back to top
Natūrali medicina10 maisto produktų, kurie padeda kovoti su peršalimu be vaistų

10 maisto produktų, kurie padeda kovoti su peršalimu be vaistų

Kai ruduo atneša vėsesnius rytus, o imunitetas ima silpnėti, daugelis iškart griebiasi vaistų. Tačiau dažnai pakanka atidžiau pažvelgti į savo lėkštę – būtent čia slypi stipriausi produktai kovai su peršalimu be vaistų. Tinkamai pasirinktas maistas gali sušildyti, sustiprinti organizmo apsaugą ir net sutrumpinti ligos trukmę.

Senolių patirtis ir šiuolaikiniai tyrimai sutaria – kai kūnas gauna reikiamų medžiagų, jis daug greičiau susitvarko su virusais. Vitaminai, antioksidantai, šilti gėrimai ir natūralūs prieskoniai tampa pirmąja pagalba, kai ima perštėti gerklę ar krėsti šaltis.

Tad jei norite išvengti peršalimo ar greičiau atsistoti ant kojų be vaistų, verta įtraukti į mitybą šiuos dešimt natūralių pagalbininkų.

Naudingiausi produktai, padedantys įveikti peršalimą natūraliai

1. Citrinos – imuniteto klasika

Citrinose gausu vitamino C, kuris padeda organizmui gaminti baltuosius kraujo kūnelius – pagrindinius kovotojus su infekcijomis. Rytą verta pradėti šiltu vandeniu su citrinos sultimis – toks gėrimas valo organizmą ir sužadina imunitetą.

2. Imbieras – natūralus priešuždegiminis ginklas

Šakniavaisio veikliosios medžiagos gerina kraujotaką, mažina gerklės skausmą ir palengvina kvėpavimą. Šiltas imbiero nuoviras su medumi ir citrina dažnai tampa pirmąja pagalba pajutus šaltkrėtį ar silpnumą.

3. Česnakas – gamtos antibiotikas

Česnake esantis alicinas pasižymi stipriomis antibakterinėmis savybėmis. Reguliarus vartojimas padeda sumažinti peršalimo simptomus ir sutrumpina ligos trukmę. Galima dėti į sriubas, troškinius ar net trintą su medumi – jei nebijote stipresnio skonio.

4. Medus – švelni pagalba gerklei

Natūralus medus ramina sudirgusią gerklę, slopina kosulį ir aprūpina organizmą antioksidantais. Geriausia jį vartoti ne karštame, o šiltame gėrime, kad išliktų naudingosios medžiagos.

5. Vištienos sultinys – šildanti klasika

Seniai žinoma, kad šiltas sultinys padeda kovoti su uždegimu ir atkuria skysčių balansą. Jis lengvai virškinamas, šildo iš vidaus ir suteikia energijos, kai organizmas kovoja su virusais.

Ką valgyti, kai pradeda kibti peršalimas

Marinuotas česnakas stiklinėje lėkštelėje – natūralus produktas imunitetui stiprinti ir kovai su peršalimu be vaistų.
Česnakas laikomas vienu veiksmingiausių natūralių imuniteto stiprintojų, padedančių organizmui kovoti su virusais be vaistų. Nuotrauka: shutterstock.com

6. Uogos – natūrali vitaminų bomba

Avietės, mėlynės, šaltalankiai ar serbentai – visi jie kupini antioksidantų ir vitamino C. Uogos padeda sumažinti uždegimą ir atkuria energiją, kai kūnas pavargęs nuo ligos. Puikiai tinka šviežios, šaldytos ar trintos su trupučiu medaus.

7. Čiobreliai – kvėpavimo takų draugas

Šis prieskoninis augalas ne tik gardina patiekalus, bet ir pasižymi antiseptinėmis savybėmis. Čiobrelių arbata ar garų inhaliacijos padeda atlaisvinti kvėpavimo takus, palengvina kosulį ir suteikia lengvumo jausmą krūtinėje.

8. Rauginti kopūstai – gyvųjų bakterijų šaltinis

Raugintuose produktuose gausu probiotikų, kurie palaiko žarnyno mikroflorą – o būtent čia prasideda imunitetas. Keli šaukštai raugintų kopūstų ar sulčių per dieną padeda organizmui kovoti su virusais ir atkurti jėgas.

9. Ciberžolė – natūrali kūno apsauga

Šis geltonas prieskonis pasižymi stipriu priešuždegiminiu poveikiu. Ciberžolės miltelius galima dėti į sriubas, arbatą. Reguliarus vartojimas padeda organizmui greičiau įveikti infekcijas.

10. Česnako ir imbiero derinys – dviguba galia

Kai pajuntate pirmuosius peršalimo simptomus, šių dviejų ingredientų derinys tampa tikru išsigelbėjimu. Kartu jie stiprina kraujotaką, mažina slogą ir padeda kūnui greičiau susidoroti su uždegimu.

Sveikata prasideda jūsų lėkštėje

Peršalimas nėra priežastis iškart griebtis vaistų. Kūnas turi įgimtą gebėjimą gyti, tereikia jam padėti – šiltu maistu, pakankamu kiekiu skysčių ir natūraliais produktais. Citrinos, imbieras, medus ar rauginti kopūstai – paprasti, bet veiksmingi būdai sustiprinti imunitetą ir sutrumpinti ligos trukmę.

Kiekvienas kąsnis gali būti naudingas. Kai valgome sąmoningai, organizmas atsilygina lengvumu, aiškesne savijauta ir didesne atsparumo jėga. Tad kitą kartą, kai pajusite perštėjimą gerklėje ar silpnumą, atsigręžkite į virtuvę – galbūt vaistai slepiasi ten, kur mažiausiai tikitės.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite