back to top
Pradžia Tinklaraštis Puslapis 7

Ne arbata ir ne vanduo – šis gėrimas atstato organizmą per savaitę

Žmonės neretai pavargsta nuo nuolatinio nuovargio, vangumo ar vidaus diskomforto ir ima ieškoti gėrimo, kuris tikrai atstatytų organizmą. Ne brangaus, ne sudėtingo, o tokio, kurį galima pasidaryti patiems ir jaustis geriau jau po kelių dienų.

Kalba eina apie vaistažolių nuovirą, kuris verdamas ilgiau nei įprasti augaliniai gėrimai. Jame naudojami stiebai, žievė ar šaknys, todėl poveikis gilesnis ir stipresnis.

Gėrimas tinka tada, kai reikia nuraminti kūną ir suteikti jam šiek tiek tvarkos. Jo poveikis juntamas gana greitai, todėl daug kam tampa patogiu būdu atsistatyti per kelias dienas.

Kuo šis nuoviras laikomas stipresniu už įprastą arbatą

Nuoviras dažnai laikomas daug veiksmingesniu pasirinkimu, nes leidžia iš augalų išgauti tai, ko trumpas plikymas tiesiog nespėja atlaisvinti. Ilgesnis virimas suaktyvina medžiagas, kurios ramina virškinimą, gerina skysčių judėjimą ir padeda kūnui greičiau atsistatyti po įtampos.

Toks gėrimas ypač tinka tada, kai vidus reaguoja jautriau arba kai reikia pastūmėti organizmą į priekį po ilgesnio išsekimo. Dėl savo koncentracijos nuoviras veikia ne paviršutiniškai, o gilesniu lygiu, todėl rezultatas juntamas tvirčiau ir stabilesniu tempu.

Nuoviro privalumas ir tas, kad jam nereikia sudėtingų receptų. Keli augalai, vanduo ir truputis laiko ant viryklės. Viskas. Toks paprastas būdas dažnai pasirodo stebėtinai veiksmingas, ypač kai įprasti gėrimai nepateikia jokio aiškaus pokyčio.

Nuoviro receptas

Svarbiausia pasirinkti kelis augalus, kurie gerai dera tarpusavyje ir atlieka skirtingas funkcijas. Vaistažolių nuoviras turi būti pakankamai švelnus, kad tiktų daugumai, bet kartu pakankamai koncentruotas, jog kūnas pajustų tikrą naudą. Toks derinys ypač tinka tada, kai reikia atsigauti po įtampos, pagerinti virškinimą ar tiesiog suteikti organizmui švaresnį startą.

Ruošiant nuovirą nereikia jokių įmantrių priemonių. Paprasti produktai, vanduo ir keli laisvi minučių. Svarbiausia nepaskubėti, nes augalai atiduoda savo veikliąsias medžiagas tik tada, kai verdami ramiai ir pakankamai ilgai.

Reikalingi ingredientai

  • 1 šaukštas gudobelės žiedų arba lapų
  • 1 šaukštas melisos ar pipirmėtės
  • 1 šaukštas trūkažolės arba kiaulpienių šaknų
  • 1 arbatinis šaukštelis kmynų arba pankolių
  • 500 ml vandens

(Augalus galima keisti, jei kurių nors neturite, tačiau derinys turėtų išlikti panašaus stiprumo.)

Paruošimas

Į puodą suberkite pasirinktus augalus. Iš pradžių užpilkite juos šaltu vandeniu ir leiskite pastovėti kelias minutes. Tai padės žolelėms suminkštėti ir geriau išlaisvinti medžiagas virimo metu.

Užkaiskite puodą ir palaukite, kol vanduo užvirs. Tuomet sumažinkite kaitrą ir virkite nuovirą apie 10–15 minučių. Esmė ta, kad skystis turi išlikti ramiai burbuliuojantis, be stipraus virimo.

Nukelkite nuo ugnies ir uždenkite. Palikite pritraukti dar maždaug 20 minučių. Per tą laiką skonis tampa švelnesnis, o nuovire susikaupia daugiau naudingų junginių. Galiausiai nukoškite ir supilkite į termosą arba stiklinį indelį.

Vartojimo instrukcijos

Geriausia gerti šiltą, nedideliais kiekiais. Pusė stiklinės 2–3 kartus per dieną yra pakankamas kiekis, kad kūnas galėtų reaguoti ramiai ir be diskomforto.

Tinka gerti tarp valgymų arba ryte tuščiu skrandžiu. Tokiu metu organizmas lengviau priima augalines medžiagas ir jas greičiau įsisavina.

Jei vakarais jaučiate įtampą ar prastesnį miegą, galima išgerti dar kelis gurkšnius prieš einant ilsėtis. Šaknys ir žiedai dažnai ramina vidų ir padeda greičiau atpalaiduoti įsibėgėjusį protą.

Vaistažolių nuoviras suteikia daugiau nei vien tik virškinimo palengvėjimą

vaistažolių nuoviras moterys žvelgia į kamerą per rankomis sudarytą rėmelį, akcentuojant ryšį ir sveikatos temą
Artimas dviejų moterų kadras, simbolizuojantis rūpestį sveikata ir natūralius sprendimus. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Gėrimo poveikis apima kelias organizmo sistemas vienu metu. Dėl ilgesnio virimo jis išlaisvina daugiau junginių, kurie palaiko nervų, kraujotakos, imuninę ir skysčių apykaitos veiklą. Todėl nuoviras dažnai tampa patogiu būdu sustiprinti kūną, kai reikia ne tik atsigauti, bet ir stabilizuoti bendrą savijautą.


Ramiau reaguoja nervų sistema
Švelniai veikiantys augalai mažina įtampą, o vidus greičiau nurimsta po įtemptos dienos. Tai ypač naudinga, kai miegas prastėja dėl nuolatinio vidinio streso.

Pagerėja kepenų darbas
Šaknys ir žievė skatina švelnų valymosi procesą. Organizmas greičiau pašalina nereikalingas medžiagas, todėl mažėja sunkumo pojūtis.

Palaikomas skysčių balansas
Nuoviro sudėtyje esantys augalai padeda sumažinti skysčių kaupimąsi, o tai dažnai susiję su vidine įtampa ar mitybos svyravimais.

Imuninė sistema reaguoja stabiliau
Naudingos jungtys palaiko organizmo atsparumą ir padeda greičiau atsistatyti po peršalimo ar ilgesnio išsekimo.

Mažiau virškinimo trikdžių
Šaknų ir prieskoninių augalų derinys padeda sureguliuoti žarnyno veiklą, todėl sumažėja pūtimas, tempimas ar sunkumas.

Lengvesnis kvėpavimas
Tam tikri žiedai padeda atpalaiduoti kvėpavimo takus, todėl vaistažolių nuoviras naudingas ir sezono metu, kai oras būna tankesnis ar sausas.

Gerėja miego kokybė
Augalai ramina, o kūnas lengviau pereina į poilsio režimą. Tai ypač svarbu, kai miegas išsibalansuoja dėl įtampos.

Natūraliai stiprinama kraujotaka
Augalų junginiai palaiko kraujagyslių tonusą ir padeda kūnui reaguoti tolygiau, kai pasikeičia ritmas ar krūvis.

Išvada

Vaistažolių nuoviras veikia geriausiai tada, kai suteikiame kūnui laiko į jį sureaguoti. Tai nėra greita priemonė, bet jos poveikis tvirtas ir aiškus, ypač kai organizmas pavargęs ar išsiderinęs nuo įtampos. Augalai veikia ramiai, todėl rezultatas dažniausiai būna pastovesnis nei iš trumpalaikių gėrimų.

Pasirinkimas tinka kiekvienam, kuris nori paprastesnio būdo sustiprinti organizmą ir grąžinti jam daugiau stabilumo. Nuoviras atkuria vidinį ritmą be papildomos naštos, todėl tampa patikima pagalba tiek po sunkesnių periodų, tiek kasdieniam atsigavimui.

Metus vargino vidurių užkietėjimas – sureguliavo tik stiklinė gėrimo

Kai žarnynas pradeda veikti lėčiau, visa savijauta pakrypsta ne ta linkme. Mitybos pokyčiai, stresas ar tiesiog ritmas, kuriame gyvename, dažnai išmuša virškinimą iš vėžių.

Gal pakakti tik vieno paprasto gėrimo, kad žarnynas vėl pradėtų dirbti ritmingiau. Jokių triukų ar sudėtingų metodų – tiesiog nedidelė, natūrali pagalba, kuri dažnai duoda labai aiškų pokytį.

Kodėl žarnynas ima veikti lėčiau

Užkietėjimas dažniausiai atsiranda ne staiga, o pamažu. Žarnynas pradeda reaguoti į tai, kaip valgome, kiek judame ir kiek skysčių gauname. Kai kurie įpročiai atrodo menki, bet jų poveikis kaupiasi ir galiausiai sustabdo natūralų virškinimo ritmą.

Dar viena priežastis – išbalansuota žarnyno mikroflora. Kai gerųjų bakterijų sumažėja, žarnynas tampa vangus, judėjimas sulėtėja ir net įprastas maistas pradeda kelti diskomfortą. Tai nereiškia rimtos ligos, dažniausiai tai tiesiog ženklas, kad sistemai trūksta reguliaraus, švelnaus palaikymo.

Dažniausios vidurių užkietėjimo priežastys:

  • Per mažas skaidulų kiekis racione
  • Nepakankamas vandens vartojimas
  • Sėdimas gyvenimo būdas
  • Nereguliarus valgymo ritmas
  • Stresas ir įtampa
  • Antibiotikų ar tam tikrų vaistų poveikis
  • Staigūs mitybos pokyčiai
  • Išbalansuota žarnyno mikroflora

Kompotas žarnynui gali tapti greitu būdu sugrąžinti virškinimo ritmą

Kompotas veikia ne tik dėl skysčio, bet ir dėl natūralių medžiagų, kurios padeda žarnynui dirbti tvarkingiau. Kai gėrimas lengvai praeina per virškinimo sistemą, jis sušvelnina užsistovėjusias sankaupas ir paskatina žarnyno judesius. Tai ypač naudinga tada, kai žarnynas išsiderina dėl mitybos pokyčių ar sumažėjusio skaidulų kiekio.

Kompotas taip pat turi savybę drėkinti žarnyno sieneles. Kai organizmui trūksta skysčių, turinys žarnyne kietėja ir slenka lėčiau. Šiltas, natūralus gėrimas padeda atkurti reikalingą drėgmę, kad viskas judėtų lengviau ir be papildomų pastangų. Tokia pagalba dažnai duoda akivaizdų rezultatą jau po kelių kartų.

Kita svarbi kompotų savybė – jų drėkinantis poveikis iš vidaus padeda suaktyvinti peristaltiką. Tai natūralus procesas, kai žarnynas ritmingais judesiais stumia turinį toliau. Kai gėrimas lengvai įsilieja į šį ritmą, žarnynas greičiau atsigauna ir pradeda dirbti taip, kaip turėtų.

Kompotas žarnynui naudingas ir dėl to, kad jis švelnus ir neperkrauna virškinimo sistemos. Tokį gėrimą organizmas lengvai priima net tada, kai skrandis jautresnis, todėl tai dažnai tampa saugiu sprendimu, kai stipresnės priemonės netinka.

Kompotas žarnynui veikia dėl slyvų poveikio

Slyvų kompotas greitai suaktyvina žarnyno darbą, nes slyvose yra natūralių medžiagų, padedančių suminkštinti užsistovėjusį turinį. Šiltas skystis lengvai juda žarnynu, o slyvų sudėtis prisideda prie to, kad procesas pagreitėtų be dirginimo.

Kitas privalumas tas, kad kompotas aprūpina žarnyną drėgme. Kai jos trūksta, turinys kietėja ir slenka daug lėčiau. Slyvų kompotas tinka ir jautresniam skrandžiui, nes yra švelnus, tačiau pakankamai veiksmingas, kad žarnynas greitai reaguotų.

Slyvų kompotas žarnynui tampa patogiu sprendimu tiek epizodiniam užkietėjimui, tiek tada, kai žarnynas linkęs sustoti dėl mitybos pokyčių ar mažo skaidulų kiekio. Rezultatai dažnai pasijunta jau per vieną ar dvi dienas.

Kaip paruošti ir vartoti kompotą žarnynui

Slyvų kompotas tinka tiek greitam žarnyno suaktyvinimui, tiek reguliariam vartojimui, kai norisi palengvinti virškinimą. Receptas paprastas, o rezultatas dažnai pastebimas gana greitai.

Reikės:

  • 150–200g džiovintų slyvų
  • 1 litro vandens
  • 1 arbatinio šaukštelio citrinos sulčių (nebūtina)
  • Nedidelio žiupsnelio cinamono (nebūtina)

Paruošimas

Slyvas perplaukite po tekančiu vandeniu ir sudėkite į puodą. Užpilkite vandeniu ir užvirkite. Virkite apie 10–12 minučių ant nedidelės ugnies, kad slyvos suminkštėtų ir į vandenį išleistų natūralias medžiagas. Jei norite švelnesnio aromato, pabaigoje galima įlašinti citrinos ar įberti lašelį cinamono.

Kai kompotas pravėsta, jį galima laikyti šaldytuve vieną ar dvi dienas. Gėrimas turi likti lengvas, ne per saldus ir neperkrautas priedais, kad žarnynas gautų tik tai, kas jam iš tikrųjų naudinga.

Vartojimas

Paprastai pakanka išgerti vieną stiklinę ryte arba vakare. Žmonės, kurių žarnynas jautresnis, gali pradėti nuo pusės stiklinės. Slyvas iš kompoto taip pat galima suvalgyti – jos dar labiau sustiprina poveikį. Jei žarnynas itin vangus, kompotą galima vartoti dvi tris dienas iš eilės.

Tie, kurie neturi laiko gaminti, panašų gėrimą gali rasti ir parduotuvėse. Renkantysis verta atkreipti dėmesį į sudėtį – geriausia, kai produktas be pridėtinio cukraus ir pagamintas iš natūralių slyvų, be dirbtinių priedų.

Kompotas žarnynui turi ir papildomų privalumų

Kompotas žarnynui ąsotyje, pagamintas iš geltonų vaisių, tinkamas švelniam žarnyno palaikymui.
Namuose paruoštas vaisių kompotas, tinkantis virškinimui. Nuotrauka iš:
shutterstock.com

Nors pagrindinis tikslas – pagerinti žarnyno darbą, slyvų kompotas padeda ir kituose procesuose, kurie tiesiogiai veikia bendrą savijautą. Tai paprastas gėrimas, tačiau jo poveikis apima daugiau nei vien tik virškinimą.


Palaiko stabilų žarnyno mikrofloros balansą
Slyvose esančios medžiagos tampa maistu gerosioms bakterijoms. Kai mikroflora tvarkingesnė, žarnynas reaguoja ramiau, mažiau svyruoja virškinimo ritmas ir sumažėja vidinis dirglumas.

Skatina geresnį maisto judėjimą žarnyne
Kompotas ne tik drėkina žarnyną, bet ir padeda turiniui judėti tolygiau. Tai svarbu žmonėms, kurių žarnynas linkęs į vangumą ar lėtesnę peristaltiką.

Prisideda prie normalios kepenų funkcijos
Kai žarnynas dirba sklandžiau, kepenys gauna mažiau papildomos apkrovos. Toks derinys palengvina detoksikacijos procesus organizme ir padeda palaikyti vidinę pusiausvyrą.

Padeda kontroliuoti cukraus svyravimus
Slyvos turi natūralių skaidulų, kurios lėtina cukraus pasisavinimą. Tai naudinga tiems, kurie jaučia dažnus alkio šuolius ar siekia išlaikyti stabilesnę energiją dienos metu.

Teigiamai veikia vandens balansą organizme
Kompotas papildo skysčius, o slyvų sudėtis padeda organizmui juos išlaikyti ilgiau. Tai turi reikšmės tiek žarnyno darbui, tiek bendrai savijautai.

Pabaigai

Kompotas žarnynui gali būti paprastas sprendimas situacijose, kai virškinimas pradeda strigti ir įprasti būdai nebepadeda. Jis veikia švelniai, bet pakankamai nuosekliai, kad žarnynas atgautų ritmą be stiprių priemonių ar dirginimo. Toks gėrimas tinka tiek greitam sureguliavimui, tiek ilgesniam palaikymui, kai norisi, kad sistema dirbtų stabiliau.

Rezultatai pasireiškia tada, kai kompotas tampa ne vienkartiniu bandymu, o trumpu, aiškiu įpročiu. Kūnas paprastai greitai reaguoja į reguliarų skysčių, skaidulų ir natūralių medžiagų derinį. Kompotas žarnynui dėl to ir vertinamas kaip saugi, patogi ir veiksminga priemonė, kuri prideda tvarkos virškinimui ir palengvina kasdienę savijautą.

Nuraminkite skrandį be vaistų – tik šaukštelis prieskonių

Neretas žmogus po valgio pajunta nemalonų deginimą, sunkumą ar spaudimą pilve. Tokiais atvejais pirmas impulsas – tabletė, bet ne visada to reikia. Yra prieskonis, kuris virtuvėje atrodo visai paprastas, tačiau skrandžiui gali suteikti greitą palengvėjimą be jokių vaistų.

Jo poveikis juntamas greitai – sumažėja spazmai, pūtimas ir tas nemalonus jausmas, kai maistas tiesiog stovi skrandyje. Būtent todėl kalendrų sėklos skrandžiui vis dažniau tampa natūralia pagalba, kai virškinimo sistema nusprendžia paprotestuoti.

Kalendrų sėklos itin veiksmingos skrandžiui

Kalendrų sėklos turi savybę raminti virškinimo sistemą. Jos padeda sumažinti spazmus, lengvina diskomfortą po riebaus ar sunkesnio maisto, o rūgštingumas tampa ne toks aštrus. Tai nėra greitas neutralizatorius kaip tabletė, tačiau poveikis juntamas natūraliai ir be dirginimo.

Šios sėklos skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, todėl maistas juda lengviau, mažėja dujų kaupimasis ir tas nemalonus spaudimas viršutinėje pilvo dalyje. Jos taip pat ramina gleivinę, kuri dažnai būna jautresnė streso, prastesnės mitybos ar nereguliaraus valgymo metu.

Daugeliui žmonių jos padeda būtent dėl to, kad veikia palengva – skrandis negauna staigaus šoko, o virškinimas tiesiog pradeda dirbti sklandžiau. Kalendrų sėklos skrandžiui tinka tiek epizodiniams pojūčiams, tiek tais atvejais, kai skrandis dažnai primena apie save.

Papildoma nauda sveikatai

  • Mažina pilvo spazmus
  • Lengvina dujų kaupimąsi
  • Ramina skrandžio gleivinę
  • Padeda reguliuoti rūgštingumą
  • Gerina maisto pasisavinimą
  • Palaiko žarnyno mikrofloros balansą
  • Turi antibakterinių savybių
  • Gali švelniai mažinti nervinę įtampą, susijusią su virškinimu

Kalendrų sėklų vartojimas itin platus

Kalendrų sėklas nesunku pritaikyti tiek kasdienybėje, tiek tada, kai skrandis tiesiog išsiderina. Svarbiausia suprasti, kaip jas naudoti, kad poveikis būtų tikrai juntamas ir nekeltų diskomforto.


Užpilas po valgio
Tai vienas veiksmingiausių būdų, kai norisi greitesnio palengvėjimo. Sėklos, užpiltos karštu vandeniu, išskiria medžiagas, kurios ramina gleivinę ir lengvina virškinimą.

Kramtymas po valgio
Kelios sėklos gali padėti sumažinti raugėjimą ir tą nemalonų pilnumo jausmą. Kramtymas suaktyvina seiles, o jos prisideda prie geresnio virškinimo.

Sutrintos sėklos su medumi
Šis derinys ypač tinkamas, kai vargina rūgštingumas. Medus suteikia apsauginį sluoksnį, o sėklos reguliuoja rūgščių balansą.

Įmaišymas į šiltus patiekalus
Sriubos, troškiniai ar daržovių patiekalai puikiai priima kalendrų aromatą. Taip sėklos veikia ne tik skrandį, bet ir bendrą virškinimo ritmą.

