Kvapas, kuris užpildo visus namus, – tai keptuvėje karamelizuojamas medus, kuris yra sumaišytas su aštromis garstyčiomis. Šis vištienos kepsnys tarsi sujungia dvi priešingybes: saldumą ir aštrumą. Iš pirmo žvilgsnio paprastas receptas, bet rezultatas toks, kad net svečiai klausia – „iš kur šitą mokėjai?“
Tai vienas tų patiekalų, kuris nereikalauja sudėtingų žingsnių, bet atrodo ir kvepia taip, lyg būtum praleidęs valandų valandas virtuvėje. Viskas, ko reikia, – gera nuotaika, keli įprasti produktai ir šiek tiek laiko keptuvėje.
Vištienos kepsnio receptas
Šis kepsnys tinka bet kokiai dienai: kai norisi greitos vakarienės, kai netikėtai užsuka draugai, ar kai tiesiog nori kažko skanaus, bet lengvai virškinamo.
Ingredientai:
- 2 vištienos krūtinėlės
- 2 šaukštai medaus
- 1 šaukštas garstyčių (geriausia – grūdėtų)
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
- 1 arbatinis šaukštelis citrinos sulčių
- Žiupsnelis druskos
- Šviežiai malti pipirai
- (nebūtina) šiek tiek česnako ar šaukštelis sojų padažo – intensyvesniam skoniui
Gaminimo eiga:
- Paruošk mėsą. Vištienos krūtinėles nuplauk, nusausink popieriniu rankšluosčiu ir, jei reikia, lengvai pamušk, kad gabalai būtų vienodo storio – tai padės kepti tolygiai.
- Marinatas. Dubenėlyje sumaišyk medų, garstyčias, alyvuogių aliejų, citrinos sultis, druską ir pipirus. Jei mėgsti sodresnį skonį – įtark truputį česnako arba šlakelį sojų padažo.
- Marinavimas. Įtrink kepsnius paruoštu mišiniu ir palik bent 30 minučių kambario temperatūroje (geriau – šaldytuve kelioms valandoms). Per tą laiką mėsa sugertų visą aromatą, o paviršius įgautų subtilų glazūros efektą.
- Kepimas. Įkaitink keptuvę ant vidutinės ugnies su šaukšteliu aliejaus. Dėk kepsnius ir kepk po 5–6 minutes iš abiejų pusių, kol paviršius taps gražiai auksinis.
- Glazūra. Likusį marinatą supilk į keptuvę, sumažink ugnį ir kelias minutes leisk jam sutirštėti – medus karštyje karamelizuosis ir apgaubs mėsą blizgiu sluoksniu.
- Patiekimas. Leisk kepsniui pailsėti kelias minutes prieš pjaustydamas – tai padės išlaikyti sultingumą.
Patiekimas
Toks vištienos kepsnys puikiai dera su virtomis bulvėmis, grikiais arba ryžiais. Norint gaivesnio derinio – rinkis žalumynų salotas su alyvuogių aliejumi ir keliais lašais citrinos.
Jeigu nori lengvo padažo – sumaišyk šaukštą natūralaus jogurto, arbatinį šaukštelį garstyčių ir lašelį medaus. Tai švelniai balansuos saldumą ir suteiks gaivos.
Šį patiekalą taip pat galima kepti orkaitėje. Tereikia sudėti kepsnius į skardą, užpilti marinatu ir kepti 190 °C temperatūroje apie 20 minučių. Skonis toks pat nuostabus, tik mažiau rūpesčio su keptuve.
Mažas triukas – skonio paslaptis

Jeigu nori, kad mėsa būtų dar minkštesnė, į marinatą įlašink šaukštą natūralaus jogurto. Pieno rūgštis padeda suardyti baltymus, todėl po kepimo krūtinėlė lieka sultinga net po kelių valandų.
Kitas triukas – kepimo pabaigoje įlašinti lašelį vandens į keptuvę ir uždengti dangtį. Garai užbaigia kepimą iš vidaus ir sukuria tobulą tekstūrą.
Tai vienas universaliausių patiekalų. Vieni mėgsta jį karštą, kiti – atvėsusį, kaip užkandį ar net sumuštinyje. Vištiena – liesa, turinti daug baltymų, todėl tinka tiek sportuojantiems, tiek tiesiog norintiems lengvesnės vakarienės.
Medus ir garstyčios čia sukuria tą ypatingą balansą – kai saldumas neužgožia, o tik pabrėžia vištienos skonį. Skonis toks subtilus, kad patiekalas atrodo tarsi iš restorano, nors viskas vyksta tavo virtuvėje.
Pabaigai
Kai nori kažko greito, bet ne paprasto – šis vištienos kepsnys su medumi ir garstyčiomis visada išgelbsti. Pusvalandis darbo, keli ingredientai ir rezultatas, kuris primena šventinį vakarą. Tai receptas, kurį verta turėti savo užrašuose – nes jis visada pavyksta.
