiškos, su žievele)
  • 1 litras virinto, atvėsinto vandens
  • (nebūtina, bet galima) 1–2 šaukštai medaus

Paruošimas:

  1. Nuluptus česnakus ir nuplautas citrinas (su žievele) sumalkite mėsmale arba sutrinkite blenderiu.
  2. Gautą masę užpilkite vandeniu ir, jei norisi, įmaišykite medaus.
  3. Supilkite į stiklinį indą ir palaikykite šaldytuve 2–3 dienas, retkarčiais pamaišykite.
  4. Nukoškite ir laikykite tik skystį. Gerti ryte, nevalgius, po 20–30 ml (maždaug vieną nedidelę taurelę).

Svarbu: gėrimas gana intensyvaus skonio, todėl pradžioje galite skiesti vandeniu.

Organizmui pripratus, galima vartoti grynesnę formą.

Kiek laiko vartoti ir ką svarbu žinoti?

Liaudies praktikoje šis senovinis gėrimas kraujospūdžiui dažniausiai vartojamas kursais – apie 2–3 savaites iš eilės, po to daroma pertrauka.

Tai padeda organizmui ne tik apsivalyti, bet ir nesukelia nereikalingo pripratimo.

Kai kurie žmonės šį gėrimą įtraukia į rudeninį ar pavasarinį organizmo „apsivalymo“ laikotarpį – kai po žiemos ar vasaros jaučiamas sunkumas, mieguistumas ar padidėjęs spaudimas.

Pirmi pokyčiai dažnai pastebimi po savaitės:

  • sumažėja galvos spaudimo jausmas
  • gerėja miegas
  • sumažėja rankų ar kojų šaltumas
  • jaučiamas lengvumas virškinime

Tačiau svarbu neužmiršti, kad tai – pagalbinė priemonė. Jei kraujospūdis rimtai svyruoja, būtina pasitarti su gydytoju.

Taip pat šis gėrimas netinka esant skrandžio opoms, rūgštingumo sutrikimams ar alergijai citrusiniams vaisiams.

Kada verta pabandyti?

Jeigu jaučiate, kad organizmas „apkrautas“, o kraujospūdis linkęs kilti dėl streso ar nuovargio – šis mišinys gali būti vertinga kasdienybės dalis.

Tai tarsi švelni valymo programa ne tik kūnui, bet ir galvai.

Ir net jeigu poveikis nebus staigus, jau pats pasirūpinimo ritualas suteikia stiprų psichologinį efektą – „darau kažką gero dėl savęs“.

Senovinė išmintis šiandienai: grįžkite prie paprastumo

Šiuolaikinis gyvenimas greitas, o sprendimai – dažnai skuboti.

Tačiau būtent tokie senoviniai receptai, kaip česnako ir citrinos gėrimas kraujospūdžiui, primena, kad sveikata prasideda nuo paprastų dalykų.

Tai nėra stebuklingas eliksyras, bet galimybė kasdien padėti savo organizmui natūraliu, saugiu būdu.

Svarbiausia – nuoseklumas. Viena taurelė ryte, be spaudimo ir lūkesčių, bet su dėmesiu sau – tai jau žingsnis į geresnę savijautą.

O kartais būtent tokie mažyčiai sprendimai tampa ilgalaikių pokyčių pradžia.

Nepamirškite: senolių išmintis – ne praeitis, o patirtis, kurią galime naudoti šiandien. Leiskite jai vėl tapti jūsų kasdienybės dalimi.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite