back to top
Natūrali medicinaKodėl putino uogos greitai numuša kosulį ir atkemša bronchus

Kodėl putino uogos greitai numuša kosulį ir atkemša bronchus

Visais metų laikais kyla klausimas, kodėl būtent putino uogos – tokios rūgščiai kartokos ir ne pačios populiariausios – šimtmečius buvo laikomos tikra pagalba užklupus kosuliui. Močiutės virdavo sirupus, trindavo uogas su medumi, o miško žolininkai sakydavo, kad užtenka kelių šaukštelių, kad kvėpavimas palengvėtų.

Nors šiandien į medines statines niekas uogų nebesuka, švelnaus poveikio putino uogų sirupas imunitetui ir kvėpavimui vėl grįžta į namų lentynas.

Kodėl putino uogos taip vertinamos šaltuoju sezonu

Putino uogos nuo seno laikomos viena iš tų rudens gėrybių, kurios natūraliai dera su lietuvišku klimatu. Tai nėra saldi uoga, kurią valgytum saujomis – ji vertinama dėl visai kitų savybių.

1. Ryškus uogų aromatas ir šiltas poveikis gerklei

Verdant putino uogų sirupą, kvapas tampa gilesnis ir švelnesnis. Tokį sirupą dažnai naudoja žmonės, norintys nuraminti gerklę vakarais ar po šaltesnės dienos lauke.

2. Natūralūs junginiai, mėgiami žolininkų

Putino uogos turi medžiagų, kurios žolininkų pasaulyje vertinamos dėl savo švelnaus ir palaikančio poveikio kvėpavimo takams. Todėl putino uogų sirupas imunitetui ir kvėpavimui minimas kaip sezoninė pagalba, tinkanti prie arbatos, su medumi ar tiesiog šaukšteliu.

3. Itin tinka pereinamuoju laikotarpiu – iš rudens į žiemą

Tai laikas, kai temperatūra krinta, oras tampa drėgnas, o daugelis žmonių pajunta, kad krūtinė jautresnė. Būtent tuomet putino uogų sirupas ir sulaukia didžiausio dėmesio.

Kaip putino uogos švelnina krūtinės ir bronchų pojūtį

Žmonės dažnai pastebi, kad putino uogos veikia giliai, suteikdamos tolygų šilumos pojūtį krūtinės srityje – lyg kas nors ramiai atlaisvintų įsitempusius kvėpavimo takus.

Sirupo šiluma natūraliai atpalaiduoja krūtinę

Šiltas sirupas, sumaišytas su karšta arbata, daugeliui veikia kaip švelnus įkvėpimas iš vidaus. Kvėpavimas tampa ramesnis, mažiau tempia krūtinėje, lengviau iškosti tai, kas užsilaiko.

Skonis, padedantis sumažinti kosėjimo priepuolius vakare

Putino uogos turi natūralų kartumą, kuris virimo metu tampa malonesnis. Dėl šio skonio sirupas dažnai vartojamas prieš miegą, kad kosulys būtų retesnis ir naktis ramesnė.

Kaip pasigaminti putino uogų sirupą namuose

Nors parduotuvėse galima rasti įvairių sirupų, namuose pasiruoštas putinas dažnai vertinamas dėl natūralaus skonio ir paprastos sudėties. Receptas nereikalauja daug pasiruošimo, o rezultatas išlieka net kelis mėnesius.

Reikalingi ingredientai

  • prinokusios putino uogos (geriausia pirmųjų šalnų paliestos);
  • cukrus arba medus;
  • šlakelis citrinos sulčių;
  • nedidelis vandens kiekis.

Gaminimas žingsnis po žingsnio

  1. Nuplaukite uogas ir atskirkite nuo šakelių. Svarbu, kad liktų tik tvirti, nesupuvę vaisiai.
  2. Užpilkite vandeniu, kad vos apsemtų, ir kaitinkite ant silpnos ugnies. Uogos greitai suminkštėja, todėl virti ilgai nereikia.
  3. Pertrinkite gautą masę per tinklelį arba marlę. Taip išgaunamas tyras, tirštas skystis.
  4. Sumaišykite su cukrumi santykiu maždaug 1:1. Jei mėgstate švelnesnį saldumą, dalį cukraus galima keisti medumi (įdedant tik pravėsus sirupui).
  5. Pagardinkite citrina, kuri padeda ilgiau išlaikyti skonį.
  6. Supilstykite į sterilizuotus buteliukus ir laikykite šaldytuve.

Tokiu būdu paruoštas putino uogų sirupas imunitetui ir kvėpavimui gali būti naudojamas tiek su arbata, tiek šaukšteliu grynai – skonis intensyvus, bet malonus.

Kaip paruošti putino uogas žiemai

Putino uogos ir stiklainis su tirštu putinų sirupu ant medinio stalo.
Iš rudeninių uogų ruošiamas putino sirupas laikomas vienu paprasčiausių būdų išsaugoti jų naudą visai žiemai. Nuotrauka: shutterstock.com

Putino uogos geriausiai atsiskleidžia vėlyvą rudenį, kai šalnos nuima jų aitrumą. Jei norisi turėti sirupo ar arbatinių uogų visam sezonui, svarbiausia tinkamai jas apdoroti ir laikyti. Tokiu būdu uogos nepraranda savo aromato ir tinka tiek šiltam sirupui, tiek kasdieniam naudojimui.

1. Rinkti po pirmųjų šalnų

Pirmasis šaltis uogoms suteikia švelnesnį skonį: kartumas sumažėja, o aromatas tampa sodresnis. Žmonės dažnai laukia būtent šio momento, nes uogos tampa labiau tinkamos tiek sirupui, tiek džiovinimui.

2. Užšaldymas – paprasčiausias būdas

Užšaldytos putino uogos puikiai išlaiko savo savybes ir tinka tiek sirupui, tiek užpilams.

Kaip užšaldyti:

  • uogas nuplaukite ir nusausinkite;
  • paskleiskite jas vienu sluoksniu ant padėklo;
  • užšaldę supilkite į sandarų maišelį ar dėžutę.

Tokiu būdu uogos išlieka birios ir neprilimpusios viena prie kitos.

3. Džiovinimas krosnyje arba džiovyklėje

Kai norisi sutaupyti vietos, uogos gali būti džiovinamos žemoje temperatūroje.
Džiovintos uogos tampa tamsesnės, lengvai traškios ir puikiai tinka arbatoms ar šiltam vandeniui pagardinti.

4. Uogų trynimas su cukrumi

Tai senesnė praktika, dažnai naudota kaimuose. Uogos sutrinamos mediniu šaukštu ir sumaišomos su tokiu pat kiekiu cukraus.
Gauta masė laikoma stikliniuose indeliuose šaldytuve.

Tokį mišinį vėliau galima panaudoti sirupo gamybai — tereikia pašildyti ir sumaišyti su trupučiu vandens.

5. Sirupo paruošimas iš anksto

Jeigu norima patogaus, paruošto varianto, sirupas pagaminamas rudenį ir supilstomas į mažus buteliukus.
Laikant vėsiai ir sandariai, sirupas išlieka stabilus visą žiemą.

Putino uogų sirupas – rudens dovana, lydinti visą žiemą

Putino uogos primena, kad kartais stipriausią poveikį sukuria ne sudėtingos priemonės, o paprasti, iš gamtos ateinantys dalykai. Rudenį surinktos uogos ir namuose išvirtas sirupas gali tapti kasmetine tradicija, kuri šildo iš vidaus.

Kai lauke žvarbiau, toks sirupas įsilieja į kasdienybę labai natūraliai: šaukštelis prie arbatos, trupinėlis medaus ir į namus sugrįžta jaukumas. Kvėpavimas lengvėja, o pojūtis krūtinėje tampa švelnesnis, lyg gamta pati duotų trumpą atokvėpį.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite