Obuolių džemas be gabaliukų yra švelnios tekstūros skanėstas, kurį mėgsta tiek vaikai, tiek suaugę. Jis lengvai tepasi ant duonos, puikiai dera prie blynų ar varškės patiekalų.
Rudenį, kai namuose netrūksta šviežių obuolių, toks džemas tampa tikra atrama virtuvėje. Jam nereikia ypatingų įgūdžių, užtenka kelių paprastų gudrybių, kad obuoliai ištirptų iki vientisos masės.
Reikalingi ingredientai obuolių džemui
- 2kg nuluptų obuolių
- 500g cukraus (kiekį galima reguliuoti pagal skonį)
- 1 stiklinė vandens
- 1 arbatinis šaukštelis cinamono (nebūtina, bet suteikia aromato)
- Pusės citrinos sultys
Gaminimo eiga žingsnis po žingsnio
Obuolius nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite mažais gabaliukais arba sutarkuokite. Sudėkite į puodą, įpilkite stiklinę vandens ir uždenkite. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol vaisiai visiškai suminkštės ir pradės irti į košę.
Kai obuoliai taps minkšti, sutrinkite juos blenderiu arba pertrinkite per sietelį. Taip gausite tolygios konsistencijos tyrę be jokių gabaliukų. Tada suberkite cukrų, supilkite citrinos sultis, jei mėgstate – įberkite cinamono. Pavirkite dar 10–15 minučių, kol masė sutirštės.
Karštą džemą supilstykite į švarius, sterilizuotus stiklainius, užsukite dangtelius ir apverskite, kad atvėstų. Taip paruoštas džemas puikiai išsilaiko per žiemą.
Gudrybės, kad obuolių džemas būtų visiškai lygus
Jeigu norite, kad masėje neliktų nei menkiausių gabaliukų, obuolius verta ruošti kuo smulkiau jau nuo pradžių. Vienas būdas – sutarkuoti obuolius burokine tarka. Taip jie greičiau išverda ir beveik iš karto virsta tyre.
Kitas triukas – kepti obuolius orkaitėje. Išdėliojus skiltelėmis ir šiek tiek pakepus, vaisiai tampa itin minkšti, o tada tereikia pertrinti per sietelį ar sublenderiuoti. Rezultatas būna itin švelnios tekstūros džemas.
Dar vienas būdas – virti obuolius be cukraus, tik su trupučiu vandens, kol jie visiškai sukrenta. Tik po to berti cukrų ir pavirti dar kelias minutes. Taip džemas ne tik išlieka tolygus, bet ir nesusidaro kietų gabalėlių.
Jeigu neturite blenderio, galima naudoti senovinį metodą – obuolių košę pertrinti bulvių kočėlu ar šaukštu. Tai užtrunka ilgiau, bet rezultatas vis tiek maloniai lygus.
Obuolių džemo laikymas ir naudojimas

Tinkamai užkonservuotas obuolių džemas be gabaliukų gali išsilaikyti visą žiemą. Svarbiausia stiklainius sterilizuoti ir užpildyti karšta mase. Geriausia juos laikyti vėsioje, tamsioje vietoje – rūsyje ar spintelėje, kur nepatenka tiesioginė saulė.
Atidarius stiklainį, džemą patariama sunaudoti per kelias savaites. Jį laikykite šaldytuve, kad išliktų šviežias ir nepradėtų rūgti.
Naudojimo galimybės praktiškai neribotos. Šis džemas tobulai tinka prie blynų, skrebučių ar bandelių. Jį galima dėti į pyragų ar sausainių įdarą, maišyti su jogurtu ar koše. Lygios tekstūros džemas ypač patinka vaikams – jie dažnai renkasi būtent tokią formą vietoje įprastos obuolienės.
Išvados
Obuolių džemas be gabaliukų – tai paprastas, bet kartu labai universalus receptas, tinkantis kiekvienai virtuvei. Jo švelni tekstūra ir subalansuotas skonis patinka tiek mažiems, tiek dideliems, o pats gaminimo procesas nereikalauja sudėtingų įgūdžių.
Šis džemas puikiai parodo, kad net iš paprastų rudens obuolių galima pasigaminti ypatingą skanėstą. Įdėjus šiek tiek meilės ir pasitelkus kelias gudrybes, gaunamas rezultatas džiugina ne tik skonį, bet ir akį.
Tai vienas tų receptų, kuris greitai tampa šeimos tradicija – rudens vakarai be stiklainio tokio džemo sunkiai įsivaizduojami.
