Kai kalbame apie natūralias priemones širdžiai ir kraujotakai stiprinti, dažniausiai minimi česnakai, gudobelės ar net medus su citrina.
Tačiau yra dar viena, nepelnytai primiršta gėrybė, kuri nuo seno naudota mūsų kraštuose – kadagio uogos sveikatai stiprinti.
Jų poveikis išties stulbinantis: nuo kraujagyslių valymo iki virškinimo gerinimo ir net pagalbos nusilpus po ligos.
Šis liaudiškas receptas pastaruoju metu vėl grįžta į dėmesio centrą – žmonės dalijasi rezultatais, kaip vos kelios uogos per dieną ar paprasta naminė užpiltinė padeda sureguliuoti cholesterolio lygį, sustiprina širdį ir pakelia bendrą savijautą.
Bet svarbiausia – kadagiai ne tik naudingi, bet ir labai universalūs.
Kaip kadagio uogos veikia kraujagysles?
Kadagio uogos pasižymi stipriu valančiu poveikiu organizmui, o ypač kraujotakai.
Jose esantys antioksidantai padeda mažinti oksidacinį stresą – vieną iš pagrindinių veiksnių, lemiančių kraujagyslių uždegimus ir aterosklerozę.
Reguliariai vartojamos, jos gali prisidėti prie „blogojo“ MTL cholesterolio mažinimo ir „gerojo“ DTL didinimo, taip padėdamos išlaikyti kraujagysles švarias bei elastingas.
Be to, kadagio uogos gerina kraujotaką visame kūne, skatina šlapimo ir tulžies išsiskyrimą, tai padeda pašalinti skysčių ir toksinų perteklių iš organizmo.
Rezultatas – lengvesnė savijauta, mažesnis kraujospūdis ir stipresnė širdies veikla be vaistų.
Kuo kadagio uogos naudinga visam organizmui?
Nors dažniausiai jos minimos dėl poveikio kraujagyslėms ir širdžiai, kadagio uogos sveikatai veikia daug plačiau.
Jos tonizuoja organizmą, stiprina po ligos ar išsekimo, skatina virškinimo fermentų gamybą ir gerina apetitą.
Taip pat turi stiprių antibakterinių ir priešgrybelinių savybių – tai natūralus būdas palaikyti švarą ne tik kūne, bet ir buityje (kadagių aliejus dažnai naudojamas net kaip namų valiklis).
Dėl savo poveikio jos tinka malšinti rėmenį, pilvo pūtimą, padeda virškinimo sistemai greičiau perdirbti maistą.
Kai kuriems žmonėms jos padeda net esant reumato ar artrito požymiams, nes mažina uždegiminius procesus organizme.
Paprastas receptas: kaip naudoti kadagio uogas kraujagyslėms valyti
Liaudiškas ir dažnai minimas receptas yra itin paprastas: ryte ant tuščio skrandžio suvalgyti 2–3 džiovintas kadagio uogas, geriausia – užsigeriant šiltu vandeniu.
Rekomenduojama pradėti nuo vienos uogos per dieną ir kasdien didinti po vieną, kol pasieksite 10. Po to skaičių mažinti atgal iki vienos. Tai tarsi natūralus organizmo valymo ciklas.
Kitas būdas – pasigaminti užpiltinę. Sauja kadagio šaknų ar uogų užpilama gera namine degtine ar brendžiu, laikoma tamsioje vietoje apie 3–4 savaites.
Užpiltinė įgauna brendžio spalvą ir stiprų kvapą. Geriama po 50 gramų kartą per dieną – profilaktiškai arba esant cholesterolio padidėjimui. Svarbu – tik su saiku ir ne ilgam laikotarpiui.
Kada reikėtų būti atsargiems?
Nors kadagio uogos sveikatai gali būti labai naudingos, jos nėra tinkamos visiems.
Kadagiai veikia kaip stiprus diuretikas, todėl jų vartojimas turi būti saikingas, ypač žmonėms, turintiems inkstų problemų ar polinkį į dehidrataciją.
Taip pat jų nerekomenduojama vartoti nėščioms moterims, nes gali paskatinti gimdos veiklą.
Kadagio uogas geriausia vartoti trumpais kursais – kelias savaites, o tuomet padaryti pertrauką. Ilgalaikis ir nekontroliuojamas vartojimas gali sudirginti šlapimo takus, todėl svarbu nepiktnaudžiauti.
Kaip ir su bet kokia stipresne žolele, svarbu stebėti savo savijautą ir pradėti nuo mažų kiekių.
Kaip atpažinti geras kadagio uogas?
Jeigu norite išbandyti šį liaudišką receptą, svarbu žinoti, kaip pasirinkti tinkamas uogas.
Geriausia rinktis tamsiai mėlynas, vos blizgančias kadagio uogas – jos turi būti sausos, bet ne visiškai sukietėjusios. Kvapas turėtų būti aitrus, šiek tiek dervingas.
Uogos renkamos rudenį, kai jos visiškai sunoksta. Džiovinamos pavėsyje, laikomos sandariame inde. Jeigu neturite galimybės jų rinkti – galima įsigyti vaistinėje ar žolininkų turgeliuose.
Bet kokiu atveju, geriausia rinktis lietuvišką, laukinį kadagį – jis auga lėtai, bet yra labai stiprus savo veikliosiomis medžiagomis.
Išvada: senas receptas sugrįžta į kasdienybę
Šiuolaikinė medicina dažnai patvirtina tai, ką žmonės žinojo nuo seno – kai kurie augalai veikia taip stipriai, kad kartais tampa geresniu pasirinkimu nei vaistai.
Kadagio uogos sveikatai – būtent tokios. Jos valo kraujagysles, stiprina širdį, skatina virškinimą ir padeda visam kūnui atsigauti. O svarbiausia – tai natūralu, lengvai prieinama ir žinoma dar nuo senelių laikų.
Jei norisi pradėti nuo kažko paprasto, bet veiksmingo – kelios kadagio uogos per dieną gali būti puiki pradžia.
Jų poveikį pajusite ne per naktį, bet per kelias savaites – padidėjusi energija, lengvesnė galva, virškinimas ir ramesnė širdis. Tereikia kantrybės ir nuoseklumo.