back to top
PatarimaiMaisto produktai, kurie sumažina infarkto ir insulto riziką net 20%

Maisto produktai, kurie sumažina infarkto ir insulto riziką net 20%

Širdis – tai variklis, nuo kurio priklauso viso organizmo veikla. Kai ji silpsta, kenčia ne tik kraujotaka, bet ir smegenys, raumenys, energijos lygis, net nuotaika. Todėl rūpintis širdies sveikata reikia kasdien, ne tik tada, kai pasirodo pirmieji simptomai.

Geros naujienos yra tai, kad širdį galima stiprinti natūraliai – tiesiog tuo, ką dedame į lėkštę. Harvard universiteto mokslininkų tyrimai parodė, jog tam tikri produktai gali iki 20% sumažinti infarkto ir insulto riziką. Tai reiškia, kad net nedideli mitybos pokyčiai gali turėti milžinišką poveikį ilgaamžiškumui ir savijautai.

Kai širdis siunčia pavojaus signalus

Širdies ligos dažnai prasideda tyliai – be aiškių, skausmingų požymių. Tačiau kūnas vis tiek bando įspėti. Maži, iš pirmo žvilgsnio nekalti simptomai gali būti ženklas, kad širdžiai reikia daugiau dėmesio. Ignoruoti jų nevalia, nes būtent tada galima laiku sustabdyti rimtesnius sutrikimus.

Kai širdis pradeda dirbti sunkiau nei įprasta, organizmas tai jaučia – atsiranda nuovargis, kvėpavimo pokyčiai ar nemalonus spaudimas krūtinėje. Daug kas šiuos simptomus priskiria stresui ar nuovargiui, tačiau tai gali būti pirmieji įspėjimai apie gresiančias širdies ir kraujagyslių problemas.

Dažniausi simptomai, kad širdžiai trūksta jėgų:

  • Dažnas ar nepaaiškinamas širdies plakimas
  • Oro trūkumas net atliekant lengvus darbus
  • Spaudimas ar deginimas krūtinėje
  • Patinusios pėdos ar kulkšnys vakare
  • Nuolatinis nuovargis be aiškios priežasties
  • Galvos svaigimas ar silpnumas
  • Šaltas prakaitas, ypač naktį
  • Nerimas ar neramumo jausmas be aiškios priežasties

Produktai, kurie stiprina širdį ir saugo nuo infarkto

Maistas širdžiai nėra dieta ar trumpalaikė mada. Tai būdas aprūpinti kūną medžiagomis, kurios tiesiogine prasme padeda širdžiai plakti stipriau ir ilgiau.

Kai kurie produktai ne tik sumažina blogojo cholesterolio kiekį ar kraujospūdį, bet ir saugo kraujagysles nuo uždegimų bei krešulių. Įtraukus juos į kasdienį racioną, širdis dirba lengviau, o energijos ir ištvermės netrūksta visą dieną.


1. Avižos – puikus beta gliukanų šaltinis, kuris mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje. Vos viena avižinės košės porcija per dieną gali pastebimai pagerinti kraujotaką ir sumažinti arterijų užsikimšimo riziką. Be to, avižos suteikia ilgalaikio sotumo, todėl padeda išlaikyti sveiką svorį – vieną svarbiausių širdies draugų.

2. Lapiniai žalumynai – špinatai, lapiniai kopūstai ir salotos – tikra širdies apsauga. Juose gausu magnio, kalio ir nitrato junginių, kurie atpalaiduoja kraujagysles ir palaiko normalų spaudimą. Tyrimai rodo, kad kasdien valgant bent vieną porciją žalumynų, infarkto rizika mažėja net penktadaliu.

3. Avokadai – turtingi sveikųjų riebalų ir kalio, jie padeda reguliuoti širdies ritmą ir mažina kraujospūdį. Avokado aliejus taip pat saugo kraujagyslių sieneles nuo oksidacinio streso, o tai reiškia, kad arterijos ilgiau išlieka elastingos ir sveikos.

4. Riebios žuvys – lašiša, skumbrė, sardinės ar silkė kupinos omega-3 riebalų rūgščių, kurios mažina trigliceridų kiekį, uždegimą ir gerina kraujo tekėjimą. Vos dvi porcijos per savaitę gali ženkliai sumažinti širdies ligų riziką.

5. Uogos – mėlynės, avietės ir braškės gausios antioksidantų, ypač antocianinų, kurie saugo kraujagysles nuo pažeidimų. Reguliarus uogų vartojimas pagerina kraujotaką ir padeda išvengti aterosklerozės. Be to, jos skanios ir mažai kaloringos.

6. Alyvuogių aliejus – aukščiausios kokybės pirmo spaudimo alyvuogių aliejus yra tarsi skystas vaistas širdžiai. Jame esantys polifenoliai mažina uždegimą ir oksidacinį stresą, o mononesotieji riebalai padeda palaikyti sveiką cholesterolio balansą.

7. Riešutai – ypač migdolai, graikiniai ir lazdyno riešutai. Juose daug sveikųjų riebalų, magnio ir antioksidantų, kurie stiprina kraujagyslių sieneles. Vos saujelė riešutų per dieną mažina blogojo cholesterolio kiekį ir padeda išvengti uždegimų.

8. Tamsus šokoladas – ne saldus desertinis, o bent 70 % kakavos turintis šokoladas. Kakavos flavonoidai skatina kraujagyslių išsiplėtimą, gerina kraujotaką ir mažina kraujospūdį. Maža kvadratėlio dozė kasdien – nauda širdžiai ir džiaugsmas sielai.

9. Pomidorai – juose esantis likopenas mažina oksidacinį stresą ir apsaugo kraujagysles nuo pažeidimų. Ypač veiksmingi termiškai apdoroti pomidorai, nes tuomet likopenas pasisavinamas geriau.

10. Česnakas – natūralus kraujagyslių plėtiklis ir cholesterolio mažintojas. Jo veiklioji medžiaga alicinas palaiko sveiką kraujospūdį, o reguliarus vartojimas tiesiogiai mažina širdies smūgio tikimybę.

Maistas širdžiai – paprastas būdas išlikti stipriam

Maistas širdies sveikatai – vyresnio amžiaus moteris valgo vaisių salotas, turinčias daug vitaminų ir antioksidantų.
Subalansuota mityba padeda palaikyti stiprią širdį ir gerą savijautą. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Širdies ligos neatsiranda per dieną, kaip ir stipri širdis neatsiranda savaime. Tai nuoseklaus gyvenimo būdo ir kasdienių pasirinkimų rezultatas. Įtraukus daugiau šviežių daržovių, žalumynų, sveikųjų riebalų ir uogų, galima ne tik sumažinti infarkto ar insulto riziką, bet ir pagerinti bendrą savijautą.

Toks maistas padeda kraujui cirkuliuoti lengviau, širdžiai – dirbti ramiau, o kraujagyslėms – išlikti elastingoms. Be to, jis suteikia energijos, gerina nuotaiką ir padeda išvengti kitų lėtinių ligų. Net vienas sąmoningas pasirinkimas – mažiau perdirbtų produktų, daugiau natūralių – gali turėti ilgalaikį poveikį.

Maistas širdžiai nėra trumpalaikis sprendimas, o investicija į gyvenimo kokybę. Valgydami tai, kas maitina ir stiprina, mes tiesiogine prasme pratęsiame savo širdies plakimą – kiekvienai dienai, kiekvienam metui.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite