back to top
ReceptaiDesertaiAguonų pyragas, kuris tirpsta burnoje – receptas, pavergęs šeimą

Aguonų pyragas, kuris tirpsta burnoje – receptas, pavergęs šeimą

Aguonų pyragas – tai desertas, kuris niekada nepavargsta stebinti. Šis vokiškas pyragas, dar vadinamas Monkuchenu, – tikra aguonų svajonė. Jis purus, švelniai saldus, drėgnas ir kupinas skonio. Nors receptų internete apstu, šis variantas sujungia geriausias idėjas į vieną – paprastą, bet tobulą.

Kepinys išsiskiria sodriu aguonų sluoksniu, sviestine trapių trupinių tešla ir kreminiu įdaru, kuris tiesiog tirpsta burnoje. Puikiai tinka tiek šventėms, tiek ramiam savaitgalio popiečiui su kava ar arbata.

Aguonų pyrago receptas

Šis aguonų pyragas – klasikinis vokiškas desertas, kuris pasižymi drėgnu, švelniu įdaru ir trapia, sviestine tešla. Jį lengva pagaminti, o skonis priverčia grįžti prie šio recepto dar ne kartą. Kvapnus, purus ir visada pavykstantis – toks pyragas papuoš tiek kasdienį stalą, tiek šventinį vakarą.

Tešlai reikės

  • 130g sviesto
  • 250g miltų
  • 70g cukraus
  • 1 kiaušinio
  • 10g kepimo miltelių

Į dubenį suberkite miltus, kepimo miltelius ir cukrų. Sudėkite gabalėliais pjaustytą sviestą ir trinkite iki smulkių trupinių. Tuomet įmuškite kiaušinį ir išminkykite vientisą, elastingą tešlą.

Ketvirtadalį tešlos atsidėkite viršui, o likusią paskleiskite kepimo formoje (apie 21 cm skersmens). Ant pagrindo dėkite aguonų įdarą, tada likusią tešlą užtarkuokite ant viršaus.

Kepkite 170 °C temperatūroje apie 40 minučių. Iškepusį pyragą palikite praviroje orkaitėje, kad pamažu atvėstų – taip išliks drėgnas ir minkštas.

Aguonų įdarui reikės

  • 600g aguonų mišinio pyragams (pvz., „Alvo“)
  • 2 pakelių vanilinio pudingo miltelių
  • 3 kiaušinių
  • 70g cukraus
  • 250g grietinės

Visus ingredientus sudėkite į dubenį ir gerai išmaišykite iki vientisos masės. Įdaras turi būti tirštas, bet švelnus – tarsi kremas.

Aguonų pyragą galima įvairiai pagardinti

aguonų pyragas su kava ant stalo – klasikinis desertas ramiam popiečio poilsiui.
Gardus aguonų pyrago gabalėlis ir puodelis kavos – jaukaus vakaro duetas. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Nors aguonų pyragas ir be priedų yra nuostabus, kelios papildomos detalės gali jį paversti tikru desertu, vertu kepyklos vitrinos. Pagardinti pyragą galima paprastais ingredientais, kuriuos dažnas turi namuose – tereikia šiek tiek fantazijos.

Pirmiausia verta pabandyti razinas arba džiovintus vaisius – jie suteikia pyragui natūralaus saldumo ir malonų vaisinį poskonį. Geriausia juos prieš tai trumpai pamirkyti šiltame vandenyje arba rome – tada jie tampa sultingi ir dar kvapnesni.

Kitas puikus priedas – smulkinti riešutai. Graikiniai, migdolai ar lazdyno riešutai suteikia aguonų įdarui švelnų traškesį, o pyragas tampa dar sodresnio skonio. Jei mėgstate subtilumą – pabandykite šiek tiek citrinos ar apelsino žievelės. Ji puikiai dera su aguonomis ir suteikia gaivumo.

O tiems, kurie nori desertui šventiško akcento, verta užpilti ploną cukraus glazūros sluoksnį arba pabarstyti milteliniu cukrumi. Tokia paprasta detalė ne tik pagražina pyragą, bet ir pabrėžia jo švelnų skonį.

Trumpai tariant – eksperimentuokite. Šis pyragas atlaiko įvairius pagardus, o kiekvienas jų gali suteikti naują, netikėtą poskonį.

Aguonų pyragą verta patiekti taip, kad atrodytų šventiškai

Kai aguonų pyragas jau iškepęs ir kvepia visus namus, belieka jį gražiai patiekti. Tinkamas pateikimas ne tik džiugina akį, bet ir sustiprina pirmą įspūdį – juk skonis prasideda nuo vaizdo.

Pyragą geriausia visiškai atvėsinti, tik tada pjaustyti. Taip jis nesubyra, o sluoksniai išlieka lygūs ir gražūs. Plonai pabarstykite milteliniu cukrumi arba užpilkite švelnia glazūra – to užteks, kad pyragas atrodytų tarsi iš kepyklos.

Jei norite ypatingesnio pateikimo, prie kiekvieno gabalėlio pridėkite šaukštelį plaktos grietinėlės arba šlakelį vanilinio padažo. Šis kontrastas tarp švelnaus kremo ir sodraus aguonų skonio – tiesiog tobulas derinys.

Puikiai tinka ir kavos ar arbatos puodelis – šis pyragas tarsi sukurtas jaukiems, lėtiems vakarams. O jei kepate šventei, patiekite jį ant lėkštės su keliais citrusų griežinėliais ar riešutais – atrodys elegantiškai, be jokio vargo.

Pabagai

Aguonų pyragas daugiau nei tiesiog desertas. Jis kvepia jaukumu, ramybe ir šiltais prisiminimais. Kiekvienas kąsnis primena namus, o paprasta receptūra leidžia jį išsikepti be jokio streso – net tiems, kurie retai stovi prie orkaitės.

Drėgnas įdaras, trapus pagrindas ir sodrus aguonų skonis – visa tai sukuria tobulą balansą. O jei dar pridėsite kelis lašus kūrybiškumo – riešutus, citrusų žievelę ar švelnią glazūrą – šis pyragas taps tikru šeimos favoritu.

Kartą paragavus, supranti: tai tas kepinys, prie kurio vis norisi sugrįžti. Nes kai orkaitėje kepa aguonų pyragas, namuose visada gera būti.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite