back to top
ReceptaiKą daryti su neprinokusiomis paprikomis – metodas tinka net žiemai

Ką daryti su neprinokusiomis paprikomis – metodas tinka net žiemai

Neprinokusios paprikos dažnai kelia klausimų – ką su jomis daryti, kai ruduo jau čia, o darže likę vaisiai nebespėja parausti? Iš tiesų, neprinokusių paprikų panaudojimas yra labai įvairus – nuo paprastų virtuvės gudrybių iki puikių žiemos atsargų.

Sodininkai sako, kad paprikas galima nokinti šalia obuolių ar bananų, marinuoti, dėti į lečo ar užšaldyti. Kiekvienas būdas turi savų privalumų, todėl pasirinkti verta pagal savo poreikius ir skonį.

Nors žalios paprikos kitokios nei prinokusios, tinkamai paruoštos jos tampa puikiu priedu prie daugelio patiekalų.

Štai kaip galima panaudoti neprinokusias paprikas

Neprinokusių paprikų panaudojimas – žalia paprika darže ant krūmo, tinkama nokinimui ar konservavimui.
Žaliosios paprikos prieš prinokstant. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Neprinokusios paprikos nebūtinai turi keliauti į atliekas. Jos puikiai pritaikomos virtuvėje, tereikia žinoti keletą paprastų būdų. Skonis gali būti kiek kitoks – švelnesnis, kartais net primenantis agurką, tačiau tinkamai panaudotos jos tampa gardžia sudedamąja dalimi įvairiuose patiekaluose ar atsargose žiemai.

1. Nokinti namuose šalia vaisių

Vienas populiariausių būdų – paprikas palikti sunokti namuose. Įdėkite jas į dėžę ar dubenį kartu su obuoliais ar bananais. Šie vaisiai išskiria etileno dujas, kurios skatina nokimą. Svarbu paprikas laikyti šiltoje, bet ne per karštoje vietoje ir neleisti joms per daug suvysti. Taip jos po kelių dienų ar savaitės pasieks raudoną spalvą ir įgaus saldesnį skonį.

2. Marinuoti su prieskoniais

Neprinokusios paprikos puikiai tinka marinuoti. Žaliosios išlaiko traškumą, todėl stiklainyje atrodo patraukliai ir yra skanios prie mėsos ar bulvių patiekalų. Į marinatą galima dėti česnako, krapų, medaus ar net šlakelį vyno acto – taip žaliosios paprikos įgaus ypatingą skonį.

Daugelis sodininkų sako, kad jos nenusileidžia prinokusioms, o kartais net labiau patinka dėl savo gaivumo.

3. Užšaldyti žiemai

Labai patogus būdas – paprikas supjaustyti ir užšaldyti. Žaliosios, nors ir neprinokusios, puikiai išlaiko formą ir skonį, kai dedamos į sriubas ar troškinius. Užšaldant svarbu paprikas šiek tiek apdžiovinti, kad neliptų tarpusavyje. Šis metodas leidžia neprinokusias paprikas naudoti ištisus metus be didelio vargo.

4. Panaudoti lečo ar troškiniuose

Jei nenorite laukti, kol paprikos prinoks, tiesiog dėkite jas į patiekalus. Žalios paprikos puikiai tinka lečo gamybai ar įvairiems troškiniams. Jų švelnus skonis puikiai dera su pomidorais, morkomis ar kitomis daržovėmis.

Tokie patiekalai gaunasi kiek kitokio skonio, bet daugelis vertina tą gaivų prieskonį, kurio nebelieka prinokusiose paprikose.

5. Džiovinimas žiemai

Neprinokusios paprikos gali būti ir džiovinamos. Tai paprastas būdas, leidžiantis turėti natūralų prieskonį visai žiemai. Jas galima supjaustyti plonomis juostelėmis, sudėti į orkaitę ar džiovyklę ir palikti, kol pilnai išdžius.

Tokios džiovintos paprikos puikiai tinka sriuboms, troškiniams ar padažams gardinti. Be to, jos neužima daug vietos ir ilgai išsilaiko, todėl tampa patogiu sprendimu tiems, kurie nori sutaupyti vietos šaldiklyje.

6. Laikymas aliejuje su prieskoniais

Kitas įdomus būdas – paprikų laikymas aliejuje. Neprinokusios paprikos supjaustomos, sudedamos į sterilizuotą stiklainį, pagardinamos mėgstamais prieskoniais, užpilamos geros kokybės aliejumi ir lašeliu vyno acto.

Tokios paprikos tampa išskirtiniu užkandžiu ar garnyru prie sūrio, mėsos ar šviežios duonos. Aliejus, kuriame jos laikomos, taip pat prisigeria skonio, todėl jį galima panaudoti salotoms ar makaronams gardinti.

Skani troškinta paprika pomidorų padaže

Neprinokusios paprikos puikiai tinka troškiniams. Vienas iš paprasčiausių ir tuo pačiu labai gardžių receptų – paprikos pomidorų padaže. Jį galima valgyti iškart arba pasiruošti atsargų žiemai.

Ingredientai:

  • 1 kg neprinokusių paprikų
  • 500 ml pomidorų padažo arba sutrintų pomidorų
  • 2–3 česnako skiltelės
  • 1 stiklinė vandens
  • 2 šaukštai aliejaus
  • 1 šaukštas cukraus
  • 1,5 šaukšto druskos
  • Žiupsnelis maltų pipirų
  • Pagal skonį – šlakelis acto arba truputis medaus

Paprikas supjaustykite juostelėmis, česnaką susmulkinkite. Įkaitinkite puodą su aliejumi, suberkite česnaką ir šiek tiek apkepinkite, tada sudėkite paprikas. Kepkite kelias minutes, kol suminkštės.

Supilkite pomidorų padažą, vandenį, sudėkite prieskonius, cukrų ir druską. Troškinkite ant silpnos ugnies apie 25–30 minučių, kartkartėmis pamaišydami. Jei norite intensyvesnio skonio, galite įlašinti acto ar įdėti medaus.

Karštą troškinį galite valgyti su bulvėmis, ryžiais ar šviežia duona. Norint pasiruošti žiemai, dar karštą patiekalą supilstykite į sterilizuotus stiklainius ir sandariai užsukite.

Išvada

Neprinokusių paprikų panaudojimas yra daug paprastesnis, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Jas galima nokinti, marinuoti, užšaldyti, troškinti ar net laikyti aliejuje su prieskoniais. Kiekvienas būdas atskleidžia vis kitokį skonį, todėl šios žaliosios daržovės tikrai neprapuls.

Pasiruošus iš anksto, neprinokusios paprikos tampa ne tik rudens galvosūkio sprendimu, bet ir puikiu priedu prie daugybės patiekalų žiemą. Tai įrodo, kad net ir nepasiekusios raudonumo, jos turi didelę vertę virtuvėje.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite