back to top
PatarimaiMaisto produktai, nuo kurių riebėja kepenys – išskyrė pavojingiausius

Maisto produktai, nuo kurių riebėja kepenys – išskyrė pavojingiausius

Pastaraisiais metais kepenų suriebėjimas tapo viena tyliausių ir klastingiausių sveikatos problemų. Žmonės dažnai jaučiasi pavargę, sunkesni, prastai miega, bet net neįtaria, kad visa tai gali būti susiję su mityba. Ir baisiausia tai, kad kepenys neįspėja skausmu — jos tyliai kaupiasi riebalais tol, kol bėda tampa rimta.

Didelė dalis žalingo poveikio prasideda būtent virtuvėje. Atrodo nekalti produktai gali staiga smogti kepenims taip, kad ilgainiui jos pradeda dirbti lėčiau, sunkiau ir tampa uždegiminės. Jei nekreipiame dėmesio į tai, kas keliauja į organizmą, kepenys tiesiog neturi šanso atsigauti.

Suriebėjusių kepenų simptomai, kurių ignoruoti pavojinga

Kai kepenys pradeda riebėti, kūnas iš karto nešaukia pagalbos, bet ženklus siunčia gana aiškiai. Problema ta, kad daug kas juos painioja su nuovargiu, stresu ar amžiumi, todėl liga tyliai progresuoja. Būtent dėl to suriebėjusios kepenys laikomos vienu pavojingiausių šiuolaikinių sutrikimų.

Jei šie simptomai pasikartoja, tai jau nebe signalai — tai raudona lemputė, kad kepenys nebesusidoroja su apkrova. Tokiu atveju būtina kuo greičiau peržiūrėti savo mitybą ir riboti pavojingiausius produktus.

Dažniausi suriebėjusių kepenų simptomai:

  • Nuolatinis nuovargis
  • Sunkumo jausmas dešinėje pilvo pusėje
  • Prastesnis virškinimas
  • Pilvo pūtimas po valgio
  • Sumažėjusi energija rytais
  • Staigiai kylantis kraujo spaudimas
  • Padidėję kepenų fermentai tyrimuose
  • Nepaaiškinamas svorio augimas

Kepenims kenksmingi produktai, kurie tyliai žaloja kiekvieną dieną

kepenims kenksmingi produktai siejami su pakitusiais kepenų rodikliais ultragarsinio tyrimo metu
Kepenų tyrimai padeda laiku pastebėti pakitimus. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Net jei vengiate akivaizdžiai nesveikų pasirinkimų, yra daug maisto produktų, kurie lėtai, bet užtikrintai apkrauna kepenis. Dalis jų laikomi visiškai normaliais kasdienybės palydovais, todėl žmonės net nesuvokia, kad būtent jie skatina suriebėjimą, didina uždegimą ir trukdo kepenims atsinaujinti.

1. Rafinuotas cukrus ir saldumynai
Dideli kiekiai cukraus kepenyse virsta riebalais, todėl šie produktai praktiškai tiesiogiai skatina suriebėjimą. Nuolatinis cukraus perteklius kelia insuliną, trikdo medžiagų apykaitą ir didina uždegimą kepenų audiniuose.

2. Baltos miltų gaminiai
Batonai, bandelės ir makaronai iš rafinuotų miltų labai greitai virsta gliukoze, dėl to kepenys patiria staigią apkrovą. Ilgainiui tai prisideda prie riebalų sankaupų ir hormonų disbalanso.

3. Perdirbta mėsa ir riebūs mėsos gaminiai
Dešros, dešrelės, šoniniai, faršai su priedais apkrauna kepenis dideliu riebalų kiekiu ir konservantais. Tokie produktai didina uždegimą ir sutrikdo kepenų gebėjimą valyti toksinus.

4. Kepti ir gruzdinti patiekalai
Gilus kepimas sukuria oksiduotus riebalus, kurie yra vieni agresyviausių kepenų priešų. Organizmui reikia daug jėgų juos suskaidyti, todėl kepenys greitai pavargsta.

5. Saldinti gėrimai ir energetiniai
Net jei geriate mažai, jų cukraus ir priedų kiekiai kepenyse pasilieka ilgam. Tokie gėrimai itin skatina riebalinę infiltraciją ir trikdo insulino jautrumą.

6. Augaliniai aliejai, naudojami per aukštoje temperatūroje
Saulėgrąžų ar rapsų aliejus, kaitinamas iki dūmų taško, virsta oksiduotu riebalu. Tai viena pavojingiausių medžiagų kepenims, nes skatina uždegimą nuo pirmo gurkšnio ar kąsnio.

7. Alkoholis — net nedideliais kiekiais
Ne tik stiprūs gėrimai, bet ir alus ar vynas ilgainiui storina riebalinį sluoksnį kepenyse. Alkoholis visada metabolizuojamas pirmiau, todėl kepenys priverčiamos stabdyti kitas funkcijas.

8. Produktai su dirbtiniais saldikliais ir kvapikliais
Daugybė “dietinių” ar “be cukraus” produktų turi cheminių priedų, kuriuos kepenys turi neutralizuoti. Ilgalaikis vartojimas apkrauna fermentų sistemą ir sulėtina regeneraciją.

9. Gėrimai su sirupais (ypač kukurūzų fruktozės sirupu)
Tai vienas agresyviausių junginių kepenims, nes beveik visa fruktozė metabolizuojama tiesiai jų viduje ir greitai virsta riebalais.

    Šių produktų atsisakykite pirmiausia

    Norint apsaugoti kepenis, nebūtina iš karto daryti drastiškų pokyčių. Dažniausiai pakanka pašalinti kelis labiausiai kenksmingus produktus ir juos pakeisti tinkamesniais. Taip kepenys gauna progą atsikvėpti ir vėl pradėti dirbti lengviau.

    Pirmiausia verta sumažinti cukraus ir rafinuotų miltų kiekį. Tai du pagrindiniai šaltiniai, kurie tiesiogiai skatina riebalų kaupimąsi kepenyse. Pakeitus juos vaisiais, avižomis, natūraliu jogurtu ar pilno grūdo gaminiais, cukraus šuoliai tampa mažesni, o kepenys gauna daugiau laiko regeneracijai.

    Taip pat svarbu riboti kepinius ir gruzdintą maistą. Vietoje jų rinkitės troškinimą, virimą ar kepimą orkaitėje. Kepenys labai greitai pajunta skirtumą, kai į organizmą nebeplaukia oksiduoti riebalai.

    Alkoholį patartina bent laikinai išbraukti visiškai. Net kelių savaičių pertrauka leidžia kepenims sumažinti uždegimą ir pradėti savaiminį gijimo procesą. Jei norisi kažko aromatingo, rinkitės žolelių arbatas, vandenį su citrina ar namuose gamintus vaisių vandenis.

    Apibendirnant

    Kai aiškiai supranti, kurie produktai labiausiai kenkia kepenims, tampa daug paprasčiau priimti geresnius sprendimus. Nedideli pokyčiai virtuvėje sukuria labai didelį skirtumą, o kepenys į tai reaguoja gan greitai: sumažėja sunkumas, pagerėja virškinimas ir atsiranda daugiau energijos.

    Kepenims kenksmingi produktai dažniausiai slypi kasdienybėje, todėl svarbiausia laiku juos pastebėti ir keisti švelnesniais, natūralesniais pasirinkimais. Kai kepenys gauna mažiau apkrovos, jos dirba efektyviau, o visa savijauta tampa stabilesnė ir lengvesnė. Jei suteiksi joms šiek tiek pagalbos, jos atsilygins labai aiškiais ir apčiuopiamais rezultatais.

    Populiariausi

    Naujausi straipsniai

    taip pat Skaitykite