back to top
Natūrali medicinaJau laikas kasti šias šaknis – daugelis dar nežino jų vertės

Jau laikas kasti šias šaknis – daugelis dar nežino jų vertės

Kai ruduo įsibėgėja, gamta ima slėpti savo turtus po žeme. Daug kas dar nežino, kad būtent dabar metas išsikasti vienas naudingiausių laukinių šaknų – kiaulpienių šaknis.

Jos vertinamos ne tik žolininkų, bet ir gydytojų, nes turi tiek savybių, kiek kiti augalai teturi dalį. Kiaulpienės šaknys – tikras lobis kepenims, virškinimui ir imunitetui. O svarbiausia – jas galima rinkti patiems, kol žemė dar minkšta ir neužšalusi.

Kiaulpienių šaknys – naudingos visam organizmui

Kiaulpienių šaknys vertinamos dėl stipraus poveikio organizmo valymui ir atsinaujinimui. Tai viena iš tų gamtos dovanų, kurios padeda išjudinti užsistovėjusią energiją kūne, pagerinti virškinimą, stiprinti kepenis ir kraują.

Jose gausu biologiškai aktyvių medžiagų, kurios palaiko natūralų kūno detoksikacijos procesą ir suteikia daugiau jėgų, kai jaučiamas nuovargis ar vangumas.

Naudos, kurias suteikia kiaulpienių šaknys:

  1. Valo kepenis ir inkstus – padeda pašalinti toksinus ir perteklines medžiagas iš organizmo.
  2. Gerina virškinimą – skatina tulžies išsiskyrimą ir padeda lengviau virškinti sunkesnį maistą.
  3. Mažina cukraus kiekį kraujyje – gali padėti reguliuoti gliukozės lygį, todėl tinka sergantiems diabetu.
  4. Stiprina imuninę sistemą – dėl antioksidantų gausos padeda kovoti su infekcijomis.
  5. Padeda esant odos problemoms – valo kraują ir gali padėti esant bėrimams ar aknei.
  6. Skatina šlapimo išsiskyrimą – natūralus diuretikas, padedantis išvengti patinimų ir šlapimo takų uždegimų.
  7. Tonizuoja organizmą – suteikia energijos ir padeda atsigauti po ligų ar išsekimo.
  8. Palaiko širdies sveikatą – mažina blogojo cholesterolio kiekį ir gerina kraujotaką.

Reguliariai vartojant ar verdant arbatą iš šaknų, galima pastebėti, kad gerėja savijauta, virškinimas tampa lengvesnis, o energijos atsiranda daugiau be kavos ar papildų.

Kaip vartoti kiaulpienių šaknis – keli patikimi būdai

Kiaulpienių šaknys nauda ir vartojimas – šviežiai iškasta šaknis su lapais ir žiedu ant balto fono.
Šviežiai iškasta šaknis – natūralus šaltinis kepenų ir virškinimo veiklai gerinti – iš shutterstock.com

Kiaulpienių šaknis galima naudoti labai įvairiai – nuo paprastos arbatos iki sveikatinančio maisto ar net natūralios kavos pakaitalo. Tinkamai paruoštos jos nepraranda savo savybių, todėl tinka tiek profilaktikai, tiek kasdieniam vartojimui.


1. Arbata iš džiovintų šaknų
Smulkiai supjaustyk ir išdžiovink šaknis – geriausia orkaitėje žemoje temperatūroje arba tiesiog kambario sąlygomis, jei oras sausas. Šaukštelį džiovintų šaknų užplikyk stikline verdančio vandens, palaikyk apie 10–15 minučių ir perkošk. Tokia arbata turi lengvą kartumą, bet puikiai valo kepenis ir virškinimo sistemą.

2. Skrudintos šaknys kaip kavos pakaitalas
Išdžiovintas šaknis paskrudink keptuvėje, kol jos patamsės ir paskleis malonų, šiek tiek riešutinį kvapą. Tuomet sumalk kaip kavą ir virk ant silpnos ugnies. Šis gėrimas suteikia energijos, bet neturi kofeino, todėl puikiai tinka rytais ar vakarais vietoj įprastos kavos.

3. Milteliai kokteiliams ar sriuboms
Sumalk sausas šaknis iki miltelių ir berk į kokteilius, jogurtą ar sriubas. Vos pusė šaukštelio per dieną padeda virškinimui ir suteikia papildomų mineralų. Milteliai tinka ir detoksikaciniams gėrimams, nes veikia kaip švelnus kepenų tonikas.

4. Tinktūra iš šaknų
Norint stipresnio poveikio, šaknis galima užpilti spiritu ar degtine (santykiu 1:5) ir laikyti tamsioje vietoje apie dvi savaites. Tada nukošti ir vartoti po kelis lašus praskiesto vandeniu. Tai ypač naudinga po švenčių ar esant sunkumo jausmui pilve.

5. Kiaulpienių šaknys maiste
Virtos arba troškintos šaknys puikiai dera prie daržovių troškinių, sriubų ar net bulvių košės. Jos suteikia subtilų riešutinį prieskonį ir praturtina maistą skaidulomis bei mineralais.

Vitaminų bomba su kiaulpienių šaknimis

Šis mišinys iš paprastų, bet itin veiksmingų ingredientų padeda sustiprinti imunitetą, pagerinti virškinimą ir atgaivinti kūną po nuovargio ar ligos. Gėrimas ne tik valo kepenis, bet ir suteikia jėgų visai dienai. Jo poveikis švelnus, bet juntamas – po kelių dienų atsiranda lengvumo ir aiškumo jausmas.

Ingredientai:

  • 1 arbatinis šaukštelis džiovintų kiaulpienių šaknų
  • 1 šaukštelis medaus (geriausia natūralaus, žaliavinio)
  • ½ citrinos sultys
  • 1 mažas imbiero gabalėlis (apie 1 cm)
  • 1 stiklinė šilto vandens
  • keli lašai alyvuogių ar linų sėmenų aliejaus (pasirinktinai – dėl geresnio vitaminų pasisavinimo)

Kiaulpienių šaknis užpilk šiltu, ne verdančiu vandeniu ir palaikyk apie 10–15 minučių. Tuo metu į puodelį įspausk citrinos sultis ir įdėk medaus. Kai nuoviras šiek tiek pravės, supilk viską kartu, įdėk tarkuoto imbiero ir gerai išmaišyk. Jei nori, įlašink truputį aliejaus – taip vitaminas C iš citrinos ir kiti antioksidantai bus geriau įsisavinami.

Gėrimas ypač naudingas rytais – jis pažadina medžiagų apykaitą, padeda kepenims dirbti efektyviau ir suteikia švelnų, natūralų energijos pakilimą. Gerkite 5–7 dienas iš eilės, tada padarykite kelių dienų pertrauką ir, jei norite, kartokite kursą.

Pabaigai

Kiaulpienių šaknys yra vienas tų augalų, kuriuos daugelis nepelnytai laiko piktžolėmis. Tačiau jų poveikis sveikatai gali prilygti brangiems papildams – jos valo kepenis, padeda virškinimui, stiprina imunitetą ir atstato energiją. Tai natūralus būdas palaikyti kūno pusiausvyrą be chemijos ar sudėtingų priemonių.

Geriausia dalis – šias šaknis galima surinkti patiems, džiovinti ir naudoti visus metus. Po kelių dienų vartojimo dažnas pastebi, kad pagerėja virškinimas, sumažėja tinimai, o kūnas tampa lengvesnis.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite