back to top
Natūrali medicinaMano draugė į arbatą įdėjo svogūną – dabar visada darau tą patį

Mano draugė į arbatą įdėjo svogūną – dabar visada darau tą patį

Niekada nebūčiau pagalvojusi, kad paprastas svogūnas arbatoje gali tiek pakeisti. Iš pradžių pasirodė keista – juk svogūnas skirtas sriubai, o ne švelniam gėrimui. Bet kai sužinojau, kodėl mano draugė taip daro, nustebau taip, kad nuo to laiko pati nebegeriu arbatos be jo.

Toks derinys skamba neįprastai, tačiau jame slypi daugiau prasmės, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio. Senoliai jau prieš šimtmetį žinojo šį triuką ir naudojo jį tada, kai vaistinėse dar nebuvo tiek pasirinkimo. O rezultatas – natūrali pagalba virškinimui ir žarnyno veiklai.

Ši paprasta, bet išmintinga tradicija atkeliauja iš mūsų močiučių laikų. Svogūnas arbatoje – tai ne tik liaudiškas receptas, bet ir mažas stebuklas, kurį gali išbandyti kiekvienas.

Kodėl svogūnas arbatoje veikia taip gerai

Svogūnas arbatoje iš pirmo žvilgsnio atrodo kaip keistas eksperimentas, tačiau būtent šis derinys turi neįtikėtiną poveikį organizmui. Karštas gėrimas padeda svogūne esantiems natūraliems junginiams lengviau išsiskirti – taip arbata tampa tarsi švelniu, bet veiksmingu vaistu.

Šiluma suaktyvina eterinius aliejus, sieros junginius ir flavonoidus, kurie palaiko gerą žarnyno veiklą, mažina spazmus bei padeda atstatyti pusiausvyrą po sunkaus maisto. Dėl to tokia arbata dažnai veikia greičiau nei vaistiniai preparatai.

Senovėje žmonės sakydavo, kad svogūnas „išvaro blogį iš vidaus“. Šiandien žinome, kad tai tiesiog mokslu paaiškinamas procesas – natūralūs antioksidantai ir priešuždegiminės medžiagos padeda kūnui apsivalyti ir jaustis lengviau.

Pagrindinės svogūno arbatoje naudos sveikatai

  • Gerina virškinimą – natūralūs sieros junginiai ramina žarnyną ir padeda lengviau suskaidyti maistą.
  • Mažina pilvo pūtimą – šiluma ir svogūno komponentai padeda sumažinti dujų kaupimąsi.
  • Stiprina imunitetą – svogūnas turi antibakterinių savybių, kurios saugo nuo peršalimo.
  • Mažina uždegimus – flavonoidai ir antioksidantai slopina uždegiminius procesus organizme.
  • Padeda atsigauti po sunkaus maisto – palengvina pojūtį skrandyje ir atkuria virškinimo balansą.

Svogūno arbatos receptas

Šis receptas toks paprastas, kad vos kartą pabandęs nebenorėsi jo pamiršti. Viskas, ko reikia – vienas svogūnas ir puodelis karštos arbatos. Tačiau čia svarbiausia ne tik sudedamosios dalys, bet ir pati paruošimo tvarka – nuo to priklauso arbatos skonis ir veiksmingumas.

Pirmiausia nulupk svogūną ir perpjauk jį skersai, bet ne iki galo, kad laikytųsi vientisas. Taip svogūnas įgaus simbolinę kryžiaus formą – senoliai tikėjo, kad būtent taip atsiskleidžia jo „gydančioji galia“.

Tuomet įdėk svogūną į stiklinę karštos, ką tik užplikytos arbatos (apie 200 ml). Leisk jam pritraukti 5–10 minučių, kol vanduo įgaus lengvą aitrų kvapą. Gerk šią arbatą šiltą, ypač kai jauti pilvo diskomfortą, sunkumą ar skrandžio spazmus.

Jei skonis atrodo per stiprus, gali įlašinti šaukštelį medaus – jis ne tik sušvelnins skonį, bet ir sustiprins poveikį. Daugelis pastebi, kad po tokios arbatos dingsta sunkumo jausmas, o virškinimas greitai atsistato.

Kaip ir kada gerti svogūno arbatą

Svogūnas arbatoje šviežių svogūnų pavidalu – natūralus ingredientas sveikatai ir stipresniam imunitetui.
Švieži svogūnai – natūrali pagalba stipresniam imunitetui. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Svogūno arbata nėra kasdienis gėrimas, tačiau ji gali tapti tikru išsigelbėjimu, kai kūnas prašo pagalbos. Geriausia ją gerti tada, kai jauti sunkumą ar tempimą pilve, pūtimo pojūtį ar virškinimo sutrikimus. Šiltas gėrimas padeda raumenims atsipalaiduoti, o svogūno veikliosios medžiagos ramina žarnyną.

Paprastai užtenka vieno puodelio per dieną – dažniausiai vakare, praėjus maždaug valandai po vakarienės. Tokiu metu organizmas nurimsta, o arbata gali ramiai veikti. Jei problema pasikartoja, galima gerti ir kelias dienas iš eilės, kol diskomfortas praeis.

Svarbu neperlenkti lazdos – svogūnas yra stiprios struktūros daržovė, todėl pernelyg dažnas vartojimas gali sukelti lengvą rūgštingumą. Geriausia klausytis savo kūno ir gerti šią arbatą tik tada, kai jaučiamas poreikis.

Jei norisi sustiprinti poveikį, prie svogūno arbatos puikiai tinka šiek tiek citrinos arba medaus. Citrina padeda išvalyti virškinimo traktą, o medus ramina gleivinę. Tokia kombinacija suteikia ne tik naudos, bet ir malonų skonį, kuris nustebina net skeptikus.

Močiutės išmintis, kuri nustebino net medikus

Jokių brangių priedų, jokių sudėtingų žingsnių – tik paprasta daržovė, kurią visi turime virtuvėje. Ir vis dėlto jos galia ne kartą įrodė, kad senolių žinios dažnai lenkia šiuolaikinę farmaciją.

Šis senas receptas keliauja iš lūpų į lūpas jau šimtmečius. Močiutės jį naudojo tada, kai vaistinės dar buvo retenybė, o žmonės gydėsi tuo, ką turėjo po ranka. Ir nors dabar turime pilnas lentynas tablečių, vis daugiau žmonių grįžta prie natūralių priemonių, kurios veikia švelniai, bet užtikrintai.

Net medikai pripažįsta, kad svogūne slypi neįtikėtinas kiekis biologiškai aktyvių junginių, kurie gali padėti palaikyti normalią virškinimo veiklą ir natūralų organizmo balansą. Tai tik dar kartą primena, kad gamta visada turi atsakymą – tereikia juo patikėti.

Kai kitą kartą virškinimas sutriks ar pajusi sunkumą skrandyje, prisimink šį paprastą triuką. Įdėk svogūną į arbatą, leisk jam pritraukti ir pajusk, kaip kūnas lengvėja, o nuotaika gerėja. Kartais tik tiek ir tereikia – truputis šilumos, paprastas svogūnas ir močiutės išmintis, perduota iš širdies į širdį.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite