Paprasta mielinė tešla – tai tas universalus receptas, kurį tikrai verta turėti kiekvienoje virtuvėje. Ar kepate minkštas bandeles, purius vakarienės suktinukus, čiburėkus ar spurgas – ši tešla tinka viskam.
Jei iki šiol mielinė tešla atrodė kažkas sudėtingo – nusiraminkite. Šis receptas viską pakeis. Su keliomis pagrindinėmis sudedamosiomis dalimis ir trupučiu kantrybės jūs galite pasigaminti švelnią, elastingą ir kvapnią tešlą, kuri taps pagrindu begalei skanėstų.
Tai ne tik receptas – tai bazė, nuo kurios prasideda tikri namų kepinių stebuklai.
Ką galima pagaminti iš šios tešlos?
Ši paprasta mielinė tešla puikiai tinka įvairiems kepiniams – tiek saldiems, tiek neutralaus skonio. Jos tekstūra – minkšta, elastinga ir lengvai formuojama, todėl galite naudoti ją labai plačiai, priklausomai nuo to, ko norisi tą dieną.
Iš šios tešlos galite pagaminti:
- Saldžios bandelės su varške, obuoliais ar uogiene
- Minkštos vakarienės bandelės ar suktinukai prie sriubos ar troškinio
- Cinamono ar aguonų suktinukai
- Naminės spurgos – purios, kvapnios ir nesulyginamos su pirktinėmis
- Čeburekai – traškūs, sultingi ir ypač skanūs su mėsa ar daržovių įdaru
Ši tešla – kaip universali bazė, su kuria galima improvizuoti pagal sezoną, šventę ar tiesiog nuotaiką. Kai ją išmoksite gaminti, norėsite išbandyti vis naujus derinius.
Reikės:
Norint pasigaminti paprastą mielinę tešlą, užteks kelių kasdienių ingredientų, kuriuos tikrai rasite beveik kiekvienoje virtuvėje:
- 5½–6½ stiklinės kvietinių miltų (paprastų, ne viso grūdo)
- 3 valgomieji šaukštai cukraus
- 2 pakeliai sausų greito veikimo mielių (apie 4½ arbatinio šaukštelio)
- 2 arbatiniai šaukšteliai smulkios jūros druskos
- 1½ stiklinės vandens
- ½ stiklinės pieno
- 2 valgomieji šaukštai sviesto arba margarino
Šie ingredientai – tarsi pagrindas daugybei gardžių kepinių. Jei norėsite – tešlą galėsite pagardinti ir kitais prieskoniais ar papildais, tačiau net ir tokia, kokia yra, ji jau puikiai tinka įvairiausiems receptams.
Gaminimo eiga:
Paprasta mielinė tešla gaminama lengviau, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Šis receptas puikiai tinka, jei ieškote, ką pasigaminti, kai norisi, kad virtuvėje vyrautų lengvi patiekalai – nes procesas paprastas, o rezultatas džiugina net ir be didelės patirties.
- Dubenyje sumaišykite 2½ stiklinės miltų, cukrų, sausas mieles ir druską.
- Kitame inde pašildykite vandenį, pieną ir sviestą, kol mišinys bus labai šiltas (apie 50–55 °C). Skysčio temperatūra neturėtų būti karšta, kad nesunaikintų mielių.
- Palaipsniui pilkite šiltą skystį į sausų ingredientų mišinį, plakite 2 minutes vidutiniu greičiu, retkarčiais nugramdydami tešlą nuo indo kraštų.
- Įberkite dar ½ stiklinės miltų ir plakite dar 2 minutes dideliu greičiu.
- Likusius miltus berkite po truputį, kol tešla taps minkšta ir elastinga. Kai tešla pradeda atsiskirti nuo indo kraštų – metas ją perkelti ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus.
- Minkykite tešlą rankomis 8–10 minučių, kol ji tampa glotni ir elastinga. Jei naudojate kombainą su minkymo kabliu, procesas truks šiek tiek trumpiau.
- Uždenkite tešlą ir palikite 10 minučių. Po to ją galima dalinti, formuoti ir kepti – tiks tiek bandelėms, tiek suktinukams, tiek kitiems kepiniams.
Pagardinimui
Nors paprasta mielinė tešla savaime yra gardi ir puri, kartais norisi jai suteikti šiek tiek papildomo charakterio – kvapo, spalvos ar skonio akcentų. Nedidelės detalės gali visiškai pakeisti galutinį rezultatą, tad verta žinoti keletą paprastų pagardų idėjų.
Jei norisi šiek tiek saldumo ar šventiškumo, į tešlą galite įmaišyti:
- Vanilinio cukraus arba kelių lašų vanilės ekstrakto
- Cinamono, kardamono ar muskato riešuto žiupsnelį
- Razinų, džiovintų vaisių ar smulkintų riešutų
Jeigu planuojate ruošti pikantiškus kepinius – pvz., čeburekus ar bandeles su sūriu:
- Į tešlą galite įmaišyti tarkuoto kietojo sūrio, smulkintų žolelių ar net česnako granulių
- Šiek tiek kmynų ar sezamo sėklų ant viršaus suteiks papildomo skonio ir tekstūros
Ar galima tešlą užšaldyti ir naudoti vėliau?
Taip, paprasta mielinė tešla yra ne tik universali, bet ir labai patogi – ją galima pasiruošti iš anksto arba net užšaldyti, kad visada turėtumėte po ranka, kai prireiks.
Jei norite tešlą užšaldyti:
Užšaldykite ją iškart po minkymo, dar prieš pirmąjį kildinimą. Įdėkite į švarų, sandarų maišelį arba indą ir laikykite šaldiklyje iki 1 mėnesio. Kai norėsite naudoti – atšildykite kambario temperatūroje, leiskite pakilti kaip įprastai ir tuomet kepkite norimą patiekalą.
Jei gaminate iš vakaro:
Tešlą galima palikti šaldytuve per naktį. Tiesiog įdėkite ją į dubenį, uždenkite ir laikykite šaltai. Ryte išimkite, leiskite sušilti iki kambario temperatūros ir dar kartą pakilti, jei reikia. Tokiu būdu ryte turėsite jau beveik paruoštą tešlą.
Tokie sprendimai leidžia iš anksto pasiruošti kepiniams ir visada turėti šviežios tešlos, kai norisi kažko gardaus be didelių pastangų.
Apibendrinimas
Paprasta mielinė tešla – tai vienas universaliausių receptų, kuris pravers kiekvienoje virtuvėje. Ji tinka tiek saldiems, tiek pikantiškiems kepiniams – nuo bandelių iki čeburekų ar spurgų. O svarbiausia – jos paruošimas tikrai nėra sudėtingas, net jei su mieline tešla susiduriate pirmą kartą.
Šis receptas leidžia ne tik improvizuoti, bet ir planuoti iš anksto – tešlą galima pasiruošti iš vakaro ar net užšaldyti ilgesniam laikymui. Tokiu būdu visada būsite pasiruošę iškepti ką nors gardaus ir šviežio, vos tik užsinorėsite.