Kai norisi kažko sotaus, traškaus, bet nenori stovėti prie keptuvės ar skandinti maisto aliejuje, keptas vištienos šnicelis orkaitėje tampa puikiu pasirinkimu. Tai patiekalas, kuris patenkina visus norus – nuo traškios plutelės iki sultingos, minkštos mėsos viduje.
Ir visa tai – be riebalų pertekliaus, be netvarkos virtuvėje ir vos per pusvalandį.
Šis receptas – puikus pavyzdys, kaip klasikinį patiekalą galima pritaikyti sveikesnei mitybai, neprarandant nei skonio, nei tekstūros.
Kuo orkaitėje keptas šnicelis skiriasi nuo tradicinio?
Tradicinis šnicelis dažniausiai kepamas keptuvėje su nemažu kiekiu aliejaus. Tokiu būdu gaunama traški plutelė, tačiau kartu į patiekalą įsigeria nemažai riebalų. Kepant orkaitėje, tereikia šiek tiek alyvuogių aliejaus – tik tiek, kad džiūvėsėliai gražiai paruduotų ir įgautų tą norimą traškumą.
Kitas pliusas – mažiau netvarkos. Nebelieka šnypščiančio aliejaus, purslų ant viryklės ir kvapų, kurie išlieka valandų valandas. Orkaitėje keptas šnicelis yra švaresnis, lengvesnis ir modernesnis būdas mėgautis klasika.
Šnicelo receptas
Tikras šnicelis – tai plonai išmušta mėsa su lengvu, traškiu apvalkalu. Šiuo atveju naudosime vištienos krūtinėlę, kuri yra liesa, baltyminga ir greitai iškepa. Svarbiausia – išmušti mėsą iki maždaug 0,5 cm storio. Tai padės pasiekti tolygų iškepimą ir neleis vištienai išdžiūti.
Prieš pradedant gaminti
Norint, kad šnicelis būtų traškus, svarbu tinkamai paruošti viską iš anksto. Paruošk tris lėkštes arba dubenėlius: viename bus miltai, kitame – plakti kiaušiniai, trečiame – džiūvėsėliai su prieskoniais. Tokiu būdu kiekvienas gabalėlis bus tolygiai padengtas ir iškeps gražiai auksinės spalvos.
Ingredientai (6 porcijoms)
- 6 vištienos krūtinėlės (perpjautos išilgai, „butterfly“ stiliumi)
- 1 v. š. alyvuogių aliejaus (ir dar truputis skardos patepimui)
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- ¾ puodelio kvietinių miltų
- 1 v. š. saldžiosios paprikos
- 2 kiaušiniai
- 2 puodeliai džiūvėsėlių (geriausia „panko“ tipo)
- 1 citrinos žievelė (smulkiai nutarkuota)
- Patiekimui – citrinos griežinėliai, žalumynai
Paruošimas žingsnis po žingsnio
1. Paruošk orkaitę. Įkaitink orkaitę iki 220 °C. Kepimo skardą išklok kepimo popieriumi arba folija, apšlakstyk šlakeliu alyvuogių aliejaus ir įdėk į orkaitę įkaisti. Šis triukas – būtinas. Karšta skarda padės šniceliams greičiau apskrusti, net be kepimo aliejuje.
2. Paruošk mėsą. Vištienos krūtinėles uždenk maistine plėvele ir išmušk iki 0,5 cm storio. Pagardink druska ir pipirais iš abiejų pusių.
3. Paruošk apvoliojimą. Viename inde sumaišyk miltus su paprika, kitame suplak kiaušinius, o trečiame – džiūvėsėlius su citrinos žievele. Šnicelį panardink į miltus, tada į kiaušinį, ir galiausiai į džiūvėsėlius. Lengvai paspausk, kad džiūvėsėliai gerai priliptų.
4. Kepimas. Išimk įkaitintą skardą iš orkaitės, atsargiai sudėk šnicelius vienu sluoksniu. Apšlakstyk dar trupučiu alyvuogių aliejaus.
Kepk 5–6 minutes, tuomet apversk ir kepk dar 5–6 minutes, kol paviršius taps auksinis, o vidus nebe rožinis. Vidinė temperatūra turėtų siekti apie 74 °C – tai užtikrina, kad mėsa iškepta, bet išliks sultinga.
Patiekimas

Šnicelį geriausia patiekti iškart po kepimo, kol jis dar karštas ir traškus. Pabarstyk šviežiomis petražolėmis, patiek su citrinos griežinėliu – keli lašai sulčių pabrėžia šnicelio skonį ir suteikia gaivumo.
Prie šio patiekalo puikiai tinka:
- Bulvių salotos su garstyčiomis
- Rauginti agurkėliai
- Šviežių daržovių salotos su jogurtiniu padažu
- Arba tiesiog virtos bulvės su žalumynais
Kaip laikyti ir pašildyti?
Jei lieka šnicelių, juos galima laikyti šaldytuve iki 3 dienų. Kad išlaikytum traškumą, geriausia šildyti orkaitėje arba oro gruzdintuvėje – kelios minutės 180 °C temperatūroje, ir šnicelis vėl taps tobulas.
Taip pat galima šnicelius užšaldyti – atvėsink, suvyniok į maistinę plėvelę ir laikyk iki 3 mėnesių. Prieš valgant, atitirpdyk šaldytuve ir pašildyk orkaitėje.
Patarimai, kad šnicelis visada pavyktų
- Naudok panko džiūvėsėlius – jie suteikia daugiau traškumo nei įprasti.
- Jei neturi alyvuogių aliejaus, tinka ir rapsų, bet venk sviesto – jis greitai dega.
- Į džiūvėsėlius gali įmaišyti trupučio parmezano – tai suteiks subtilaus itališko poskonio.
- Norint dar lengvesnio varianto, galima kepti oro gruzdintuvėje – rezultatas beveik toks pat kaip orkaitėje.
Apibendrinimas
Keptas vištienos šnicelis orkaitėje – tai vienas iš tų receptų, kurie sujungia paprastumą ir komfortą. Jis ne tik atrodo gražiai, bet ir tinka visai šeimai: nuo vaikų iki sveikos mitybos mėgėjų.
Per pusvalandį gali turėti pilną vakarienę, be riebalų pertekliaus, be keptuvės šurmulio ir su tobulu rezultatu – traški pluta, sultingas vidus ir tikras naminis skonis. Kartais viskas, ko reikia po ilgos dienos – tai gabalėlis šilto, auksinio šnicelio ir šypsena, kai pirmas kąsnis traška tarp dantų.
