back to top
PatarimaiKokį aliejų geriausia naudoti kepant omletą – daugelis renkasi blogiausią variantą

Kokį aliejų geriausia naudoti kepant omletą – daugelis renkasi blogiausią variantą

Retas pagalvoja, kad net ir toks paprastas patiekalas kaip omletas gali tapti mažiau sveikas vien dėl netinkamo aliejaus. Tačiau būtent tai dažniausiai nutinka – pasirenkame aliejų, kuris aukštoje temperatūroje praranda gerąsias savybes ir virsta žalingu mišiniu.

Kepant omletą, svarbu ne tik skonis, bet ir tai, kaip aliejus reaguoja į karštį. Kai kurie populiarūs augaliniai aliejai, ypač turintys daug polinesočiųjų riebalų rūgščių (omega-3 ir omega-6), karštyje greitai skyla.

Mokslininkai nustatė, kad jų sudėtyje formuojasi transriebalai ir kitos kenksmingos medžiagos, kurios gali paveikti širdį, kepenis ar net hormonų pusiausvyrą.

Netinkamo aliejaus poveikis sveikatai gali būti rimtesnis nei manote

Kai aliejus kepant omletą perkaista, jo struktūra iš esmės pasikeičia – naudingos riebalų rūgštys virsta kenksmingais junginiais. Organizmas tokius riebalus atpažįsta kaip svetimkūnius, todėl prasideda uždegiminiai procesai, kurie laikui bėgant paveikia įvairias kūno sistemas.

Netinkamai kaitintas aliejus gali sukelti:

  • Širdies ir kraujagyslių problemas – dėl padidėjusių transriebalų blogėja cholesterolio pusiausvyra.
  • Kepenų apkrovą – kepenys priverstos neutralizuoti oksidacijos produktus.
  • Virškinimo sutrikimus – perkepti riebalai sunkiau virškinami, sukelia pilvo pūtimą ar pykinimą.
  • Uždegiminius procesus – dėl pusiausvyros tarp omega-6 ir omega-3 pažeidžiama hormoninė bei imuninė pusiausvyra.

Blogiausias aliejus kepant omletą – tas, kuris virsta nuodu karštyje

Atrodo, kas blogo gali nutikti kepant omletą ant saulėgrąžų aliejaus? Jis bekvapis, nebrangus, o lentynose – populiariausias. Bet būtent šis „nekaltas“ aliejus tampa pavojingu, kai tik keptuvė įkaista.

Vos pasiekus apie 180 °C, jo struktūra ima irti. Naudingos omega-3 bei omega-6 riebalų rūgštys skyla, ir jų vietoje gimsta pavojingi junginiai – transriebalai bei oksidacijos produktai, kurie kaupiasi kūne. Tai, kas turėjo būti sveiki pusryčiai, tampa lėtai veikiančiu nuodu.

Kvapas dar malonus, spalva – auksinė, bet viduje vyksta tylus sprogimas. Organizmas šių junginių nesugeba tinkamai apdoroti: jie trikdo hormonų veiklą, apkrauna kepenis, užkemša kraujagysles ir skatina uždegimus, kurie gali virsti rimtomis ligomis.

Dar blogiau – daugelis tą patį aliejų naudoja kelis kartus. Tokiu atveju jis tampa tikra cheminė bomba. Tyrimai rodo, kad pakartotinai kaitinant saulėgrąžų aliejų susidaro glikidolis – junginys, siejamas su vėžinių procesų atsiradimu. Taigi, kepdamas omletą ant tokio aliejaus, gali net neįtarti, kad kartu kepi ir pavojų savo sveikatai.

Geriausias aliejus kepant omletą – tas, kuris išlieka tvirtas karštyje

aliejus kepant omletą su šviežiu kiaušiniu keptuvėje – švarus, aukštos temperatūros kepimas be dūmų.
Šviežias kiaušinis keptuvėje – švarus, be degėsių kepimas. – Nuotrauka iš: freepik.com

Tobulam omletui reikia ne tik šviežių kiaušinių, bet ir tinkamo aliejaus. Geriausias aliejus kepant omletą yra tas, kuris išlaiko stabilumą net aukštoje temperatūroje – neskyla, neoksiduojasi ir nesudega.

Būtent čia išsiskiria aukšto oleino saulėgrąžų bei rapsų aliejai. Juose vyrauja mononesotieji riebalai (omega-9), kurie atsparūs karščiui ir neleidžia susidaryti pavojingiems junginiams.

Šie aliejai kepant išlaiko švelnų aromatą, neperdega, o omletui suteikia lengvumo ir natūralaus skonio. Tyrimai rodo, kad net ir pakaitinti iki 220 °C, jie nepraranda savo maistinės vertės ir nesusidaro transriebalai. Tai reiškia, kad toks aliejus leidžia mėgautis omletu be kaltės jausmo – jis ne tik saugus, bet ir palankus širdžiai.

Dar vienas aukso vertės pasirinkimas – avokadų aliejus. Jo dūmų taškas itin aukštas, todėl jis puikiai tinka keptuvėje. Be to, jame gausu antioksidantų ir vitaminų, kurie padeda neutralizuoti oksidacijos metu susidarančius junginius. Tokį aliejų vertina net profesionalūs virtuvės šefai – jis tarsi garantas, kad tavo pusryčiai bus ne tik skanūs, bet ir išties sveiki.

Teisingai pasirinktas aliejus gali išsaugoti sveikatą

Atrodo, smulkmena – tik pasirinktas aliejus. Tačiau būtent nuo jo priklauso, ar tavo rytinis omletas bus tik maistingas patiekalas, ar tylus žalingų junginių šaltinis. Rinkdamasis šilumai atsparų aliejų, tu ne tik saugai savo organizmą, bet ir pagerini maisto skonį bei kokybę.

Aukšto oleino saulėgrąžų, rapsų ar avokadų aliejus – tai protingas pasirinkimas, kai rūpi sveikata ir skonis. Jie neperdega, išsaugo vertingas riebalų rūgštis ir neleidžia omletui virsti sunkiai virškinamu maistu.

Tad kitą kartą, kai įkaisi keptuvę, prisimink – ne viskas, kas kvepia gardžiai, yra gera tavo kūnui. Tikras skonis gimsta tada, kai maistas ne tik malonus liežuviui, bet ir draugiškas tavo sveikatai.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite