Kartais kraujo tyrimai nustebina – atrodo, valgai normaliai, bet skaičiai šoka aukštyn. Aukštas cholesterolio kiekis neretai pasirodo tyliai, be jokių aiškių simptomų. O kai jis ilgainiui kaupiasi, širdžiai ir kraujagyslėms darosi vis sunkiau.
Dažniausiai problema ne vien tame, kiek valgome, o ką valgome. Yra produktų, kurie patyliukais didina cholesterolį, net jei atrodo visai nekalti. Juos verta pažinti – ir, jei įmanoma, pakeisti protingesniais pasirinkimais.
Kai organizmas tyliai įspėja
Aukštas cholesterolio kiekis retai duoda aiškius signalus – todėl daugelis žmonių sužino apie jį tik atlikę tyrimus. Bet kūnas vis tiek bando pranešti, kad kažkas ne taip. Tik reikia į juos įsiklausyti.
Kartais nuovargis ar spaudimas galvoje atrodo kaip kasdienis stresas, tačiau iš tiesų tai gali būti ženklas, kad kraujagyslės jau apkrautos. Cholesterolis tarsi lėtai siaurina kelią kraujui, o širdžiai tenka dirbti stipriau nei įprastai.
Dažniausi simptomai
- Dažnas galvos svaigimas ar sunkumo jausmas galvoje
- Spaudimas ar skausmas krūtinėje
- Greitas nuovargis net po menko fizinio krūvio
- Šaltesnės rankos ar pėdos, ypač vakare
- Gelsvi odos dariniai aplink akis (xantomos)
- Prastesnė atmintis ar koncentracija
Tai ženklai, kurių nereikėtų ignoruoti – ypač jei jie pasikartoja.
Maistas, kuris tyliai kelia cholesterolį
Didžiausia klaida – galvoti, kad tik riebus ar keptas maistas kaltas dėl aukšto cholesterolio. Iš tikrųjų jį didina ir tie produktai, kurie atrodo visai kasdieniški. Pavyzdžiui, perdirbta mėsa – dešros, dešrelės, paštetai. Juose ne tik sočiųjų riebalų perteklius, bet ir paslėpto druskos bei konservantų kiekio daugiau, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio.
Ne ką mažiau žalingi ir kepiniai – pyragai, bandelės, sausainiai. Juose dažnai naudojami hidrinti riebalai, kurie tiesiogiai kenkia kraujagyslėms. Net ir tie, kurie atrodo „namų gamybos“, gali būti pavojingi, jei kepami su margarinų mišiniais ar pigiais riebalais.
Reikėtų pasisaugoti ir kai kurių pieno produktų – ypač riebių sūrių, grietinės, grietinėlės. Juose esantys sotieji riebalai padidina blogojo cholesterolio kiekį, nors iš pažiūros atrodo „natūralus“ maistas.
O dar vienas tylus kaltininkas – greitas maistas. Net jei toks patiekalas valgomas „tik kartą per savaitę“, jis greitai neutralizuoja visas pastangas laikytis sveikiau. Kiekvienas riebus padažas, bulvytės ar užkandis prisideda prie kraujagyslių apkrovos.
Maistas, kuris padeda sumažinti cholesterolį
Aukštas cholesterolio kiekis nebūtinai turi būti nuosprendis – tinkamas maistas gali labai greitai pakeisti situaciją. Kai kurie produktai ne tik nekrauna papildomų riebalų, bet ir padeda organizmui juos pašalinti.
Pirmiausia verta įtraukti daugiau augalinės kilmės maisto. Daržovės, vaisiai, viso grūdo produktai ir augaliniai baltymai padeda išvalyti kraujagysles, mažina blogojo cholesterolio kiekį ir gerina kraujo tekėjimą.
Naudingiausi produktai širdžiai ir kraujagyslėms:
- Avižos ir sėlenos – jose esantis beta gliukanas padeda „surišti“ cholesterolį;
- Avokadai – gerųjų riebalų šaltinis, palaikantis balansą kraujyje;
- Alyvuogių aliejus – natūralus priešuždegiminis produktas;
- Česnakas – gerina kraujotaką ir padeda mažinti blogąjį cholesterolį;
- Riešutai ir sėklos – aprūpina omega-3 riebalų rūgštimis;
- Ankštiniai – puikus baltymų ir skaidulų šaltinis be riebalų pertekliaus.
Reguliarus šių produktų vartojimas gali turėti akivaizdų poveikį – po kelių savaičių pagerėja kraujo rodikliai, dingsta sunkumo jausmas, o energijos tampa daugiau. Maistas tampa ne tik skanus, bet ir veikia kaip kasdienė, švelni pagalba širdžiai.
Avižų ir sėlenų gėrimas – paprastas būdas sumažinti cholesterolį
Kai aukštas cholesterolio kiekis kelia nerimą, vienas paprasčiausių ir veiksmingiausių būdų jį sureguliuoti – gerti avižų ir sėlenų gėrimą. Jis valo kraujagysles, palaiko virškinimą ir padeda kūnui atsikratyti perteklinių riebalų. Tokį gėrimą nesunku pasigaminti namuose, be jokių papildų ar sudėtingų ingredientų.
Reikės:
- 2 šaukštų avižinių dribsnių arba sėlenų,
- 1 stiklinės šilto vandens,
- šaukštelio medaus (nebūtina).
Avižas ar sėlenas užpilkite šiltu vandeniu ir palikite 10–15 minučių. Kai gėrimas šiek tiek sutirštėja, jį perkoškite. Galite pagardinti medumi ar keliais lašais citrinos sulčių.
Šis gėrimas padeda „surišti“ blogąjį cholesterolį ir pašalinti jį iš organizmo. Avižos veikia švelniai, todėl tinka net tiems, kurie turi jautrų skrandį. Be to, jos suteikia sotumo jausmą, tad mažiau norisi užkandžiauti.
Geriausia išgerti po vieną stiklinę ryte, prieš pusryčius, 3–4 kartus per savaitę. Po kelių savaičių galima pastebėti lengvumo jausmą, geresnę odos būklę ir stabilų energijos lygį.
Kai maistas tampa pagalba širdžiai
Tinkamai pasirinktas maistas gali ne tik sustabdyti blogojo cholesterolio augimą, bet ir padėti organizmui atsikratyti jo pertekliaus. Aukštas cholesterolio kiekis tampa valdomas, kai kasdienybėje atsiranda paprasti, bet veiksmingi įpročiai – mažiau perdirbtų produktų, daugiau natūralių grūdų, daržovių ir sveikųjų riebalų.
Kai valgome švariau, širdis dirba lengviau, o kraujas teka laisviau. Tai paprasta, prieinama visiems ir veikia geriau, nei atrodo. Maistas gali būti ne tik malonumas, bet ir gydanti jėga – tereikia ja naudotis kasdien.