back to top
ReceptaiDesertaiObuolių braunis be miltų ir cukraus – tirpsta burnoje

Obuolių braunis be miltų ir cukraus – tirpsta burnoje

Kartais tiesiog norisi kažko skanaus, bet be cukraus, miltų ar bereikalingo sunkumo. Šitas obuolių braunis – toks ir yra. Saldumą jam duoda vaisiai, tekstūra minkšta ir drėgna, o kvapas iš orkaitės (ar oro gruzdintuvės) primena šiltą, jaukų rudens vakarą.

Jį pagaminti paprasta – keli produktai, jokių sudėtingų veiksmų ar brangių ingredientų. Tiesiog sumaišai, kepi ir turi desertą, kuris atrodo lyg iš kavinės, bet jį gali drąsiai valgyti ir pusryčiams.

Obuolių braunio receptas

Šis braunis pagaminamas be vargo, o rezultatas – minkštas, kvepiantis ir visai neprimena „sveiko“ deserto. Obuoliai ir bananai suteikia natūralaus saldumo, o kakava – sodraus skonio.

Reikės:

  • 900g nuluptų obuolių
  • 300g nulupto banano
  • 5 šaukštai kakavos
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • 2–3 kaušeliai baltyminių miltelių (nebūtina)
  • 7 kiaušiniai
  • 2–3 arbatiniai šaukšteliai cinamono
  • Žiupsnelis kardamono ir druskos
  • 2 saujos riešutų (papuošimui)

Paruošimas

Obuolius ir bananus supjaustyk mažesniais gabalėliais. Įmušk kiaušinius, sudėk visus prieskonius ir, jei nori, baltymų miltelius. Viską sutrink blenderiu iki vientisos, tirštos masės – ji turėtų priminti šokoladinę tyrę.

Tešlą supilk į kepimo formą, viršų pabarstyk riešutais. Kepk oro gruzdintuvėje apie 30–35 minutes, 160–170 °C temperatūroje, kol viršus gražiai parus ir vidus išliks šiek tiek drėgnas.

Atvėsink, supjaustyk gabalėliais ir mėgaukis – šis obuolių braunis skanus tiek šiltas, tiek šaltas.

Sveikesnis desertas, kuris tikrai patenkins saldumynų troškimą

Nors šis obuolių braunis be cukraus ir miltų, skoniu jis nė kiek nenusileidžia įprastiems desertams. Bananai suteikia natūralų saldumą, obuoliai – drėgmės, o kakava su cinamonu – tą malonų šokoladinį kartumą, kurio taip norisi po vakarienės.

Toks desertas puikiai tinka tiems, kurie vengia perdirbto cukraus, laikosi sveikesnės mitybos ar tiesiog nori saldumo be nuodėmės. Be to, jis sotus – vienas gabalėlis pakeis kelis sausainius ir leis pasimėgauti be sąžinės graužaties.

Galima kepti didesnį kiekį – kitą dieną braunis būna dar skanesnis, nes visi skoniai susiglaudžia. Jei norisi šventiškesnio varianto, ant viršaus galima užlašinti šaukštelį riešutų sviesto ar natūralaus jogurto.

Maistingumas, nauda organizmui ir idėjos, kaip braunį dar pagardinti

obuolių braunis su šokoladu – purus ir minkštas desertas su natūraliu saldumu bei obuolių gabaliukais
Drėgnas šokoladinis gabalėlis su obuolių gaiva. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Šis obuolių braunis ne tik patenkina saldumynų norą, bet ir turi nemažai naudingų savybių. Kadangi jame nėra baltų miltų ir cukraus, kūnas nepatiria cukraus šuolių, o energija išsiskiria tolygiau.

Obuoliai suteikia skaidulų ir vitaminų, bananai – kalio, o kakava prideda antioksidantų, kurie padeda kovoti su nuovargiu. Toks desertas tinka net tiems, kurie stebi savo mitybą ar laikosi lengvesnio raciono.

Jei norisi šiek tiek paįvairinti skonį, braunį galima lengvai pritaikyti pagal save. Į tešlą įmaišyk saują smulkintų riešutų – jie suteiks traškumo. Puikiai tinka ir kelios šaldytos uogos ar saujelė džiovintų vaisių.

Norint sodresnio skonio, galima įmaišyti gabalėlių juodo šokolado ar šaukštelį riešutų sviesto. Tokie maži priedai paverčia šį obuolių braunį tikru desertu, kuris kaskart gali būti vis kitoks.

Pabaigai

Obuolių braunis yra desertas, kuris parodo, kad sveikas maistas nebūtinai turi būti nuobodus. Vos keli paprasti ingredientai virsta kvapniu, minkštu ir šiltu kepiniu, kuris tinka tiek kasdienai, tiek šventei. Jame nėra cukraus ar miltų, bet skonis nustebina net tuos, kurie skeptiškai žiūri į „sveikus“ saldumynus.

Jei norisi kažko saldaus be sąžinės graužaties – šis braunis puikus pasirinkimas. Jis lengvas, natūralus ir paruošiamas greičiau, nei spėji įšildyti orkaitę. O svarbiausia – jo skonis išlieka toks, prie kurio vis norisi sugrįžti.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite