Kartais užtenka kelių spalvų lėkštėje, kad diena pasidarytų geresnė. Burokėlių makaronai – tai būtent tas atvejis. Ryškūs, švelniai salstelėję, derantys prie daržovių ir jautienos faršo – jie ne tik gražiai atrodo, bet ir maistingai pamaitina. Šis patiekalas subalansuoja skonį, spalvas ir sotumą taip, kad po jo lieka tik gera savijauta, o ne sunkumo jausmas.
Maistingas burokėlių su makaronais receptas
Tai receptas, kurį lengva pritaikyti kasdienai – viskas gaminama iš paprastų, lengvai randamų produktų. Tereikia kelių daržovių, trupučio faršo ir lašelio alyvuogių aliejaus. Skonis primena namus, bet atrodo taip, tarsi būtum valgęs geroje bistro kavinėje.
Ingredientai
- 150 g burokėlių makaronų (arba įprastų makaronų su burokėlių milteliais)
- 200 g jautienos faršo
- 1 mažas svogūnas
- 1 skiltelė česnako
- 1/2 sviestinio moliūgo (apie 200 g)
- 1 raudona paprika
- 1–2 pomidorai (arba 2 šaukštai pomidorų pastos)
- 2 saujos kėlės (kale) lapų
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
- 2 šaukštai natūralaus skyro
- Žiupsnelis druskos, pipirų, džiovintų žolelių (raudonėlio, baziliko ar čiobrelių)
Gaminimo eiga
1. Pirmiausia užkaisk vandenį makaronams ir įberk žiupsnį druskos. Kol vanduo kaista, pasiruošk daržoves. Moliūgą nulupk, supjaustyk nedideliais kubeliais, papriką – juostelėmis, o svogūną ir česnaką – smulkiai.
2. Įkaitink keptuvę su šaukštu alyvuogių aliejaus. Sudėk svogūną ir česnaką, kepk kelias minutes, kol paskleis malonų kvapą. Tada dėk jautienos faršą – apkepk, kol mėsa gražiai parus, o skystis išgaruos.
3. Kai faršas beveik paruoštas, sudėk moliūgą ir papriką. Lengvai apkepk, kad daržovės suminkštėtų, bet neprarastų spalvos. Galiausiai įmaišyk pomidorų pastą arba smulkintus pomidorus. Viską išmaišyk, pagardink prieskoniais – druska, pipirais, žolelėmis. Padažas turi būti kvapnus ir šiek tiek tirštas.
4. Kol daržovės troškinasi, išvirk burokėlių makaronus – paprastai jiems užtenka 3–5 minučių. Nukošk ir iškart dėk į keptuvę su padažu. Lengvai permaišyk, kad viskas pasidengtų rausvu padažu ir įgautų vientisą tekstūrą.
5. Išjunk kaitrą ir įmaišyk kelis šaukštus skyro – tai suteiks švelnumo ir subalansuos daržovių salstelėjimą. Galiausiai suberk susmulkintus kėlės lapus – jie vos apvys, bet išlaikys žalumą ir traškumą.
Burokėlių makaronų patiekimas

Patiekalą galima valgyti iš karto – jis skanus tiek karštas, tiek šiek tiek pravėsęs. Norint subtilaus skonio kontrasto, užberk trupučio tarkuoto parmezano ar kelių saulėje džiovintų pomidorų gabalėlių.
Lėkštėje šis patiekalas atrodo gyvas – rausvi burokėlių makaronai, oranžinis moliūgas, žalios kėlės gyslos ir gelsvai auksinis faršo padažas. Tai viena tų kombinacijų, kur sveikas maistas atrodo tiesiog gardžiai.
Burokėlių makaronai – puikus būdas įtraukti daugiau daržovių į mitybą. Burokėlis turi geležies, folio rūgšties ir skaidulų, o kartu su kėle, moliugu ir paprika patiekalas tampa tikru maistingumo šaltiniu. Jautienos faršas suteikia baltymų, o šaukštelis skyro – subtilų kremiškumą be perteklinių riebalų.
Šis derinys tinka tiek pietums, tiek vakarienei – po tokio patiekalo jaučiamasi sotūs, bet neapsunkę. Be to, gamyba neužima daug laiko – viskas paruošiama per 25–30 minučių.
Mažas triukas
Jei nori išgauti dar intensyvesnę spalvą ir skonį, į makaronus įmaišyk šaukštelį burokėlių sulčių ar trintų virtų burokėlių – gausis natūralus rožinis atspalvis. Taip pat galima naudoti kalakutienos faršą vietoje jautienos – bus dar lengviau virškinama, bet išliks puikus skonis.
Išvada
Šie burokėlių makaronai su daržovių padažu – pavyzdys, kad skanus maistas gali būti ir sveikas. Jie dera su įvairiais ingredientais, atrodo įspūdingai, o skonis nustebina net tuos, kurie paprastai skeptiškai žiūri į „daržovių“ patiekalus. Tai spalvinga lėkštė, kurioje dera skonis, paprastumas ir maistingumas.
