back to top
Sodas ir daržasKada skinti morkas, kad laikytųsi ilgai – viena klaida kainuoja derlių

Kada skinti morkas, kad laikytųsi ilgai – viena klaida kainuoja derlių

Morkos – viena svarbiausių daržovių, kurias dažnas augina savo darže, tačiau net ir patyrę daržininkai kartais suklysta rinkdami derlių.

Ne vienam kyla klausimas: kada geriausia skinti morkas, kad jos išliktų traškios ir tinkamos laikymui per visą žiemą?

Pagrindinė klaida – per ankstyvas skynimas. Jei morkos išraunamos dar nepasiekusios pilno dydžio, jos būna mažiau saldžios, greičiau vysta ir neatsilaiko sandėliavimo metu.

Kita klaida – per ilgas delsimas. Jei paliksite morkas žemėje, kai prasideda pirmosios stipresnės šalnos, šaknys gali sušalti, suminkštėti ir tapti netinkamos saugojimui.

Tad tinkamas laikas morkoms skinti – kai jos jau subrendusios, bet prieš įsivyraujant stipriems šalčiams. Tik taip užtikrinsite, kad derlius laikysis ilgai ir nepraras savo skonio.

Kaip atpažinti, kad morkas jau laikas skinti?

Lapų būklė

Vienas aiškiausių ženklų – lapų spalva. Kai jie pradeda gelsti ir vysti, tai rodo, kad šaknys jau subrendusios ir pasiruošusios derliui.

Šaknų dydis

Jei virš žemės matosi oranžinė šaknies galvutė, galima lengvai patikrinti jos dydį. Subrendusi morka paprastai būna ne plonesnė nei 2 cm skersmens ties viršūne.

Veislės brendimo laikas

Skirtingos morkų veislės sunoksta per 80–120 dienų. Patikrinę sėklų pakuotės informaciją, galėsite numatyti, kada derlius turėtų būti tinkamas kasti.

Dirvos sąlygos

Jeigu ruduo drėgnas ir vėsus, morkos subręsta greičiau. Sausros metu jos gali užtrukti ilgiau, todėl verta kas kelias dienas apžiūrėti šaknis.

Dažniausios klaidos, trumpinančios morkų laikymosi laiką

Viena iš dažniausių klaidų – per vėlyvas skynimas. Jei morkos paliekamos žemėje po stipresnių šalnų, jos pažeidžiamos šalčio, praranda traškumą ir tampa minkštos. Tokios šaknys sandėliuojamos trumpiau.

Kita klaida – morkų trynimas ar plovimas prieš laikymą. Atrodytų, jog taip jos bus švaresnės, tačiau iš tikrųjų pažeidžiamas natūralus apsauginis sluoksnis. Geriausia jas kasti, nusipurtyti žemę ir laikyti neplautas.

Dar viena problema – netinkamas pjūvis šalinant lapus. Jeigu lapai nupjaunami per aukštai, jie pradeda dygti antrą kartą, o šaknis greičiau genda. Lapus reikėtų pašalinti paliekant 0,5 cm kotelį.

Taip pat klaidinga morkas laikyti per šiltoje patalpoje. Aukštesnė nei 4–5 °C temperatūra skatina sudygimą, o drėgmės perteklius rūsiuose gali sukelti puvinį.

Krūva šviežių morkų po derliaus nuėmimo.
Krūva šviežiai iškastų morkų, paruoštų laikymui rūsio sąlygomis. Nuotrauka: shutterstock.com

Kaip paruošti morkas laikymui per žiemą

Kad morkos išsilaikytų iki pat pavasario, svarbu tinkamai jas paruošti. Pirmiausia, kaskite tik sausą dieną – drėgmė ant šaknų gali tapti puvinių priežastimi.

Morkas reikėtų kasti atsargiai, kad nebūtų pažeista jų ode­lė, nes net menkiausias įbrėžimas trumpina laikymosi laiką.

Nukasus derlių, morkas reikia nedelsiant perrinkti: pažeistas ar įtrūkusias atidėkite greitesniam suvartojimui, o sveikas ir tvirtas šaknis atrinkite laikymui. Lapus nupjaukite, palikdami apie pusę centimetro kotelio.

Laikymui tinka kelios patikrintos priemonės. Vienas populiariausių būdų – morkų sluoksniavimas su sausomis pjuvenomis ar smėliu dėžėse. Taip jos apsaugomos nuo drėgmės svyravimų ir ilgiau išlieka traškios.

Svarbiausia – užtikrinti tinkamas sąlygas. Idealus variantas – rūsys, kuriame palaikoma 2–4 °C temperatūra ir apie 90–95 % oro drėgmė.

Esant tokioms sąlygoms, morkos gali išsilaikyti net iki pavasario be reikšmingų nuostolių.

Išvada

Norint, kad morkos kuo ilgiau išsilaikytų, svarbiausia žinoti, kada geriausia skinti morkas. Per anksti išrautos šaknys būna mažiau saldžios ir greičiau vysta, o paliktos per ilgai rizikuoja sušalti ar tapti netinkamos laikymui.

Tinkamas momentas – kai lapai pradeda gelsti, o šaknys jau pasiekė veislei būdingą dydį.

Nepamirškite ir paruošimo: kaskite sausą dieną, neplaukite, atrinkite tik sveikas šaknis ir laikykite vėsiame, drėgname rūsyje. Tokiu būdu morkos išliks sultingos, traškios ir bus puikus maisto šaltinis visą žiemą.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite