back to top
Sodas ir daržasSvogūnai pradėjo pūti dar džiovinant: ar gali būti kalta saulė?

Svogūnai pradėjo pūti dar džiovinant: ar gali būti kalta saulė?

Svogūnų derlius – vienas laukiamiausių daržo sezono momentų. Tačiau ne vienas sodininkas yra patyręs nusivylimą, kai vietoje kvapnių, sveikų galvų pastebi, kad svogūnai pradėjo pūti dar džiovinimo metu. Natūraliai kyla klausimas: galbūt dėl to kalta pernelyg kaitri saulė?

Iš tiesų, svogūnų puvimą lemia ne vienas veiksnys. Saulė gali turėti įtakos, bet dažniausiai ji nėra pagrindinė kaltininkė. Daug svarbesni yra derliaus nuėmimo laikas, svogūnų būklė kasimo metu, dirvožemio drėgmė ir laikymo sąlygos džiovinant.

Šiame straipsnyje aptarsime, kodėl svogūnai pradeda pūti dar džiovinant, kada kaltę galima suversti saulei, o kada priežasties reikėtų ieškoti kitur.

Pagrindinės priežastys, kodėl svogūnai pradeda pūti džiovinant

Per vėlai nuimtas derlius

Jeigu svogūnai iškasti, kai jų laiškai dar visiškai žali ir nesunokę, galvos būna per daug vandeningos. Tokios blogai išdžiūsta ir greitai pradeda pūti.

Pažeisti svogūnai

Bet koks įpjovimas, įtrūkimas ar stipresnis smūgis kasant palieka „vartus“ bakterijoms ir grybeliams. Net ir sveikai atrodantys svogūnai, turintys menką pažeidimą, džiovinant greitai ima minkštėti ir pūti.

Drėgna dirva prieš kasimą

Jeigu svogūnai iškasti po lietaus arba labai drėgnoje dirvoje, jie sugeria per daug vandens. Tokiu atveju džiovinant drėgmė sunkiau išgaruoja, o tai sudaro sąlygas puviniui.

Netinkamos džiovinimo sąlygos

Palikti svogūnus tiesiog ant šlapios žemės arba patalpoje be oro cirkuliacijos – viena dažniausių klaidų. Dėl to galvos pradeda šusti, atsiranda nemalonus kvapas, vėliau – puvinys.

Per kaitri saulė

Saulė pati savaime svogūnų nesugadina, tačiau stiprus kaitinimas gali pažeisti viršutinius lukštus. Jie suskyla, sutrūkinėja, ir tai sudaro palankias sąlygas drėgmei bei puviniui patekti į vidų.

Sodininkas tikrina ryšuliuose džiovinamus svogūnus.
Tinkamai džiovinami svogūnai ilgai išsilaiko ir nepradeda pūti. Nuotrauka: shutterstock.com

Kaip atpažinti, kad svogūnai džiovinant pradeda gesti?

Nemalonus kvapas

Vienas pirmųjų signalų – specifinis rūgštokas arba dvokiančios drėgmės kvapas. Sveiki džiūstantys svogūnai skleidžia tik natūralų, švelnų aromatą.

Minkštėjimas

Pradėję pūti svogūnai minkštėja nuo apačios arba šonų. Paspaudus galima pajusti, kad lukštai slysta, o vidus tampa vandeningas.

Tamsios dėmės

Ant lukštų atsirandančios rudai juodos ar žalsvos dėmės rodo puvinio židinius. Tokie svogūnai neišsilaikys ir gali užkrėsti kitus.

Drėgmės kaupimasis

Jei džiovinant svogūnų krūvoje susidaro prakaito lašeliai ar drėgnos vietos, tai ženklas, kad kažkurios galvos pradeda gesti. Jas būtina nedelsiant atskirti.

Išvada – svogūnų puvimą galima sustabdyti laiku

Jeigu svogūnai pradėjo pūti dar džiovinant, kaltininkų gali būti daug: per vėlai nuimtas derlius, per drėgna dirva, pažeistos galvos ar net per kaitri saulė.

Tačiau gera žinia ta, kad tinkamai pasirinkus kasimo laiką, užtikrinus sausas sąlygas ir gerą oro cirkuliaciją, daugumos problemų galima išvengti.

Patyrę sodininkai žino – sveikas, gerai išdžiovintas svogūnas išsilaikys per visą žiemą. Todėl verta skirti papildomo dėmesio jų paruošimui, ir jūsų sandėliukas bus pilnas kvapnių, traškių svogūnų iki pat pavasario.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite