back to top
ReceptaiDesertaiSenovinis trupininis pyragas – kvapnus, lengvas ir gardus receptas

Senovinis trupininis pyragas – kvapnus, lengvas ir gardus receptas

Ar prisimenate tą vaikystės kvapą, sklindantį iš močiutės virtuvės, kai orkaitėje kepė trapus, švelniai prieskoniais kvepiantis pyragas? Būtent toks yra senovinis trupininis pyragas – paprastas, bet nepaprastai gardus kepinys, kuris sugrąžina į šiltus šeimos prisiminimus. Šis receptas – tikras senų laikų perlas, kurio nereikia tobulinti, nes jis ir taip – tobulo skonio.

Minkštas, drėgnas pyrago vidus ir traškus trupininis viršus – tai derinys, kurio neįmanoma atsisakyti. Jis puikiai tinka tiek vėlyviems savaitgalio pusryčiams, tiek prie popietės arbatos ar net kaip saldus akcentas vakarienei. O svarbiausia – šį pyragą paruošite vos per pusvalandį!

Reikės:

Norint iškepti šį senovinį trupininį pyragą, užteks kelių paprastų produktų – būtent tokie receptai išliko šeimos sąsiuviniuose, perduodami iš kartos į kartą. Šis pyragas puikiai įkūnija tą tikrą, jaukų namų skonį, kurio taip pasiilgstame.

Ingredientai

  • 1 stiklinės balto cukraus
  • 1 ½ stiklinės kvietinių miltų
  • ½ stiklinės sviesto (supjaustyto gabaliukais)
  • 1 arbatinio šaukštelio malto cinamono
  • ½ arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių
  • 1 arbatinio šaukštelio kepimo sodos
  • Žiupsnelio druskos
  • 1 stiklinės pasukų (arba kefyro)
  • 1 lengvai plakto kiaušinio

Gaminimo eiga:

Šis senovinis trupininis pyragas ne tik gardus, bet ir labai greitai pagaminamas. Net ir neturint daug laiko, per mažiau nei valandą jau galėsite mėgautis aromatingu kepiniu.

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C. Lengvai patepkite sviestu kepimo formą (apie 18×28 cm).
  2. Dubenyje sumaišykite cukrų, miltus ir sviestą. Šakute trinkite sviestą, kol mišinys taps trupininis. Atsidėkite apie ½ puodelio šio mišinio – jis bus pyrago viršus.
  3. Į likusią trupinių dalį įmaišykite cinamoną, gvazdikėlius, kepimo sodą ir druską.
  4. Supilkite pasukas ir plaktą kiaušinį. Lengvai išmaišykite tešlą.
  5. Supilkite tešlą į paruoštą kepimo formą. Viršų pabarstykite anksčiau atidėtu trupinių mišiniu.
  6. Kepkite apie 25 minutes, kol į pyrago vidų įkištas medinis pagaliukas išlys sausas.
  7. Atvėsinkite, supjaustykite gabalėliais ir mėgaukitės.

Pagardinimui:

Nors senovinis trupininis pyragas ir be priedų yra gardus, kartais norisi jį šiek tiek paįvairinti ar suteikti ypatingesnio skonio akcentų – kaip tai darydavo mūsų močiutės sekmadienio pietums ar šventinėms progoms.

Galite lengvai papildyti šį pyragą:

  • Razinomis ar džiovintais obuolių gabaliukais, kurie puikiai dera su prieskoniais ir suteikia natūralaus saldumo.
  • Smulkintais graikiniais arba lazdyno riešutais, jei norite traškesnės tekstūros ir šiek tiek turtingesnio skonio.
  • Pabarstykite pyragą cukraus pudra prieš patiekdami – tai suteiks jam ne tik šventiškumo, bet ir papildomo švelnumo.
  • Jei mėgstate daugiau drėgmės – patiekite su natūraliu jogurtu arba grietine, šiek tiek paskaninta vanile ar medumi.

Nedidelės detalės kartais sukuria didžiausią skonio skirtumą – todėl nebijokite eksperimentuoti, bet visada išlaikykite tą senovinį paprastumą, kuris ir daro šį pyragą ypatingu.

Skanaukite ir dalinkitės šiluma

Senovinis trupininis pyragas – tai ne tik paprastas kepinys, tai gabalėlis prisiminimų, namų jaukumo ir vaikystės aromato. Šis pyragas visada išlieka aktualus – nes tikras, nes širdžiai mielas, nes sukurtas su meile.

Jei ir jūs mėgstate receptus, kurie niekada neišeina iš mados, išbandykite šį trupininį pyragą ir pasidalinkite juo su savo artimaisiais. Galbūt tai taps ir jūsų šeimos tradicija – kaip kadaise buvo mūsų senelių namuose.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite