back to top
ReceptaiNaminis batonas – iš 500g miltų gausite 2 šviežius kepalus

Naminis batonas – iš 500g miltų gausite 2 šviežius kepalus

Naminis batonas turi tą kvapą ir minkštumą, kurių negausi iš pirktinio. Jis švelniai salstelėjęs, su plona traškia plutele, tobulai tinka tiek sumuštiniams, tiek tiesiog su sviestu ir arbata. Ir viskas, ko reikia – 500g miltų ir keli paprasti žingsniai.

Šis receptas padeda išgauti geresnį skonį ir purumą. Iš tešlos išeina net du batonai – tai ne tik ekonomiška, bet ir labai praktiška. Vienas dabar, kitas lieka rytdienai arba užšaldymui.

Naminio batono receptas

Naminis batonas kepamas su mielėmis, pienu ir sviestu, todėl gaunasi švelnus, vos salstelėjęs ir su plona traškia plutele. Viskas vyksta žingsnis po žingsnio – be skubėjimo, bet ir be sudėtingų etapų.

Tešlai reikės:

  • 500g kvietinių miltų (daliname po 200g + 300g)
  • 170–180ml šilto vandens (iki 30 °C)
  • 8g šviežių mielių
  • 75ml šilto pieno (iki 30 °C)
  • 35–40g cukraus
  • 1 arbatinio šaukštelio druskos
  • 40g minkšto sviesto

Aptepimui:

  • 1 kiaušinis
  • 2 šaukštai vandens

1. Pradinis etapas – aktyvuojame mieles.
Į dubenį supilkite 170–180 ml šilto vandens, įdėkite mieles ir 200 g miltų. Išmaišykite, uždenkite ir palikite šiltoje vietoje, kol masė pakils ir pradės burbuliuoti – apie 30–45 minutes.

2. Formuojame tešlą.
Į pakilusią masę supilkite šiltą pieną, suberkite cukrų, druską ir likusius 300 g miltų. Išmaišykite ir minkykite, kol tešla taps vientisa. Tuomet įminkykite minkštą sviestą. Tešla turi būti minkšta, bet nelipni.

3. Pirmas kildinimas.
Uždenkite ir palikite pakilti – tešla turi padvigubėti (apie 45–60 min., priklauso nuo šilumos).

4. Formavimas.
Pakilusią tešlą padalinkite į dvi lygias dalis. Kiekvieną trumpai perminkykite, iškočiokite, susukite į ritinį ir suformuokite pailgą batono formą.

5. Antras kildinimas.
Dėkite abu batonėlius į kepimo formą ar ant skardos, uždenkite ir palikite pakilti dar 30 minučių.

6. Paruošimas kepimui.
Prieš kepant aptepkite paviršių plakinio iš kiaušinio ir vandens mišiniu – tai suteiks gražų blizgesį. Peiliu viršuje įpjaukite keliose vietose.

7. Kepimas.
Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C. Kepkite apie 20–25 minutes, kol paviršius gražiai apskrus, o batonas taps purus ir lengvas.

Kaip laikyti naminį batoną, kad jis kuo ilgiau išliktų šviežias

naminis batonas su česnaku ir prieskoniais ant pjaustymo lentelės
Aromatingas česnakinis kepinys puikiai tinka prie sriubos ar salotų. Shutterstock

Kai batonas visiškai atvėsta, jį geriausia suvynioti į švarų virtuvinį rankšluostį arba įdėti į maišelį su užspaudžiama viršutine dalimi. Taip jis neperdžius ir nepraras savo minkštumo.

Laikyti šaldytuve nerekomenduojama – ten duona džiūsta greičiau. Geriau pasirinkti vėsią, nuo tiesioginės saulės apsaugotą vietą, pavyzdžiui, spintelę ar duoninę.

Jei matote, kad batoną suvalgysite ne iškart, jį galima užšaldyti. Supjaustykite riekelėmis, sudėkite į šaldymo maišelius ir dėkite į šaldiklį. Vėliau tiesiog išsiimkite tiek, kiek reikia, ir pašildykite skrudintuve ar orkaitėje.

Tokiu būdu naminis batonas išlieka skanus net po kelių dienų, o šaldytas gali būti laikomas iki mėnesio – skonis beveik nesiskirs nuo šviežiai kepto.

Pabaigai

Kepant namuose, atsiranda galimybė kurti tai, kas ne tik skanu, bet ir artima – be perteklinių priedų, su tuo kvapu, kurio nesumaišysi su niekuo. Minkštas, švelniai salstelėjęs batonas visada džiugina tiek šviežias, tiek paskrudintas ar naudojamas sumuštiniams.

Naminis batonas išlieka puikiu pasirinkimu, kai norisi paprasto, patikimo recepto su aiškiu rezultatu. Iškepti jį gali kiekvienas – tam reikia tik kelių ingredientų ir truputį kantrybės.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite