back to top
PatarimaiNumesite svorio per 2 savaites - tiesiog atsisakykite šio 1 produkto

Numesite svorio per 2 savaites – tiesiog atsisakykite šio 1 produkto

Daugelis žmonių, bandančių numesti svorio, pirmiausia atsisako duonos, saldumynų ar net vaisių. Tačiau net ir laikantis šių taisyklių, svoris dažnai nejuda iš vietos. Priežastis gali būti visai ne tai, ką valgote lėkštėje, o tai, ką pilate ant jos – padažai. Būtent pirktiniai padažai dažnai tampa nematoma kliūtimi siekiant rezultatų.

Nors atrodo nekaltas priedas, vos keli šaukštai majonezo ar kečupo gali paversti lengvą vakarienę į kalorijų bombą. Įdomu tai, kad atsisakę šių produktų, galite pastebimai sumažinti alkio jausmą, pagerinti virškinimą ir per dvi savaites numesti keletą kilogramų be drastiškų dietų.

Padažai lėtina svorio metimą net ir laikantis sveikos mitybos

Net jeigu jūsų lėkštėje – grilinta vištiena ir šviežios daržovės, kelios šaukštai padažo gali panaikinti visą šio patiekalo vertę. Dauguma populiariausių pramoninių padažų – majonezas, kečupas, salotų užpilai, barbekiu ar marinatai – turi gausybę paslėptų cukrų, krakmolo, druskos, kvapiųjų medžiagų ir net transriebalų.

Šios medžiagos ne tik trikdo virškinimo procesą, bet ir stipriai veikia hormonų pusiausvyrą, išprovokuoja nuolatinį alkį ir organizmo polinkį kaupti vandenį. Rezultatas – sulėtėjęs metabolizmas, neryškūs figūros pokyčiai ir nusivylimas.

Pagrindinės priežastys, kodėl reikėtų atsisakyti pirktinių padažų:

Perteklinis cukraus kiekis
Viename šaukšte kečupo gali būti tiek pat cukraus, kiek pusėje obuolio. Tokie kiekiai išprovokuoja cukraus kiekio šuolius kraujyje ir didina potraukį saldumynams.

Paslėpti riebalai ir kalorijos
Majoneze ir daugelyje užpilų gausu riebalų, kurie net nepastebimai dvigubina patiekalo kaloringumą.

Skonio stiprikliai ir priedai
Jie veikia apetitą – norisi vis daugiau maisto, o sotumo jausmas ateina per vėlai.

Sunkesnis virškinimas ir pilvo pūtimas
Kombinacija iš krakmolo, riebalų ir konservantų sukelia sunkumo jausmą ir virškinimo sutrikimus.

Mažėja natūralaus skonio pojūtis
Po nuolatinio vartojimo tampa sunku mėgautis paprastu, natūraliu maistu – viskas atrodo „beskonis“, todėl valgyti norisi daugiau.

Kuo pakeisti padažus, kad valgytumėte skaniai ir lengviau kristų svoris

Pirktinių padažų atsisakymas nereiškia, kad reikia valgyti sausą ir nuobodų maistą. Priešingai – natūralūs pakaitalai gali suteikti patiekalams dar daugiau skonio, o tuo pačiu ir palengvinti virškinimą bei sumažinti kalorijų kiekį.

Pirmiausia, į savo mitybą verta įtraukti alyvuogių aliejų, citrinos sultis, natūralų jogurtą, garstyčias be pridėtinio cukraus. Šie produktai yra daug švaresni ir sveikesni, lengvai virškinami, be paslėptų riebalų ar cukrų.

Pavyzdžiui, jogurtas su česnaku ar garstyčiomis gali tapti puikiu padažu salotoms ar vištienai. Alyvuogių aliejus su citrina – klasikinis ir skanus užpilas daržovėms. Tokių derinių galite rasti daugybę, o svarbiausia – jie leidžia mėgautis tikru maisto skoniu, o ne chemikalais iš buteliuko.

Be to, namų padažai suteikia galimybę kontroliuoti porcijas ir prisitaikyti prie asmeninių poreikių – tiek skonio, tiek mitybos prasme. Rezultatas – mažesnis alkis, geresnė savijauta ir pastebimi pokyčiai vos per dvi savaites.

Pirktiniai padažai – slapti kaltininkai uždegimams ir svorio augimui

Numesite svorio per 2 savaites atsisakę pirktinių padažų – skrudintos bulvytės su riebiu grietinės padažu.
Riebūs padažai padidina kalorijų kiekį nepastebimai. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Nors pirktiniai padažai atrodo nekalti, juose slypi daugybė ingredientų, kurie ilgainiui gali prisidėti prie sveikatos problemų. Tai nėra tik tuščios kalorijos – tai ir potencialūs uždegimo sukėlėjai bei medžiagos, trikdančios hormonų veiklą.

Šiuose produktuose dažnai gausu pridėtinio cukraus, druskos, konservantų, skonio stipriklių ir rafinuotų riebalų. Jie didina blogojo cholesterolio kiekį, skatina lėtinį uždegimą organizme, kuris siejamas su širdies ir kraujagyslių ligomis, nutukimu, II tipo diabetu ir net kai kuriais vėžio tipais.

Be to, dirbtinės sudedamosios dalys trikdo virškinimą, gali sukelti pilvo pūtimą, skysčių kaupimąsi ir net odos problemas, tokias kaip aknė ar uždegiminiai bėrimai. Ilgalaikė tokių produktų vartojimo pasekmė – ne tik priaugtas svoris, bet ir silpnesnis imunitetas bei sumažėjęs energijos lygis.

Štai kodėl net viena smulki mitybos korekcija – atsisakyti pirktinių padažų – gali ženkliai prisidėti prie geresnės savijautos, ilgesnio sotumo jausmo ir aiškesnio kelio sveikesnio gyvenimo link.

Išvados

Perėjimas prie sveikesnių sprendimų nebūtinai turi būti sudėtingas ar reikalaujantis drastiškų pokyčių. Kartais pakanka vieno žingsnio – atsisakyti kasdien vartojamų pirktinių padažų – kad pajustumėte akivaizdų skirtumą tiek savo svoryje, tiek savijautoje.

Numesti svorio per 2 savaites tampa realus tikslas, jei apribojate paslėptus cukrus, riebalus ir chemikalus, kurių gausu padažuose. Vietoje to, rinkitės paprastus, natūralius ingredientus – jie ne tik palengvina virškinimą, bet ir padeda geriau įsisavinti maistines medžiagas bei palaikyti stabilų cukraus lygį kraujyje.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite