back to top
ReceptaiDesertaiMočiutės lietiniai su varške – tokie minkšti, kad tirpsta burnoje

Močiutės lietiniai su varške – tokie minkšti, kad tirpsta burnoje

Lietiniai su varške – vienas tų receptų, kurio skonis lyg iš šilčiausių prisiminimų.

Kai namai kvepia šviežiai keptais blynais, o viduje slepiasi minkštutė varškė – sunku rasti ką geresnio savaitgalio rytui ar jaukiai vakarienei.

Šis receptas itin paprastas, bet rezultatas visada nudžiugina – blyneliai ploni, elastingi, o įdaras kremiškas ir kvapnus.

Reikės:

Lietinių tešlai:

  • 200 ml pieno
  • 200 ml vandens
  • 2 kiaušiniai
  • 200 g kvietinių miltų
  • 1 valg. š. aliejaus
  • žiupsnelis druskos
  • šaukštelis cukraus (nebūtina)

Įdarui:

  • 350 g varškės
  • 1 kiaušinis
  • 1 valg. š. cukraus (arba pagal skonį)
  • žiupsnelis druskos
  • 1 valg. š. bulvių krakmolo
  • šviežios arba šaldytos braškės (apie saują, supjaustytos)

Kaip paruošti:

1. Tešla

Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite pieną ir vandenį, įberkite druskos, cukraus, aliejaus, po truputį berkite miltus ir viską gerai išmaišykite, kad neliktų gumuliukų.

Tešla turi būti skysta, bet vientisa. Leiskite pastovėti apie 20 minučių – per tą laiką miltai išbrinks ir blynai nesutrūkinės.

2. Kepimas

Įkaitinkite keptuvę (geriausia nelimpančia danga), patepkite ją aliejaus lašeliu. Kepkite plonus blynelius po 1–2 minutes iš kiekvienos pusės, kol švelniai paruduos.

3. Įdaras

Sumaišykite varškę su kiaušiniu, cukrumi, druska ir krakmolu.

Suberkite supjaustytas braškes. Jei naudojate šaldytas, jas prieš tai šiek tiek atšildykite ir nukoškite sultis, kad įdaras nebūtų per skystas.

4. Suvyniojimas ir baigiamasis kepimas

Ant kiekvieno blynelio dėkite po šaukštą įdaro, susukite į vokelį ar ritinėlį.

Sudėkite į kepimo indą ir galite pašauti į orkaitę 10–15 min. 180 °C temperatūroje – tai suteiks dar daugiau minkštumo ir šilumos.

Naudingi patarimai, kad lietiniai su varške būtų tobuli

Kepami lietiniai keptuvėje – pirmasis žingsnis ruošiant skanius lietinius su varške.
Teisingai paruošta tešla ir tinkamas kepimo būdas – pagrindas, kad lietiniai su varške būtų minkšti ir neprisviltų. Nuotrauka: shutterstock.com

Kartais smulkmenos nulemia, ar blynai tiesiog skanūs, ar nepamirštami.

Štai keli paprasti, bet labai svarbūs patarimai, kurie padės dar labiau ištobulinti šį receptą:

1. Tešlos poilsis – būtinas
Kai tešla pailsi bent 20 minučių, glitimas išsisklaido tolygiai, o blynai kepa elastingi ir neskyla.

Jei turite laiko – palikite tešlą net 30–40 minučių, o vasarą laikykite šaldytuve.

2. Kepimo keptuvė – kuo plonesnė, tuo geriau
Plona blynelinė keptuvė su žemu kraštu leidžia tolygiai paskleisti tešlą ir lengvai apversti lietinius.

Jei naudojate sunkią keptuvę, užtikrinkite, kad ji būtų gerai įkaitusi prieš pilant pirmą šaukštą tešlos.

3. Įdaras – ne per skystas
Į varškės masę pridėtas krakmolas padeda išlaikyti įdaro formą ir sulaiko skystimą.

Įdaras turi būti kreminės konsistencijos – ne bėgantis, bet ir ne sausas.

Jei braškės labai sultingos, verta jas šiek tiek paspausti ir nusausinti popieriniu rankšluosčiu.

4. Patiekimo idėjos
Lietiniai su varške puikiai tinka tiek šilti, tiek atvėsę. Pabarstykite juos cukraus pudra, užpilkite trintų braškių padažu arba šaukštu grietinės.

Norite įdomiau? Pakepinkite trupinėlį sviesto su medumi ir užpilkite ant viršaus – skonis pasakiškas.

Lietiniai su varške – saldžiai, ir ne tik

Nors šis receptas orientuotas į saldų variantą su braškėmis, lietiniai su varške gali būti ir sūrūs.

Užtenka į įdarą neberti cukraus, o įmaišyti šviežių krapų ar svogūnų laiškų.

Tokius blynelius galima patiekti su natūraliu jogurtu, grietine ar net švelniu česnakiniu padažu. Tai puikus pasirinkimas vakarienei ar pietums be mėsos.


Išvada: skonis, kuris sugrąžina į vaikystę

Šis receptas tarsi priminimas, kaip paprasti produktai – pienas, kiaušiniai, varškė – gali sukurti nuostabų, širdžiai mielą patiekalą.

Lietiniai su varške visada bus geras sprendimas, kai norisi jaukumo, švelnaus skonio ir prisiminimų.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite