back to top
ReceptaiLengvi patiekalaiSūrio ir česnako duona – kvapas namuose tiesiog užburia

Sūrio ir česnako duona – kvapas namuose tiesiog užburia

Ar kada nors užsinorėjote tokios duonos, kuri ne tik pamalonintų gomurį, bet ir pripildytų namus nuostabiu kvapu? Šis receptas – būtent toks. Jis sujungia paprastus ingredientus, bet rezultatas pranoksta visus lūkesčius: traški pluta, minkštas vidus ir aromatas, kuris kviečia prie stalo dar neatvėsus kepiniui.

Tai receptas, kurį lengvai pavyks paruošti net ir virtuvės naujokams. O svarbiausia – jis puikiai tinka tiek šeimos vakarienei, tiek svečiams nustebinti.

Sūrio ir česnako duonos receptas

Šis receptas paprastas, bet rezultatas nuostabus – kvapni, minkšta viduje ir traški išorėje duona, kuri tiks tiek prie kasdienės vakarienės, tiek šventiniam stalui.

Ko jums reikės:

  • 380 g miltų
  • 4 g sausų mielių
  • 1 arbatinio šaukštelio druskos
  • 10 g cukraus
  • 200 ml šilto vandens
  • 60 ml augalinio aliejaus

Įdarui:

  • 100 g sūrio (pvz., suluguni ar rusiško, bet tinka bet koks mėgstamas)
  • 1 skiltelė česnako
  • 30–40 g sviesto
  • žiupsnelis druskos
  • ryšelis petražolių
  • kiaušinis duonai patepti

Paruošimas

1. Tešlos paruošimas
Dubenyje sumaišykite miltus, sausas mieles, cukrų ir druską. Įpilkite šilto vandens ir aliejaus. Minkykite, kol tešla taps elastinga. Uždengę plėvele, palikite šiltoje vietoje apie 1,5 valandos, kad iškiltų.

2. Tešlos formavimas
Iškilusią tešlą iškočiokite į maždaug 30×40 cm dydžio stačiakampį lakštą.

3. Įdaro paruošimas
Ištirpintą sviestą sumaišykite su smulkintu česnaku ir trupučiu druskos. Šiuo mišiniu patepkite tešlos paviršių. Ant viršaus tolygiai pabarstykite tarkuotą sūrį bei smulkintas petražoles.

4. Sudėjimas į formą
Paruoštą lakštą supjaustykite dalimis, sudėkite į kepimo formą taip, kaip parodyta vaizdo įrašuose ar receptuose. Uždengę plėvele, dar kartą palikite kilti apie 40 minučių.

5. Kepimas
Iškilusią duoną patepkite išplaktu kiaušiniu. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 190 °C temperatūroje apie 40–45 minutes, kol gražiai apskrus.

6. Skanavimas
Ištraukus iš orkaitės, leiskite šiek tiek pravėsti. Duona skaniausia šilta – ji puikiai dera su sviestu ar šalia pagrindinių patiekalų.

Daugiu lengvų patiekalų.

Skonio paįvairinimui

Sūrio ir česnako duona supjaustyta gabalėliais ir patiekta su pomidorų padažu ant medinės lentelės.
Sūrio ir česnako duona patiekta su pomidorų padažu. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Nors klasikinis receptas su sūriu, česnaku ir petražolėmis yra nepriekaištingas, šią duoną galima lengvai pritaikyti pagal savo skonį. Įdarui puikiai tiks kelių rūšių sūrio derinys – pavyzdžiui, švelnesnis mocarela kartu su aštresniu čederiu ar feta suteiks dar daugiau sodrumo.

Jei mėgstate ryškesnius skonius, prie česnako galite pridėti šiek tiek džiovintų pomidorų ar alyvuogių. Taip pat puikiai dera ir kapotos šviežios žolelės – krapai, bazilikai ar čiobreliai.

Norint šiek tiek pikantiškumo, galima įdėti žiupsnelį aitriosios paprikos ar kitų mėgstamų prieskonių. O saldumo mėgėjai gali paeksperimentuoti su karamelizuotais svogūnais – jie suteiks duonai švelnaus saldžiarūgščio prieskonio.

Tokios improvizacijos leidžia kiekvieną kartą išgauti vis kitokį skonį, tačiau išlaikyti tą pačią minkštą, kvapnią ir gardžią duoną.

Prie ko tinka ši duona

Ši duona yra universali – ją galite patiekti tiek kaip užkandį, tiek kaip garnyrą prie pagrindinio patiekalo. Traški išorė ir aromatingas įdaras su sūriu bei česnaku puikiai dera prie sriubų ar troškinių, nes suteikia daugiau sotumo ir skonio.

Ji taip pat gali tapti puikiu priedu prie salotų ar keptos mėsos. Net paprasčiausias patiekalas įgauna daugiau žavesio, kai šalia yra šiltas, kvapnus kepinys.

Jei norisi pasilepinti, pabandykite šią duoną ragauti dar šiltą, su trupučiu sviesto – paprasta, bet tikras malonumas. Tokia duona tikrai neliks nepastebėta ant stalo ir greitai išnyks.

Pabaigai

Sūrio ir česnako duona – tai kepinys, kuris nepalieka abejingų. Ji lengvai paruošiama, kvepia nepakartojamai ir džiugina tiek šeimos narius, tiek svečius. Šis receptas įrodo, kad net paprasti ingredientai gali virsti tikru kulinariniu atradimu, jei jie sujungiami tinkamai.

Iškepta duona tampa universaliu priedu prie daugybės patiekalų arba gali būti mėgaujamasi vien tik su sviestu. Išbandykite ir patys – kartą paragavę, tikrai norėsite kepti dar ne kartą.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite