back to top
ReceptaiCitrinų gira – organizmo detoksas ir lieknėjimas vienoje stiklinėje

Citrinų gira – organizmo detoksas ir lieknėjimas vienoje stiklinėje

Citrinų gira – tai ne tik gaivus vasaros gėrimas, bet ir puiki priemonė organizmo detoksikacijai bei svorio mažinimui. Šis natūralus, senovinis receptas, paremtas paprastais ingredientais, padeda atkurti rūgščių-šarmų balansą, pagerina virškinimą ir suteikia energijos.

Vos viena stiklinė citrinų giros per dieną gali tapti sveiko gyvenimo būdo dalimi – ji švelniai valo kepenis, žarnyną ir gerina medžiagų apykaitą.

Kaip pasigaminti citrinų girą organizmo detoksikacijai ir lieknėjimui

Citrinų gira – vienas iš tų gėrimų, kuriuos galima vadinti tikra namine sveikatos bomba. Ji ne tik malšina troškulį, bet ir valo organizmą, skatina virškinimą bei padeda greičiau atsikratyti nereikalingų kilogramų.

Dėl natūralaus fermentacijos proceso gėrime atsiranda gerųjų bakterijų, kurios stiprina žarnyno mikroflorą, gerina medžiagų pasisavinimą ir padeda iš organizmo pašalinti toksinus.

Reikalingi ingredientai

Norint paruošti aukštos kokybės girą, naudokite šviežias, sultingas citrinas – geriausia ekologiškas, nes jų žievelėje nėra chemikalų. Jums prireiks:

  • 3–4 didelių citrinų;
  • 2,5 puodelio cukraus;
  • 20 g mielių (geriausia šviežių, bet tinka ir sausos);
  • 100 g razinų;
  • tarkuotos citrinų žievelės;
  • apie 3 litrus virinto, atvėsinto vandens.

Paruošimo eiga

  1. Citrinų paruošimas. Nuplikykite citrinas verdančiu vandeniu, kad pašalintumėte kartumą ir paviršiuje esančias bakterijas. Nulupkite ploną žievelės sluoksnį (tik geltonąją dalį, be baltos, kartesnės dalies) ir sutarkuokite ją.
  2. Sultys ir pagrindas. Išspauskite visas citrinų sultis ir supilkite jas į didelį stiklinį ar keraminį indą (metalinis netinka – jis gali sureaguoti su rūgštimi).
  3. Fermentacijos mišinys. Įpilkite vandens, suberkite cukrų, įdėkite tarkuotą žievelę, mieles ir razinas. Viską gerai išmaišykite, kad mielės tolygiai pasiskirstytų.
  4. Raugimas. Indą uždenkite švariu rankšluosčiu arba marlės gabalėliu ir palikite kambario temperatūroje 1–2 dienoms. Per šį laiką mielės pradės veikti – mišinys lengvai šnypš ir kils burbuliukai. Tai ženklas, kad fermentacija vyksta tinkamai.
  5. Baigiamasis etapas. Kai gira įgaus subtilų rūgštelės kvapą ir švelniai gaivų skonį, perkoškite ją per sietelį ar marlę ir supilstykite į butelius. Laikykite vėsioje vietoje – šaldytuve arba rūsyje.

Naudingos paruošimo pastabos

  • Cukraus kiekį galite reguliuoti pagal skonį – norint lengvesnio, mažiau saldaus gėrimo, naudokite 1,5–2 puodelius cukraus.
  • Razinų kiekis svarbus – jos padeda natūraliai suaktyvinti fermentaciją.
  • Laikymas. Citrinų girą geriausia sunaudoti per 5–7 dienas – vėliau ji gali tapti per rūgšti.
Įvairių rūšių naminės giros buteliai ir stiklainiai fermentacijos metu ant virtuvės stalo.
Fermentacijos metu gira įgauna natūralių probiotikų – šie padeda atkurti žarnyno mikroflorą ir sustiprinti imunitetą. Nuotrauka: shutterstock.com

Kada ir kaip gerti citrinų girą

Norint pasiekti detoksikacijos efektą, citrinų girą rekomenduojama gerti ryte, tuščiu skrandžiu, maždaug 20–30 minučių prieš valgį. Tokiu metu organizmas geriausiai pasisavina vitaminą C ir fermentacijos metu susidariusias naudingas medžiagas.

Jei tikslas – svorio metimas, girą galima vartoti ir prieš kiekvieną pagrindinį valgį. Ji padeda greičiau jaustis sotiems, mažina potraukį saldumynams ir stimuliuoja kepenų veiklą.

Kodėl verta įtraukti citrinų girą į mitybą

Citrinų gira pasižymi stipriu valomuoju poveikiu. Joje esantys citrinų antioksidantai neutralizuoja toksinus, o natūralios mielės padeda atkurti žarnyno mikroflorą. Gėrimas:

  • skatina virškinimą ir medžiagų apykaitą;
  • padeda pašalinti skysčių perteklių;
  • suteikia energijos ir žvalumo;
  • stiprina imunitetą;
  • palaiko sveiką odos būklę dėl vitamino C pertekliaus.

Finalinis patarimas

Nors citrinų gira atrodo paprastas gėrimas, jos poveikis organizmui gali būti tikrai pastebimas. Svarbiausia – reguliarumas ir saikas. Gerkite po stiklinę per dieną, rinkitės natūralius ingredientus ir leiskite gamtai pasirūpinti jūsų savijauta.

Ši natūraliai fermentuota gira – tarsi lengvas, gaivus būdas atkurti pusiausvyrą tarp kūno, virškinimo ir energijos.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite