Ar žinojote, kad daug naudingesni gali būti ne pačios morkos, o jų lapai? Dauguma žmonių įpratę morkų lapus tiesiog išmesti, bet gydytojai ir žolininkai sako – tai klaida.
Šiuose žaliuose lapeliuose slepiasi daugiau vitaminų, mineralų ir antioksidantų nei pačiose oranžinėse šaknyse. Jie valo kraują, stiprina imunitetą, padeda virškinimui ir net ramina uždegimus. Tad galbūt atėjo metas pažvelgti į morkų lapus naujai ir įtraukti juos į kasdienį racioną.
Maistinės medžiagos morkų lapuose
Morkų lapai yra tikras vitaminų ir mineralų lobynas. Juose gausu vitamino K, kuris atsakingas už kraujo krešėjimą ir kaulų stiprumą. Be to, randama nemažai vitamino A, C bei B grupės vitaminų, kurie padeda akims, odai, nervų sistemai ir imunitetui.
Mineralų sudėtis taip pat įspūdinga – lapuose yra kalcio, magnio, kalio, geležies, fosforo, cinko ir net mangano. Jie būtini normaliai širdies veiklai, stipriems kaulams ir geram raumenų darbui.
Didelį dėmesį verta skirti chlorofilui. Šis žalios spalvos pigmentas pasižymi detoksikuojančiomis savybėmis – valo kraują, padeda kepenims, skatina toksinų šalinimą iš organizmo. Be to, chlorofilas ir flavonoidai veikia kaip stiprūs antioksidantai, saugantys ląsteles nuo pažeidimų.
Trumpai tariant, morkų lapai nėra tik žaluma – tai koncentruotas sveikatos šaltinis, kurio daugelis iki šiol neįvertina.
Morkų lapų gydomosios savybės
Morkų lapai liaudies medicinoje vertinami dėl plataus poveikio organizmui. Jie pirmiausia siejami su kraujo stiprinimu – chlorofilas gerina hemoglobino gamybą ir aprūpina kūną deguonimi. Vitaminas K stabdo kraujavimą, todėl lapai naudoti net dantenų ar nosies kraujavimo atvejais.
Ši žalia galia padeda ir kepenims – lapuose esantys junginiai skatina toksinų šalinimą ir palaiko organo veiklą. Jie naudingi ir inkstams: pasižymi šlapimą varančiu poveikiu, liaudiškai vartojami šlapimo takų uždegimams lengvinti bei inkstų akmenims tirpdyti.
Virškinimo sistemai lapai yra tikras pagalbininkas. Jie skatina apetitą, padeda išsiskirti tulžiai, valo žarnyną dėl gausių skaidulų. Ne mažiau svarbus ir priešuždegiminis poveikis – arbata ar nuovirai iš lapų gali palengvinti artrito, podagros ar reumatinių skausmų simptomus.
Galiausiai, dėl gausių antioksidantų lapai stiprina imunitetą, saugo nuo infekcijų, o kartu gerina odos bei plaukų būklę. Pastebėta, kad jų vartojimas gali skatinti plaukų augimą ir stiprinti šaknis.
Kaip vartoti morkų lapus?
Morkų lapus galima panaudoti įvairiai – tiek kaip vaistinę priemonę, tiek kaip kasdienį maisto priedą. Vienas paprasčiausių būdų – pasigaminti arbatą. Užtenka šaukšto šviežių ar džiovintų lapų, užpiltų stikline verdančio vandens. Po 10–15 minučių turėsite švelnaus skonio gėrimą, kuris valo kraują ir stiprina organizmą.
Kiek stipresniam poveikiui naudojamas nuoviras. Lapai paverdami kelias minutes, o skystis tinka skalavimams ar kompresams – ypač esant dantenų uždegimui ar odos sudirgimams. Šviežios sultys dar stipresnės, bet dėl intensyvaus poveikio rekomenduojama jų vartoti nedideliais kiekiais, dažnai maišant su morkų ar kitų daržovių sultimis.
Virtuvėje morkų lapai puikiai pakeičia petražoles. Jie tinka į salotas, sriubas, troškinius ar net padažus. Taip ne tik praturtinsite patiekalus skonio natomis, bet ir suteiksite jiems papildomos maistinės vertės.
Atsargumo priemonės vartojant morkų lapus
Nors morkų lapai yra labai naudingi, jų vartojimas turi būti saikingas. Stiprus poveikis gali sukelti nemalonių pojūčių, ypač jei lapų suvalgoma per daug. Dėl didelės veikliųjų medžiagų koncentracijos jie gali dirginti skrandį ar sukelti viduriavimą.
Į ką verta atkreipti dėmesį:
- Didelės dozės gali dirginti virškinimo traktą.
- Nėščiosioms ir maitinančioms vartoti tik pasitarus su gydytoju.
- Alergijos rizika – jautresni žmonės gali patirti bėrimų ar odos niežėjimą.
- Per didelis chlorofilo kiekis kartais sukelia pykinimą ar nuovargį.
Todėl lapus reikėtų naudoti palaipsniui, pradedant nuo mažesnių kiekių. Jei planuojama juos vartoti gydomaisiais tikslais, visada pravartu pasitarti su sveikatos specialistu. Tokiu būdu galima saugiai pasinaudoti visomis jų teikiamomis naudomis, išvengiant galimų šalutinių poveikių.
Išvados
Morkų lapai yra nepelnytai pamirštas supermaistas. Juose gausu vitaminų, mineralų, chlorofilo ir antioksidantų, kurie stiprina kraują, gerina virškinimą, padeda kepenims bei inkstams, o taip pat ramina uždegimus. Tai natūrali priemonė, galinti praturtinti tiek mitybą, tiek sveikatos priežiūrą.
Vis dėlto svarbu nepamiršti saiko. Morkų lapai yra labai veiklūs, todėl jų vartojimas turi būti apgalvotas ir atsakingas. Nedideliais kiekiais jie gali tapti puikiu kasdieniu priedu prie patiekalų ar arbatos, tačiau gydomiesiems tikslams verta pasitarti su specialistu.