back to top
Sodas ir daržasBulvių maras darže – ar galima valgyti derlių?

Bulvių maras darže – ar galima valgyti derlių?

Bulvių maras – tai viena dažniausių ir pavojingiausių ligų, užklumpančių bulves tiek šiltnamiuose, tiek lauko daržuose.

Vos per kelias dienas jis gali pažeisti lapus, stiebus, o galiausiai – ir gumbus.

Natūralu, kad sodininkams kyla klausimas: ar galima valgyti bulves po bulvių maro, jei augalas buvo akivaizdžiai užsikrėtęs?

Šiame straipsnyje atsakysime, kada bulvės vis dar tinkamos vartoti, o kada geriau jų atsisakyti, kad išvengtumėte rizikos sveikatai ar sėklos problemų ateičiai.

Kaip bulvių maras paveikia gumbus?

Nors dažniausiai bulvių maras pasireiškia antžeminėje dalyje – lapuose ir stiebuose, ilgai nesiimant jokių veiksmų, infekcija gali plisti ir į gumbus.

Pažeistos bulvės ima minkštėti, patamsėja po odele, viduje gali pasirodyti rusvų ar pilkšvų dėmių.

Jos ne tik atrodo neapetitiškai, bet ir tampa netinkamos vartojimui – tiek dėl skonio, tiek dėl galimų puvimo procesų.

Tačiau ne visos bulvės iš karto tampa netinkamos. Jeigu maras buvo suvaldytas laiku, o gumbai atrodo sveiki – tvirti, be dėmių ir kvapo – jie dar gali būti valgomi.

Kaip atpažinti, ar bulvė vis dar tinkama vartoti?

Pirmas dalykas, kurį reikėtų įvertinti – tai išvaizda ir kvapas. Net jei augalas virš žemės atrodė stipriai pažeistas, gumbai gali išlikti sveiki, ypač jei maras nebuvo įsismarkavęs ar buvo suvaldytas laiku.

Sveika bulvė:
– Tvirta, nesuminkštėjusi
– Neturi rudų ar pilkų dėmių po odele
– Nekvepia rūgštimi ar pelėsiu
– Nepradėjusi pūti ar išskirti gleivių

Jei ant bulvės matomi tik paviršinės dėmelės, bet vidus sveikas – ją dar galima nulupti ir vartoti termiškai apdorojus.

Visgi pažeistas vietas būtina kruopščiai pašalinti, o bulvę geriau suvalgyti nedelsiant – nelaikyti ilgai.

Ką daryti su įtartinomis ar pažeistomis bulvėmis?

Jeigu kyla abejonių dėl bulvės būklės – verčiau jos nevartoti. Net jei pažeidimas nedidelis, drėgmė ir šiluma gali paskatinti greitą puvimą.

Tokios bulvės netinka nei maistui, nei perdirbimui (pvz., bulvių košei ar tarkiams), nei sėklai kitam sezonui.

Dar svarbiau – nelaikyti tokių bulvių kartu su sveikomis, nes jos gali užkrėsti visą derlių sandėliavimo metu.

Pažeistas gumbas puvimo metu išskiria drėgmę ir bakterijas, kurios pasklinda aplink.

Ką daryti su tokiomis bulvėmis kitam sezonui?

Perpjauta bulvė su vidinėmis rudomis dėmėmis – galimas bulvių maro pažeidimo požymis
Vidinės dėmės ar puvinio židiniai bulvėje – aiškus ženklas, kad jos vartoti nepatartina. Nuotrauka: shutterstock.com

Jeigu augalai buvo stipriai pažeisti bulvių maro, sėkloms tokių bulvių naudoti nerekomenduojama.

Net jei gumbai atrodo sveiki, jie gali būti užkrėsti – tai reiškia, kad liga kitą sezoną vėl pasirodys ir gali prasidėti dar anksčiau.

Norint išsaugoti švarią sėklą, geriau:

  • naudoti tik visiškai sveikus, iš patikimo šaltinio gautus gumbus,
  • kitais metais toje pačioje vietoje bulvių neauginti – bent 2–3 sezonus leisti dirvai „pailsėti“ nuo naktinių šeimos augalų,
  • apsvarstyti atsparių bulvių veislių pasirinkimą.

Išvada: šiek tiek atsargumo – daug ramybės

Ar galima valgyti bulves po bulvių maro? Taip, jei jos nepažeistos, tvirtos ir neturi puvimo požymių.

Tokios bulvės, kruopščiai nuvalytos ir termiškai apdorotos, vis dar gali būti saugios vartoti. Vis dėlto svarbu būti dėmesingiems: menkiausias supuvimo požymis turėtų kelti abejonių.

Daržo priežiūra – ne tik apie augalus, bet ir apie mūsų pačių sveikatą. Kartais verta atsisakyti kelių bulvių, kad jaustumėtės saugiai.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite