1Artėjant karštajam sezonui, vis daugiau smaližių dideliu ratu aplenkia kepyklėles, o svečiuose vengia net žvilgtelėti į priekaištingai pūpsantį tortą. Aš iš tų, kuri negali atsisakyti mažų, saldžių nuodėmių. Taip pat mėgstu ieškoti alternatyvų, kurios leistų mėgautis desertais be sąžinės graužaties. Taigi, dalinuosi keliomis savo gudrybėmis:

Kvietinius miltus keičiu smulkintais riešutais ir avižiniais dribsniais.

Obuolius tarkuoju nenuluptus.

Mažinu cukraus kiekį ir didinu cinamono. Beje, šis prieskonis mažina apetitą, todėl padeda labiau kontroliuoti kūno svorį.

Nenaudoju jokių gyvulinės kilmės riebalų! Obuolių pyragas tikrai pavyks ir be kalno sviesto ar grietinės. Sulipdymui aš naudoju kokosų sviestą.

Na, o šiandien kepto pyrago receptas paprastas kaip du kart du. Tiesa, jis toks labai labai trapus, geriausia jį valgyti lyg apkepą.

4REIKĖS:

200 g karijų riešutų (mes naudojome „Arimex“);

200 g anakardžių riešutų (mes naudojome „Arimex“);

100 g kokybiškų datulių (mes naudojome „Arimex“);

50 g kokosų sviesto;

7 obuolių;

2 v. š. rudojo cukraus;

2 v. š. cinamono

GAMINIMAS:

  1. Obuolius nuplauname ir tarkuojame iki kauliuko iš visų pusių (lieka tarsi griaužtukas, kurį išmetame).2
  2. Anakardžius bei karijų riešutus dedame į maistinį smulkintuvą ir sumalame, kad liktų stambių gabaliukų.
  3. Į maistinį smulkintuvą beriame ir avižinius dribsnius, juos pasmulkiname, tačiau nesumalame iki miltų.3
  4. Datules dedame į maistinį smulkintuvą, ipilame kelis lašelius vandens ir sutriname iki pastos konsistencijos.
  5. Riešutus, avižinius dribsnius, datulių masę ir tirpintą kokosų sviestą sumaišome iki vientisos masės.
  6. Tarkuotus obuolius sumaišome su keliais šaukštais cukraus ir cinamonu.
  7. Į kepimo popieriumi išklotą formą beriame birių produktų masę, ant viršaus pilame obuolių masę, dedame į iki 180 įkaitintą orkaitę ir kepame apie 30-40 minučių. Man asmeniškai prie šio pyrago labai tinka ledai.5

Skanių ir sveikų atradimų linkime,

Lieknos Bitės