Yra tam tikrų natūralių priemonių, kurios išlieka populiarios nepaisant laikmečių, ir viena jų – obuolių actas kraujo gerinimui. Nors iš pirmo žvilgsnio tai gali atrodyti kaip paprastas virtuvės ingredientas, senolių praktikoje jis turėjo kur kas svarbesnę paskirtį.
Nedidelis gurkšnis prieš valgį buvo laikomas būdu „praskaidrinti“ kūną iš vidaus: palengvinti virškinimą, nuimti sunkumo jausmą ir padėti kraujui judėti lengvesniu tempu.
Šiandien šis ritualas vėl grįžta į kasdienybę – dėl stebėtinai paprasto poveikio, kurį pajunta daugelis. Vos kelios sekundės ryte, o pojūtis kūne pasikeičia visai dienai.
Kodėl obuolių actas laikomas naudingu kraujo būklei?
Obuolių actas visada buvo vertinamas dėl gebėjimo pažadinti organizmą iš vidaus. Jo rūgštinė, bet kartu švelniai tonizuojanti prigimtis sukuria pojūtį, tarsi kraujotaka pradėtų judėti lengviau, o virškinimas – veikti ritmingiau.
Šis poveikis siejamas su keliais paprastais, bet svarbiais aspektais:
Lengvesnis maisto įsisavinimas
Rūgštinė obuolių acto terpė gali padėti virškinimo sultims greičiau atlikti savo darbą. Tai ypač jaučiama valgant sunkesnius patiekalus – mažiau tempimo, mažiau spaudimo skrandžio srityje, o po valgio išlieka daugiau lengvumo.
Kasdienio sunkumo jausmo sumažėjimas
Daugelis pastebi, kad vartojant obuolių actą rytais, kūno apsunkimas mažėja. Tai leidžia manyti, kad jis prisideda prie sklandesnio skysčių judėjimo organizme, todėl pojūtis tampa lengvesnis.
Tonizuojantis poveikis ryte
Nedidelis gurkšnis prieš valgį dažnai prabudina visą virškinimo sistemą. Tai būdas išjudinti rytą be stimuliantų: švelniai, natūraliai, be papildomų priedų.
Kaip vartoti obuolių actą kraujo būklei palaikyti
Obuolių actas turi aiškų, ryškų skonį, todėl jį verta vartoti švelniai ir apgalvotai. Nedidelės dozės yra veiksmingiausios, o pats ritualas turi būti malonus, o ne sukelti diskomfortą.
1. Gurkšnis prieš valgį
Tai seniausias ir paprasčiausias būdas. Į stiklinę pilama šilto vandens, įdedamas arbatinis šaukštelis obuolių acto, išmaišoma ir geriama lėtai, vienu nedideliu gurkšniu. Toks kiekis pakankamas, kad būtų jaučiamas vidinis lengvumas.
2. Ryto tonizuojantis vanduo
Jei ryte norisi malonesnio skonio, į šiltą vandenį galima įlašinti:
• lašelį medaus,
• citrinos skiltelę,
• ploną imbiero riekelę.
Visi šie priedai sušvelnina skonį ir nenaikina pagrindinio poveikio.
3. Prie maisto, jei rūgštis atrodo per stipri
Kai kurie žmonės renkasi įpilti obuolių acto į salotas ar lengvas daržovių sriubas. Šis būdas tinkamas tiems, kurie jautriau reaguoja į rūgščius gėrimus.
4. Nedidelis kiekis – geriausias pasirinkimas
Obuolių actas nėra ta priemonė, kurią verta vartoti dideliais kiekiais. Atvirkščiai – maža dozė, bet reguliariai, paprastai suteikia geresnį jausmą nei kasdienis didelis kiekis.
Kaip pasigaminti obuolių actą namuose
Naminis obuolių actas vertinamas dėl to, kad jame nėra jokių papildomų priedų, o skonis būna švelnesnis ir natūralesnis nei parduotuvėse.
Tokį actą lengva pagaminti iš paprastų rudens obuolių, o pats procesas tampa maloniu, lėtu ritualu.
1. Pasirinkite aromatingesnius obuolius
Geriausiai tinka saldžiarūgščiai obuoliai – jų sultys greičiau fermentuojasi ir sukuria švaresnį skonį. Obuolius nuplaukite, pašalinkite pažeistas vietas, bet žievelės ir sėklų išimti nereikia.
2. Susmulkinkite ir suberkite į stiklainį
Obuoliai supjaustomi nedideliais gabalėliais ir užpildomas didesnis stiklainis maždaug iki trijų ketvirtadalių. Taip obuoliai turi pakankamai erdvės fermentuotis.
3. Užpilkite pasaldintu vandeniu
Į litrą šilto vandens įmaišoma pora arbatinių šaukštelių cukraus. Šis vanduo supilamas į stiklainį, kad visi obuoliai būtų apsemti. Cukrus reikalingas tik pirmajam rauginimo etapui – vėliau jo skonyje nebesijaučia.
4. Uždenkite marle ir palikite šiltoje vietoje
Stiklainis uždengiamas marle ar lengvu audiniu, kad galėtų patekti oras, bet nepriskristų dulkių. Indas laikomas šiltesnėje vietoje, geriausia tamsesniame kampe.
Per pirmąsias dienas prasideda natūrali fermentacija – obuoliai lėtai kyla į paviršių, o skystis tampa drumstas.
5. Perkoškite ir tęskite antrąją fermentaciją
Po maždaug 2 savaičių skystis nupilamas, o obuoliai išmetami. Stiklainyje turi likti vien skystis. Jis vėl uždengiamas marle ir paliekamas dar kelioms savaitėms, kol įgauna acto kvapą ir švelnų rūgštumą.
6. Paruoštas naudoti, kai kvapas tampa ryškesnis
Naminis obuolių actas paprastai būna paruoštas po 4–6 savaičių. Skonis subtiliai rūgštus, šiek tiek vaisinis, be dirbtinio aštrumo. Laikyti jį galima šaldytuve arba tamsioje spintelėje.
Nedidelis ryto ritualas kraujo gerinimui
Obuolių actas išliko populiarus dėl savo paprastumo. Nedidelis gurkšnis prieš valgį sužadina virškinimą, suteikia geresnį vidinį pojūtį ir padeda dieną pradėti lengvesniu ritmu.
Tai natūrali priemonė, kurią lengva priderinti prie kasdienybės, o naminis actas dar labiau sustiprina visą ritualo prasmę. Tokie nedideli įpročiai primena, kad organizmo balansas dažnai pradeda keistis nuo mažų, bet nuoseklių žingsnių.
