back to top
ReceptaiPagrindiniai patiekalaiToks troškinys, kad net šventei dienai tinka – kvapnus ir švelnus

Toks troškinys, kad net šventei dienai tinka – kvapnus ir švelnus

Yra patiekalų, kurie ne tik pamaitina, bet ir sukuria jaukumą. Troškinys – būtent toks. Tirštas, švelnus, kupinas kvapų ir šilumos. Kai jis verda ant viryklės, atrodo, kad visi rūpesčiai trumpam nustoja egzistuoti.

Tai vienas tų patiekalų, kurie įrodo: geram maistui nereikia nei prabangių ingredientų, nei sudėtingų receptų. Pakanka šiek tiek laiko, kelių paprastų produktų ir noro sukurti kažką nuoširdaus. Rezultatas – sotus, aromatingas troškinys, kurio norisi dar ir dar.

Kai kurie sako, kad troškinys – paprastos dienos patiekalas. Bet šis toks kvapnus ir švelnus, kad drąsiai galėtų puikuotis ir ant šventinio stalo. Tai vienas iš tų valgių, kuriuos valgai lėtai, mėgaudamasis kiekvienu kąsniu.

Troškinio receptas

Kiekvienas geras troškinys prasideda nuo gero pagrindo – svogūnų, morkų, česnako ir trupučio kantrybės. Kai jie apskrunda, virtuvė prisipildo to švelnaus, naminio kvapo, kuris pažadina apetitą.

Ingredientai

  • 500 g mėsos (kiaulienos sprandinės, jautienos ar vištienos)
  • 2 didelių svogūnų
  • 2 morkų
  • 2–3 bulvių
  • 1 saldžiosios paprikos
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 stiklinės vandens arba sultinio
  • 2 šaukštų pomidorų padažo
  • 1 šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių
  • Druskos, pipirų pagal skonį
  • Šlakelio aliejaus kepimui
  • Šviežių žalumynų (petražolių ar krapų) pabaigai

Gaminimo eiga

troškinys kvapnus ir švelnus su pomidorų padažu moliniame inde ant languotos staltiesės
Šildantis ir gardus troškinys su turtingu skoniu. Nuotrauka iš: shutterstock.com

1. Mėsą supjaustyk nedideliais gabaliukais ir apkepk keptuvėje, kol apskrus iš visų pusių. Neperkrauk keptuvės – leisk mėsai apskrusti, o ne troškintis. Tai suteiks jai spalvos ir skonio gilumo.

2. Tada suberk pjaustytus svogūnus, česnaką ir morkas. Kepk viską kartu dar kelias minutes, kol daržovės suminkštės ir išleis kvapą. Įmaišyk pomidorų padažą, papriką ir prieskonius. Viską lengvai permaišyk, kad mėsa pasidengtų šiuo aromatingu padažu.

3. Supilk sultinį ar vandenį, uždenk dangtį ir troškink ant silpnos ugnies apie 40–50 minučių, kol mėsa taps minkšta. Po to sudėk bulves ir papriką – jos suteiks troškiniui tirštumo ir saldumo. Troškink dar 15–20 minučių, kol viskas susijungs į vientisą, švelnią masę.

Jeigu nori, kad troškinys būtų dar sodresnis, įmaišyk šaukštelį grietinės arba šiek tiek sviesto – jie suteikia šilkinės tekstūros ir išryškina skonį.

Tobulas priedas – duona ar kruopos

Toks troškinys puikiai dera su virtomis bulvėmis, grikiais, daržovėmis, ryžiais ar net perlinėmis kruopomis. Bet jeigu nori tikro naminio pojūčio – patiek jį su gabalėliu šviežios, traškios duonos. Ji sugers aromatingą padažą, ir kiekvienas kąsnis taps dar sotesnis.

Kai kurie į troškinį įdeda šiek tiek pupelių ar žirnelių – tai suteikia papildomos tekstūros ir baltymų. Kiti – pomidoriukų ar net šlakelį raudono vyno, kad skonis būtų gilesnis. Čia gali drąsiai improvizuoti – troškinys atleidžia klaidas ir leidžia kurti savaip.

Kvapas, kuris pritraukia visus prie stalo

Kai troškinys pabaigoje pradeda tirštėti, o garai pamažu apgaubia virtuvę, net tie, kurie nebuvo alkani, greitai pasirodo virtuvėje. Toks kvapas – geriausia vakarienės reklama. Troškinys skleidžia tą šilumą, kurios kartais taip trūksta po ilgos dienos – sotus, bet ne sunkus, švelnus, bet ne nuobodus.

Pabaigai – tikra namų šiluma lėkštėje

Kvapnus ir švelnus troškinys vakarienei tarsi apjungia viską, ką mėgstame: paprastumą, sotumą ir nuoširdų skonį. Kiekvienas kąsnis primena, kad skaniausi dalykai dažniausiai gimsta iš paprastų ingredientų ir šiek tiek meilės.

Ir nesvarbu, ar gamini jį šeimai, ar svečiams – toks troškinys visada tinka. Net šventės dieną, kai norisi, kad ant stalo būtų kažkas tikro.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite