back to top
ReceptaiDesertaiSenovinis obuolių pyragas: gardus ir paprastas receptas namams

Senovinis obuolių pyragas: gardus ir paprastas receptas namams

Senovinis obuolių pyragas – tai daugiau nei tik desertas. Tai vaikystės kvapas, šiltos virtuvės prisiminimas ir močiutės rankomis ruošto kepinio skonis. Kiekvienas kąsnis lyg sugrąžina į tuos laikus, kai paprasti ingredientai virsdavo tikrais kulinariniais stebuklais.

Šis receptas – paprastas, bet nepaprastai gardus. Jo paslaptis slypi ne tik kvapniuose obuoliuose, bet ir naminio pyrago dvasioje, kurią taip norisi sugrąžinti į šiuolaikinę virtuvę. Jeigu pasiilgote tikrų, nesuvaidintų skonių – šis senovinis obuolių pyragas taps puikiu atradimu.

Kodėl verta išsikepti senovinį obuolių pyragą?

Šis pyragas turi tai, ko dažnai pasigendame šiandien – tikrumo. Senovinis obuolių pyragas išsiskiria savo paprastumu, jaukumu ir natūraliais ingredientais. Čia nereikia įmantrių priedų ar sudėtingų gaminimo technikų – viskas sukurta taip, kaip buvo gaminama prieš daugelį metų, kai kiekvienas kąsnis turėjo vertę.

Be to, šis pyragas puikiai dera prie įvairių progų: jis tinka tiek šeimos savaitgalio stalui, tiek kaip šiltas desertas po vakarienės. Obuoliai suteikia gaivumo, o trapus pagrindas – subtilaus švelnumo.

Tai receptas, kurį verta turėti savo virtuvės užrašuose – nes jis visada primins, kaip nedaug reikia, kad namuose pasklistų šilumos ir jaukumo kvapas.

Reikalingi ingredientai

Kad šis senovinis obuolių pyragas būtų toks, kokį daugelis prisimena iš vaikystės, svarbiausia – natūralūs ir paprasti ingredientai. Nereikia nieko įmantraus – tik tai, kas jau seniai pasiteisino virtuvėje.

Pagrindui:

  • 2 puodeliai kvietinių miltų (ir šiek tiek daugiau paviršiui)
  • 1 puodelis šalto sviesto arba augalinio riebalų pakaitalo (pjaustyto mažais gabalėliais)
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos

Įdarui:

  • 9–10 rūgštesnių obuolių (pvz., „Granny Smith“ ar „Antaninių“) – apie 4 kg
  • ½ puodelio cukraus
  • ¼ puodelio kvietinių miltų
  • 1 arbatinis šaukštelis cinamono
  • Žiupsnelis druskos
  • 2 šaukštai sviesto (paskirstyti ant obuolių įdaro)

Žingsnis po žingsnio, kaip paruošti senovinį obuolių pyragą

  1. Paruoškite tešlą
    Sumaišykite miltus, sviestą ir druską iki trupinių. Įpilkite šalto vandens ir suformuokite tešlą. Padalinkite į dvi dalis, suvyniokite į plėvelę ir dėkite į šaldytuvą bent 2 valandoms.
  2. Iškočiokite tešlą
    Vieną dalį iškočiokite ir įklokite į pyrago formą. Kraštus palikite šiek tiek ilgesnius.
  3. Paruoškite įdarą
    Sumaišykite obuolių skilteles su cukrumi, miltais, cinamonu ir žiupsneliu druskos.
  4. Suklokite įdarą
    Supilkite obuolių masę į tešlos pagrindą, viršų pabarstykite sviesto gabalėliais.
  5. Uždenkite viršų
    Iškočiokite antrą tešlos dalį, supjaustykite juostelėmis ir suformuokite pynimą. Užspauskite kraštus.
  6. Kepkite pyragą
    Kepkite 15 min. 220 °C temperatūroje, tada sumažinkite iki 175 °C ir kepkite dar ~45 min. Jei reikia – uždenkite viršų folija.
  7. Atvėsinkite ir patiekite
    Pyragą atvėsinkite – skonis atsiskleidžia dar geriau, kai jis šiek tiek pastovi.

Patiekimo idėjos ir skonių variacijos

Senovinis obuolių pyragas puikiai dera su klasikiniu priedu – plakta grietinėle ar šaukštu grietinės. Norint daugiau švelnumo – tinka ir vaniliniai ledai, o jei norisi šiltesnio prieskonio, galima pagardinti šlakeliu karamelės arba medaus.

Šis pyragas skanus tiek šiltas, tiek visiškai atvėsęs. Jis puikiai tinka šeimos popietei prie arbatos ar kaip šventinis desertas rudens vakarui.

Norite šiek tiek paįvairinti receptą? Galite drąsiai eksperimentuoti:

  • Į įdarą įmaišykite šiek tiek džiovintų spanguolių ar razinų,
  • Įberkite šiek tiek muskato ar gvazdikėlių,
  • Pridėkite riešutų trupinių ar tarkuoto obuolio į tešlą – suteiks pyragui dar daugiau tekstūros.

Svarbiausia – išlaikyti paprastumą, nes būtent tai ir yra tikro senovinio obuolių pyrago žavesys.

Išbandykite ir pajuskite tikro pyrago skonį

Senovinis obuolių pyragas – tai ne tik receptas, tai istorija, perduodama iš kartos į kartą. Kiekvienas kepinys turi savo aurą, o šis pyragas – ypatingą. Jame susilieja paprastumas, jaukumas ir tikri, nesuvaidinti skoniai, kuriuos dažnai prisimename su šypsena.

Jeigu pasiilgote namų šilumos ir vaikystės kvapo, šis receptas padės tai susigrąžinti. Išbandykite, kepkite kartu su artimaisiais ir leiskite namams prisipildyti obuolių ir cinamono aromato. Tai tas desertas, kurio norisi vėl ir vėl.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite