back to top
PatarimaiKodėl refliuksas gali stiprėti, jei vengiate rūgščių produktų

Kodėl refliuksas gali stiprėti, jei vengiate rūgščių produktų

Refliuksas – nemalonus dalykas, kurį pažįsta vis daugiau žmonių. Deginimas, rūgštus skonis burnoje ar sunkumas po valgio – visa tai gali sugadinti nuotaiką net po lengvų pietų. Dažnas išsigąsta ir pirmiausia atsisako visko, kas rūgštu. Tačiau čia ir slypi klaida – rūgšties vengimas gali tik pabloginti būklę.

Kai skrandyje trūksta stipresnės rūgšties, maistas nebesuvirškinamas iki galo. Jis užsistovi, pradeda rūgti, o dujos ir slėgis keliauja aukštyn. Tada atsiranda tie patys refliukso simptomai, nuo kurių žmogus bando pabėgti. Ironiška, bet problema ne per daug rūgšties, o jos stoka.

Kai refliuksą sukelia ne per daug, o per mažai rūgšties

Refliuksas dažnai laikomas skrandžio rūgšties pertekliaus problema, bet realybė daug dažniau priešinga. Kai rūgšties trūksta, maistas skrandyje užsistovi per ilgai. Jis pradeda rūgti, dujos kyla aukštyn ir su jomis – nemalonus deginimas. Tokia būsena gali tęstis metų metus, o žmogus galvoja, kad jo skrandis per rūgštus, nors iš tiesų jis nusilpęs.

Silpnos rūgštys reiškia, kad maistas nesuvirškinamas, organizmas negauna pakankamai maistinių medžiagų, o refliuksas su laiku tik stiprėja.

Dažniausi požymiai, kad refliuksą sukelia rūgšties trūkumas:

  • Deginimas ar rūgštus pojūtis po valgio, ypač vakare
  • Oilvo pūtimas, sunkumas po net nedidelio maisto kiekio
  • raugėjimas ar oro rijimas valgant
  • silpnumas, nuovargis, galvos skausmai
  • Silpnai virškinamas baltyminis maistas (mėsa, kiaušiniai)
  • Dažnos infekcijos dėl prastesnės imuninės apsaugos
  • Trapūs nagai ar plaukai dėl blogesnio maistinių medžiagų įsisavinimo
  • Nemalonus burnos kvapas ryte

Rūgštūs produktai gali padėti, o ne pakenkti

Nors daugelis vengia rūgštaus maisto bijodami sustiprinti refliuksą, dažnai būna priešingai – tinkamai parinkti rūgštūs produktai padeda skrandžiui dirbti geriau. Obuolių actas, citrinų sultys ar šlakelis vandens su svarainiu gali paskatinti skrandį gaminti daugiau natūralios rūgšties, o tai reiškia, kad maistas bus virškinamas greičiau ir lengviau.

Kai virškinimas normalus, maistas neužsistovi, nekyla dujos, ir rūgštis nebėga aukštyn į stemplę. Toks paprastas būdas dažnai suteikia daugiau palengvėjimo nei ilgai vartojami rūgštį slopinantys vaistai.

Be to, rūgštūs produktai turi dar vieną pranašumą – jie palaiko gerą bakterijų balansą žarnyne. Kai virškinimas geras, dingsta ne tik deginimas, bet ir sunkumas, pilvo pūtimas bei nuolatinis nuovargis.

Rūgštūs produktai, kurie padeda atkurti skrandžio veiklą

Refliuksas nuo rūgščių produktų – obuolių actas stiklinėje ir butelyje su šviežiais obuoliais ant medinio stalo.
Obuolių actas gali padėti palaikyti virškinimo pusiausvyrą. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Kai skrandžio rūgšties per mažai, padėti gali natūralūs rūgštūs produktai. Jie pažadina virškinimą, padeda maistui skaidytis greičiau ir sumažina dujų kaupimąsi. Tai paprasti, prieinami produktai, kuriuos galima rasti beveik kiekvienuose namuose.


Obuolių actas – vienas veiksmingiausių būdų atkurti rūgščių balansą. Šaukštelis acto su šiltu vandeniu prieš valgį skatina skrandžio veiklą ir mažina pilvo pūtimą. Svarbu naudoti natūralų, nefiltruotą actą.

Citrinų sultys – padeda pažadinti skrandžio rūgščių gamybą rytais. Keli lašai citrinos vandenyje ne tik palaiko virškinimą, bet ir suteikia energijos.

Svarainiai – vertingi dėl savo natūralių rūgščių ir vitaminų. Jie gali padėti sumažinti diskomfortą po valgio, kai maistas „stovi“ skrandyje.

Fermentuoti produktai – raugintos daržovės ar kefyras skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi, kas tiesiogiai padeda virškinimui.

Imbieras – nors ne rūgštus, jis padeda sureguliuoti rūgščių gamybą ir sumažina deginimo pojūtį.

Reguliariai vartojant šiuos produktus nedideliais kiekiais, galima pastebėti, kad refliuksas silpnėja, o virškinimas tampa lengvesnis. Tai natūralus būdas atkurti pusiausvyrą, kurios trūkumą dažnai lemia per ilgas rūgšties slopinimas.

Rūgštūs produktai veikia tik tada, kai vartojami saikingai

Rūgštūs produktai gali būti puikus pagalbininkas virškinimui, tačiau svarbu juos vartoti protingai. Užtenka vos šaukštelio acto ar kelių lašų citrinos sulčių, kad skrandis atsibustų ir pradėtų dirbti stipriau. Jei padauginsite, efektas gali būti priešingas – gleivinė ims dirgti, o deginimas sustiprės.

Kiekvienas žmogus jautrumą rūgštims turi skirtingą, todėl pradėti verta nuo mažų kiekių. Stebėkite, kaip reaguoja kūnas: jei po kelių dienų virškinimas lengvesnis, maistas nebesukelia sunkumo, vadinasi, organizmas priima tokį būdą gerai.

Refliuksas nuo rūgščių produktų gali stiprėti tik tada, kai rūgštis vartojama netinkamai – per dažnai, per stipriai arba kartu su labai riebiais patiekalais. Kai rūgštūs produktai naudojami saikingai, jie padeda natūraliai atkurti skrandžio balansą ir palengvinti virškinimą be vaistų.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite