back to top
ReceptaiLengvi patiekalaiUošvienė parodė, kaip iš bulvių padaryti stebuklą – nebelieka nė trupinio

Uošvienė parodė, kaip iš bulvių padaryti stebuklą – nebelieka nė trupinio

Kartais net paprasčiausios bulvės gali virsti patiekalu, dėl kurio prie stalo nelieka nė trupinio. Uošvienė pasidalijo receptu, kuris pakeitė mano požiūrį į bulvių patiekalus – dabar net pyragų nebesinori, nes šis skonis toks ypatingas.

Tai nėra sudėtingas ar brangus patiekalas. Iš kelių įprastų ingredientų gaunasi purūs, kvapnūs bulvių tešlos pirkiai, kuriuos visi prašo kepti vėl ir vėl. Šeimoje jie tapo tikra tradicija – paprasta, bet neįtikėtinai skanu.

Receptas, kuriam prireiks tik kelių paprastų produktų

Bulvių tešlos pirkiai gaminami iš visiems pažįstamų ingredientų, kuriuos dažniausiai turime virtuvėje. Būtent paprastumas ir daro šį receptą tokį patrauklų – nieko įmantraus, bet rezultatas nustebina kiekvieną.

Ingredientai:

  • 5–6 vidutinio dydžio bulvės
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos
  • 1 kiaušinis
  • 1 stiklinė (200 ml) bulvių nuoviro
  • 1 arbatinis šaukštelis sausų mielių (arba 15 g šviežių)
  • 1 arbatinis šaukštelis cukraus
  • 350–400g miltų (pagal tešlos konsistenciją)
  • Žaliasis svogūnas arba krapai (nebūtina, bet suteikia aromato)
  • Augalinis aliejus kepimui

Žingsnis po žingsnio:

Bulvių tešlos pirkiai kepasi greitai, tačiau skonis priklauso nuo tešlos paruošimo. Jei viską darysite ramiai ir nuosekliai, rezultatas maloniai nustebins – pirkiai bus purūs, minkšti, su traškia plutele.

  1. Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje. Nuovirą pasilikite – jis pravers tešlai.
  2. Apie 100 ml nuoviro sumaišykite su mielėmis ir cukrumi. Palikite, kol atsiras puta – tai ženklas, kad mielės suaktyvėjo.
  3. Virtas bulves sutrinkite iki vientisos masės. Įmaišykite kiaušinį, mielių mišinį ir, jei reikia, dar šiek tiek nuoviro.
  4. Palaipsniui berkite persijotus miltus. Tešla turi būti minkšta, bet ne lipni.
  5. Pagardinkite kapotu žalumynu – svogūnų laiškais ar krapais, jei norisi daugiau skonio.
  6. Suformuotą tešlą patepkite aliejumi, uždenkite ir palikite šiltai maždaug valandai, kol pakils.

Kai tešla jau pakilusi, belieka formuoti pirkelius ir kepti. Nors atrodo daug žingsnių, realiai visas procesas labai paprastas – jis labiau primena malonų virtuvės ritualą nei sudėtingą darbą.

Kepimas suteikia bulvių pirkiams traškumą ir auksinę spalvą

Bulvių tešlos pirkiai kepami aliejuje, įgauna auksinę spalvą.
Auksiniai traškūs kepiniai keptuvėje. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Kai tešla pakilusi ir suformuoti pirkiai, svarbiausia dalis – kepti juos taip, kad būtų purūs viduje ir traškūs išorėje. Čia nereikia ypatingų triukų, tik šiek tiek kantrybės ir dėmesio.

Kepti geriausia įkaitintame aliejuje, bet ne per aukštoje temperatūroje. Jei ugnis bus per didelė, pirkiai greitai paruduos išorėje, bet vidus liks žalias. Vidutinė kaitra leidžia jiems tolygiai iškepti ir įgauti gražią, auksinę spalvą.

Labai svarbu pirkelius apversti tik tada, kai viena pusė jau gerai apskrudusi. Jei pradėsite maišyti per dažnai, jie praras formą. Ramiai palaukite kelias minutes, tada apverskite ir leiskite iškepti kitą pusę.

Kad pirkiai sugertų mažiau aliejaus, paskutinėmis minutėmis galima kepti po dangčiu ant silpnesnės ugnies. Taip jie iškepa iki galo, bet išlieka lengvi. Išimti pirkelius verta ant popierinio rankšluosčio – jis sugertų aliejaus perteklių, o patiekalas išliktų traškus ir kvapnus.

Bulvių pirkiai skaniausi, kai valgomi su priedais

Nors bulvių tešlos pirkiai patys savaime yra sotūs ir skanūs, priedai juos paverčia dar ypatingesniu patiekalu. Jie dera tiek su sūriais, tiek su saldesniais padažais, todėl kiekvienas gali atrasti savo mėgstamą derinį.

Labiausiai jie tinka su grietine ar natūraliu jogurtu – tokie priedai paryškina bulvių skonį ir suteikia gaivumo. Jei norisi pikantiškesnio varianto, galima patiekti su česnakiniu padažu arba raugintomis daržovėmis.

Vaikai mėgsta pirkelius su uogiene ar medumi. Saldi ir sūri derinio priešprieša sukuria netikėtą skonį, o pats patiekalas tampa panašus į desertą. Tokia versija dažnai nustebina net tuos, kurie paprastai bulves valgo tik kaip garnyrą.

Bulvių pirkiai yra universalūs – jie puikiai tinka tiek kaip pagrindinis patiekalas pietums, tiek kaip užkandis prie arbatos. Būtent ši įvairovė ir daro juos tokiais mėgstamais šeimose, kur norisi paprasto, bet gardaus maisto.

Išvados

Bulvių tešlos pirkiai – tai paprastas, bet neįtikėtinai gardus patiekalas, kuris sužavi tiek šeimą, tiek svečius. Minkšta tešla, traški plutelė ir galimybė derinti su įvairiais priedais paverčia juos universaliu pasirinkimu bet kokiai progai.

Nereikia ypatingų įgūdžių ar brangių ingredientų – užtenka kelių bulvių, šiek tiek mielių ir kantrybės. Rezultatas visada nudžiugina: prie stalo nelieka nė trupinio, o recepto prašo kiekvienas paragavęs.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite