Kaimiškas šimtalapis – tai iš pažiūros kuklus, bet skoniais turtingas desertas, kuris gali nustebinti ne tik savo kvapais, bet ir sluoksnių gausa. Jei iki šiol galvojote, kad tokius kepinius gali iškepti tik konditerijos meistrai – klystate. Su trupučiu kantrybės, paprastais ingredientais ir aiškiais žingsniais, šį desertą galite pasiruošti ir savo virtuvėje.
Šimtalapio idėja visai paprasta: sluoksniuota mielinė tešla, aguonų įdaras, sviesto kvapas ir šiek tiek cukraus – viskas, kas sukuria tikrą gardėsį. Šį kartą dalinamės ne nostalgija, o aiškiu ir praktišku receptu, kuris tiks tiek šventėms, tiek savaitgalio kepiniams.
Ingredientai kaimiškam šimtalapiui
Tešlai reikės:
- 500g kvietinių miltų
- 125ml šilto pieno
- 3 kiaušinių
- 2 šaukštų aliejaus
- 1 šaukšto cukraus
- Žiupsnelio druskos
- 7g sausų mielių
Įdarui ir sluoksniavimui:
- 2 pakelių maltų aguonų (tinka skirtos aguonpieniui)
- Cukraus pagal skonį
- Šiek tiek vanilės (nebūtina, bet suteikia malonų aromatą)
- 300g ištirpinto sviesto
- Cukraus apibarstymui tarp lakštų ir viršaus
Tai paprasti produktai, kuriuos dažnai turime namuose – o kai juos sujungiame tinkamu būdu, kaimiškas šimtalapis tampa tikru skonio atradimu.
Kaimiško šimtalapio tešlos ruošimas:
- Pirmiausia pradėkite nuo mielių – jas suaktyvinkite šiltame piene su šaukštu cukraus. Palikite kelioms minutėms, kol paviršiuje pradės formuotis putos.
- Tuo metu plakite kiaušinius su žiupsneliu druskos – plakite tol, kol masė taps vientisa ir lengvai putos. Įplakite aliejų, tuomet supilkite paruoštas mieles.
- Miltus suberkite palaipsniui – maišykite, kol pradės formuotis minkšta, elastinga tešla. Jei turite duonkepę ar kombainą – dar geriau, tegul ji perima minkymo darbą. Tešla neturėtų lipti prie rankų, bet ir nebūti per kieta – šiek tiek aliejaus ant stalo ar rankų padės lengviau ją apdoroti.
- Padalinkite tešlą į 5 dalis – mažas bandeles. Jas aptepkite aliejumi ir palikite šiltai, kad iškiltų. Kol tešla kyla – pasiruoškite įdarą ir sviestą.
Lakštų formavimas ir sluoksniavimas:
- Kai tešla iškyla, imkite po vieną bandelę ir pradėkite formuoti lakštus. Jei tešla sunkiai tamposi – tiesiog iškočiokite ją kuo ploniau.
- Kiekvieną lakštą gausiai aptepkite ištirpintu sviestu, apibarstykite cukrumi ir paskleiskite aguonų įdarą. Įdarui naudokite maltas aguonas, sumaišytas su cukrumi ir trupučiu vanilės – tai suteiks gardų, tradicinį skonį.
- Paruoštus lakštus dėkite vieną ant kito, kiekvieną sluoksnį pertepdami sviestu ir apibarstydami cukrumi. Jeigu lakštai plyšta ar netelpa – nesijaudinkite, šimtalapis tuo ir žavus, kad net netobula forma kepant virsta gardžiu desertu.
- Sluoksniuokite tol, kol baigsite visą tešlą ir įdarą. Tada visą kepinį dėkite į formą – galima susukti kaip sraigę arba dėti laisvai, kaip tik patogu.
Kepimas ir paskutinis akcentas:
- Paruoštą šimtalapį dar kartą palikite šiltai pakilti – maždaug 30–40 minučių. Per tą laiką jis taps dar purenesnis, o sluoksniai – dar labiau išryškės.
- Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30–35 minutes, kol paviršius gražiai apskrus. Jei kepinio viršus pradeda per greitai ruduoti – pridengkite folija.
- Ištraukus šimtalapį iš orkaitės, leiskite jam šiek tiek atvėsti. Apačioje dažnai susidaro švelni karamelė – tai natūralus sviesto, cukraus ir aguonų sąveikos rezultatas. Skonis – nepakartojamas!
- Patiekdami galite pabarstyti dar šiek tiek cukraus pudra arba palikti taip, kaip yra – šis kaimiškas šimtalapis pats kalba už save.
Pagardinimui:
Jei norisi dar šiek tiek saldumo – šimtalapį galite pabarstyti cukraus pudra arba užpilti lengvu vaniliniu glajumi.
Kai kas mėgsta patiekti su plakta grietinėle ar švelniu vaniliniu padažu – tai suteikia šventiškumo ir dar daugiau skonio sluoksnių.
Prie šimtalapio puikiai dera šilta arbata ar kava – ypatingai žiemiškais vakarais, kai norisi jaukumo ir saldžių akimirkų.
Apibendrinimas:
Nors šis kepinys reikalauja šiek tiek kruopštumo, rezultatas – vertas kiekvienos minutės. Kaimiškas šimtalapis – tai ne tik gardus desertas, bet ir nostalgiška šventė skonių pasaulyje. Sluoksniuota tešla, aguonų įdaras, švelnus sviesto aromatas – visa tai sukuria ypatingą kepinį, kuriuo norisi dalintis su artimaisiais. Išbandykite šį receptą – galbūt jis taps jūsų nauju šeimos mėgstamiausiu.