back to top
ReceptaiPagrindiniai patiekalaiVištienos kepsnys su medumi ir garstyčiomis – šeimininkių receptas

Vištienos kepsnys su medumi ir garstyčiomis – šeimininkių receptas

Kvapas, kuris užpildo visus namus, – tai keptuvėje karamelizuojamas medus, kuris yra sumaišytas su aštromis garstyčiomis. Šis vištienos kepsnys tarsi sujungia dvi priešingybes: saldumą ir aštrumą. Iš pirmo žvilgsnio paprastas receptas, bet rezultatas toks, kad net svečiai klausia – „iš kur šitą mokėjai?“

Tai vienas tų patiekalų, kuris nereikalauja sudėtingų žingsnių, bet atrodo ir kvepia taip, lyg būtum praleidęs valandų valandas virtuvėje. Viskas, ko reikia, – gera nuotaika, keli įprasti produktai ir šiek tiek laiko keptuvėje.

Vištienos kepsnio receptas

Šis kepsnys tinka bet kokiai dienai: kai norisi greitos vakarienės, kai netikėtai užsuka draugai, ar kai tiesiog nori kažko skanaus, bet lengvai virškinamo.

Ingredientai:

  • 2 vištienos krūtinėlės
  • 2 šaukštai medaus
  • 1 šaukštas garstyčių (geriausia – grūdėtų)
  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
  • 1 arbatinis šaukštelis citrinos sulčių
  • Žiupsnelis druskos
  • Šviežiai malti pipirai
  • (nebūtina) šiek tiek česnako ar šaukštelis sojų padažo – intensyvesniam skoniui

Gaminimo eiga:

  1. Paruošk mėsą. Vištienos krūtinėles nuplauk, nusausink popieriniu rankšluosčiu ir, jei reikia, lengvai pamušk, kad gabalai būtų vienodo storio – tai padės kepti tolygiai.
  2. Marinatas. Dubenėlyje sumaišyk medų, garstyčias, alyvuogių aliejų, citrinos sultis, druską ir pipirus. Jei mėgsti sodresnį skonį – įtark truputį česnako arba šlakelį sojų padažo.
  3. Marinavimas. Įtrink kepsnius paruoštu mišiniu ir palik bent 30 minučių kambario temperatūroje (geriau – šaldytuve kelioms valandoms). Per tą laiką mėsa sugertų visą aromatą, o paviršius įgautų subtilų glazūros efektą.
  4. Kepimas. Įkaitink keptuvę ant vidutinės ugnies su šaukšteliu aliejaus. Dėk kepsnius ir kepk po 5–6 minutes iš abiejų pusių, kol paviršius taps gražiai auksinis.
  5. Glazūra. Likusį marinatą supilk į keptuvę, sumažink ugnį ir kelias minutes leisk jam sutirštėti – medus karštyje karamelizuosis ir apgaubs mėsą blizgiu sluoksniu.
  6. Patiekimas. Leisk kepsniui pailsėti kelias minutes prieš pjaustydamas – tai padės išlaikyti sultingumą.

Patiekimas

Toks vištienos kepsnys puikiai dera su virtomis bulvėmis, grikiais arba ryžiais. Norint gaivesnio derinio – rinkis žalumynų salotas su alyvuogių aliejumi ir keliais lašais citrinos.

Jeigu nori lengvo padažo – sumaišyk šaukštą natūralaus jogurto, arbatinį šaukštelį garstyčių ir lašelį medaus. Tai švelniai balansuos saldumą ir suteiks gaivos.

Šį patiekalą taip pat galima kepti orkaitėje. Tereikia sudėti kepsnius į skardą, užpilti marinatu ir kepti 190 °C temperatūroje apie 20 minučių. Skonis toks pat nuostabus, tik mažiau rūpesčio su keptuve.

Mažas triukas – skonio paslaptis

Keptas vištienos kepsnys su medaus ir garstyčių padažu, patiektas su bulvėmis ir žalumynais ant medinės lentos.
Auksiniai vištienos kepsniai su garstyčių padažu – skonis, kuris suteikia jaukumo. Nuotrauka iš: shutterstock.com

Jeigu nori, kad mėsa būtų dar minkštesnė, į marinatą įlašink šaukštą natūralaus jogurto. Pieno rūgštis padeda suardyti baltymus, todėl po kepimo krūtinėlė lieka sultinga net po kelių valandų.

Kitas triukas – kepimo pabaigoje įlašinti lašelį vandens į keptuvę ir uždengti dangtį. Garai užbaigia kepimą iš vidaus ir sukuria tobulą tekstūrą.

Tai vienas universaliausių patiekalų. Vieni mėgsta jį karštą, kiti – atvėsusį, kaip užkandį ar net sumuštinyje. Vištiena – liesa, turinti daug baltymų, todėl tinka tiek sportuojantiems, tiek tiesiog norintiems lengvesnės vakarienės.

Medus ir garstyčios čia sukuria tą ypatingą balansą – kai saldumas neužgožia, o tik pabrėžia vištienos skonį. Skonis toks subtilus, kad patiekalas atrodo tarsi iš restorano, nors viskas vyksta tavo virtuvėje.

Pabaigai

Kai nori kažko greito, bet ne paprasto – šis vištienos kepsnys su medumi ir garstyčiomis visada išgelbsti. Pusvalandis darbo, keli ingredientai ir rezultatas, kuris primena šventinį vakarą. Tai receptas, kurį verta turėti savo užrašuose – nes jis visada pavyksta.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite