Pienas dažnai pristatomas kaip vienas naudingiausių gėrimų – jis aprūpina kalciu, baltymais ir vitaminais, kurie svarbūs kaulų bei raumenų stiprumui. Daugeliui jis yra neatsiejama rytinės rutinos dalis.
Tačiau naujas švedų tyrimas atskleidžia, kad tai, kas ilgą laiką laikyta sveikos mitybos pagrindu, gali turėti ir paslėptą riziką. Paaiškėjo, kad gausus pieno vartojimas gali būti susijęs su padidėjusia širdies ligų rizika, ypač moterims.
Upsalos universiteto mokslininkai, išanalizavę dešimtis tūkstančių dalyvių, pateikia išvadą, kad verta dar kartą pagalvoti apie tai, kiek pieno kasdien išgeriame.
Ką atskleidė tyrimas
Upsalos universiteto mokslininkai net 30 metų stebėjo daugiau nei 100 tūkst. vyrų ir moterų, kad įvertintų pieno poveikį širdies ir kraujagyslių sveikatai. Tyrimo metu buvo skiriamas dėmesys skirtumui tarp paprasto (nefermentuoto) ir fermentuoto pieno produktų.
Rezultatai parodė, kad moterys, kurios per dieną išgerdavo daugiau nei dvi stiklines paprasto pieno, turėjo didesnę širdies ligų riziką. Šis poveikis nepriklausė nuo riebumo – tiek liesas, tiek riebesnis pienas turėjo panašią įtaką.
Fermentuoti pieno produktai, tokie kaip jogurtas, kefyras ar raugintas pienas, tokios rizikos nesukėlė. Priešingai – jie gali net turėti apsauginį poveikį dėl naudingų bakterijų, mažinančių uždegimą organizme. (šaltinis).
Rizikos, susijusios su pieno vartojimu
Tyrimas atskleidė, kad rizika didėjo priklausomai nuo išgeriamo kiekio. Kuo daugiau paprasto pieno buvo vartojama, tuo stipresnė buvo sąsaja su širdies problemomis.
- Vartojant apie 400 ml per dieną, rizika širdžiai padidėjo maždaug 5 %.
- Vartojant apie 600 ml – rizika išaugo iki 12 %.
- Vartojant apie 800 ml – rizika siekė net 21 %.
Šie skaičiai parodo, jog svarbu atsižvelgti ne tik į pieno rūšį, bet ir į jo kiekį kasdienėje mityboje.
Moterų organizmas į pieną reaguoja kitaip
Mokslininkai nustatė, kad širdies ligų rizika dėl pieno vartojimo daugiausia pasireiškia moterims. Vyrų organizme tokios ryškios sąsajos nepastebėta.
Pasak tyrimo autorių, vienas iš galimų paaiškinimų yra pieno cukraus – galaktozės – apykaita. Moterų organizmas galaktozę skaido kitaip nei vyrų, todėl dideli jos kiekiai gali turėti neigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai.
Tyrimai su gyvūnais jau seniai parodė, kad per didelis galaktozės kiekis skatina oksidacinį stresą ląstelėse, spartina jų senėjimą ir didina uždegimo procesus. Tai gali tapti papildomu veiksniu, prisidedančiu prie širdies problemų išsivystymo.
Moterų organizmas taip pat jautriau reaguoja į baltymų kiekio kraujyje pokyčius, kurie siejami su širdies ligų mechanizmais. Šis jautrumas dar labiau išryškina skirtumus tarp lyčių ir galimą rizikos padidėjimą.
Tuo tarpu vyrams tyrimas neparodė akivaizdaus ryšio tarp pieno vartojimo ir širdies ligų. Tai rodo, kad genetika ir hormonų skirtumai gali turėti įtakos, kaip mūsų kūnas reaguoja į kasdien vartojamus produktus.
Mokslininkai pabrėžia, kad būtini papildomi tyrimai, kad būtų tiksliai paaiškinti šie mechanizmai. Vis dėlto jau dabar aišku, kad moterys turėtų labiau pasvarstyti apie pieno vartojimo kiekį ir rinktis įvairesnius pieno produktus, ypač fermentuotus, kurie neturi tokio neigiamo poveikio širdžiai.
Fermentuoti pieno produktai yra saugesnis pasirinkimas
Upsalos universiteto tyrėjai pabrėžia, kad pieno poveikis širdžiai labai priklauso nuo to, kokią jo formą vartojame. Įprastas, nefermentuotas pienas siejamas su padidėjusia rizika, tačiau jogurtas, kefyras ar kiti rauginti produktai tokio poveikio nesukelia.
Fermentacijos metu pieno sudėtis pakinta – jame atsiranda naudingų bakterijų, kurios padeda sumažinti uždegiminius procesus organizme. Tai gali paaiškinti, kodėl tokie produktai yra draugiškesni širdies ir kraujagyslių sveikatai.
Be to, rauginti pieno produktai išlieka geru baltymų, kalcio ir kitų svarbių medžiagų šaltiniu, tačiau neturi ryškaus šalutinio poveikio, kuris pastebimas vartojant didelius kiekius paprasto pieno.
Ši išvada leidžia manyti, kad visiškai atsisakyti pieno produktų nebūtina – svarbiausia yra protingai rinktis jų rūšį ir nepersistengti su kiekiu.
Baigiamasis žodis
Šis tyrimas dar kartą primena, kad net įprasti, sveikais laikomi produktai gali turėti netikėtų pasekmių. Pieno vartojimas ir širdis – tema, kuri ypač aktuali moterims, nes būtent jų organizmas jautriau reaguoja į didesnius paprasto pieno kiekius.
Tai nereiškia, kad pieno produktų reikia visiškai atsisakyti. Fermentuoti variantai, tokie kaip jogurtas, kefyras ar varškė, išlieka saugesnis pasirinkimas, o svarbiausia – saikas. Nedidelės porcijos gali praturtinti mitybą, bet per didelis kiekis kelia riziką širdies sveikatai.
Tad geriausia strategija – rinktis įvairovę, saikingai vartoti pieną ir dažniau įtraukti fermentuotus produktus, kurie, kaip rodo tyrimai, neturi tokio neigiamo poveikio širdžiai.