Sėklos prieskonių mišinyje
Įprotis į barstyti ant patiekalų padeda palaikyti sklandesnį virškinimą ir sumažinti sunkumo jausmą po riebaus maisto.

Profilaktinis vartojimas vakare
Vienas šaukštelis susmulkintų sėklų gali padėti išvengti naktinio rūgštingumo ar spaudimo viršutinėje pilvo dalyje.

Naudojimas jautresniam skrandžiui
Jei skrandis linkęs į spazmus, kalendrų sėklos padeda sušvelninti reakcijas ir normalizuoti sulčių išsiskyrimą.

Įtraukimas į ilgalaikę mitybą
Kai jos vartojamos nuosekliai, mažėja jautrumas, virškinimas tampa tolygesnis, o diskomforto epizodai pasitaiko rečiau. Kalendrų sėklos skrandžiui ilgainiui duoda stabilų, o ne tik momentinį efektą.

Kada kalendrų sėklos gali būti ypač naudingos

kalendrų sėklos skrandžiui sveikų kalendrų sėklų artimas vaizdas ant balto paviršiaus.
Sausos sveikos kalendros sėklos natūraliam virškinimo palaikymui. – Nuotrauka iš:
shutterstock.com

Yra situacijų, kai skrandis sureaguoja greičiau ir stipriau nei įprastai. Tokiais momentais kalendrų sėklos tampa paprastu būdu sumažinti nemalonumą, nes jos veikia švelniai ir be papildomo dirginimo.

Po riebaus ar sunkesnio maisto jos padeda išvengti ilgai trunkančio spaudimo ir pilnumo jausmo. Kai maistas skrandyje užsistovi, sėklos skatina sulčių išsiskyrimą ir taip pagreitina virškinimą. Vertingos jos ir tada, kai rūgštingumas pasireiškia vakare ar naktį – nedidelis kiekis gali sumažinti deginimą ir apsunkimą.

Jautresniems žmonėms jos tinka ir dėl savo raminamojo poveikio. Kai virškinimo problemos susijusios su įtampa ar nerviniu skrandžio jautrumu, kalendrų sėklos sušvelnina spazmus ir padeda viskam nusistovėti ramiau.

Išvada

Kalendrų sėklos yra vienas tų prieskonių, kurie virtuvėje atrodo visiškai paprasti, bet poveikis skrandyje gali būti labai aiškiai juntamas. Jos ramina, mažina spazmus, padeda suvaldyti rūgštingumą ir padeda maistui judėti lengviau, todėl diskomfortas po valgio tampa retesnis ir švelnesnis.

Jų privalumas tas, kad poveikis nėra agresyvus. Skrandis nereaguoja staigiai, o virškinimas tiesiog pradeda dirbti tvarkingiau. Tai ypač naudinga žmonėms, kurie nori natūralios pagalbos be vaistų ir cheminių neutralizatorių.

Kalendrų sėklos skrandžiui gali tapti mažu kasdieniu įpročiu, kuris po truputį sugrąžina pusiausvyrą ir leidžia jaustis lengviau net po sunkesnės dienos ar sotesnio valgio.

Neišmeskite citrinų kauliukų – jos pravers labiau nei galvojate

Dauguma mūsų, spaudžiant citriną į arbatą ar ruošiant padažą, automatiškai išmeta kauliukus, nė nesusimąstę, kad tai – daug daugiau nei tik atliekos.

Citrinų kauliukai slepia netikėtą potencialą: juos galima panaudoti ne tik sode ar buityje, bet ir grožio priežiūroje. Tai paprastas, bet stebėtinai naudingas būdas išspausti dar daugiau naudos iš šio citrusinio vaisiaus.

Šiame straipsnyje apžvelgsime, kodėl citrinų kauliukų neverta išmesti, kuo jie naudingi ir kaip juos kūrybiškai pritaikyti praktiškai kiekvienuose namuose – nuo daržo iki vonios lentynos.

Citrinų kauliukai – daugybė būdų panaudoti juos namuose ir sode

Citrinų kauliukai dažnai atsiduria šiukšliadėžėje, nors jų potencialas kur kas didesnis. Jie gali praversti namuose – tiek sodininkystėje, tiek buityje, tiek asmens priežiūroje. Štai kaip juos galite išnaudoti praktškai ir tvariai:


Sodinimas: mažas citrusų medis balkone ar terasoje Išplauti kauliukai gali būti pasėti drėgnuose popieriniuose rankšluosčiuose, o kai daigai pasirodo, persodinti į vazoną su derlinga žeme. Net jei medis neduos vaisių, gražūs lapai ir citrusinis kvapas gali papuošti namus.

Kompostas: natūrali žemės trąša Sausesnius, susmulkintus kauliukus galima panaudoti komposte ar maišyti su dirvožemiu. Laikui bėgant jie pūdami suteiks organinės masės ir mineralų, prisidedančių prie dirvožemio derlingumo.

Natūralus pesticidas ar vabzdžių atbaidymo priemonė Citrusų sėklos, kaip ir žievelė, gali padėti atbaidyti tam tikrus vabzdžius, nes jų sudėtyje yra organinių junginių, nemėgstamų kenkėjų.

Ekologiškas kvapų neutralizatorius šaldytuvui ar drabužių spintai Išdžiovinti kauliukai, sudėti į mažą atvirą indelį ar audinio maišelį, gali padėti pašalinti nemalonius kvapus šaldytuve, spintoje ar vietose be ventiliacijos. Citrusinė aroma – natūrali ir švelni.

Namų valymo priemonė: švelnus šveitiklis ar paviršių pasta Susmulkinti kauliukai, sumaišyti su soda ar kitu ekologišku abrazyvu, padeda nuvalyti nešvarumus indams, kriauklėms ar virtuvės paviršiams be stiprių chemikalų.

Kūno priežiūra: natūralus šveitiklis odai Panašiai kaip kitos smulkios sėklos, susmulkinti citrinų kauliukai gali būti naudojami kaip švelnus odos šveitiklis, kartu su medumi ar aliejumi. Natūralus citrusinis aromatas ir šiek tiek abrazyvumo padeda pašalinti negyvas ląsteles, paliekant odą gaivesnę.

Taip pat skaitykite – Neišmeskite citrinos žievelės – ji stipresnė už pačią citriną

Asmens priežiūrai tinkami būdai panaudoti citrinų kauliukus

Citrinų kauliukai pasiruošimo metu ant pjaustymo lentelės šalia peilio – paruošti tolesniam praktiniam panaudojimui.
Išspaustų citrinų likučiai ant medinės lentelės. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Citrinų kauliukai gali pasitarnauti ne tik buityje ar sode – jie turi savybių, kurios praverčia ir asmens priežiūros rutinoje. Šie nedideli sėklų branduoliai gali būti naudojami odos šveitimui, kvapų šalinimui ar net plaukų priežiūrai.

Smulkinti, bet ne per smulkiai sumalti citrinų kauliukai gali tapti puikiu odos šveitiklio ingredientu. Juos galima maišyti su medumi, natūraliu aliejumi ar jogurtu ir naudoti rankų, veido ar pėdų šveitimui. Mišinys ne tik padeda pašalinti negyvas odos ląsteles, bet ir suteikia švelnų, gaivinantį citrusų aromatą.

Kitas praktiškas būdas – naudoti kauliukus plaukų priežiūroje. Užpilti karštu vandeniu, jie išskiria naudingas medžiagas, kurios gali padėti stiprinti plaukų šaknis, sumažinti pleiskanojimą bei suteikti plaukams daugiau žvilgesio. Šis nuoviras tinka naudoti kaip paskutinį skalavimo etapą po plovimo.

Norint išvengti nemalonių kvapų sporto bateliuose ar spintose, galima įdėti išdžiovintus citrinų kauliukus į mažus medžiaginius maišelius. Jie ne tik sugeria drėgmę, bet ir švelniai kvapina aplinką, ypač jei maišelis dar papildomas džiovintais žievelės gabalėliais.

Tokie paprasti sprendimai leidžia pasinaudoti visomis citrinos dalimis, o tuo pačiu – mažinti atliekų kiekį ir atrasti natūralias, švelnias alternatyvas kasdienėje rutinoje.

Citrinų kauliukai turi daug daugiau vertės, nei atrodo

Nors šie kauliukai gali atrodyti kaip nereikšminga atliekama dalis, tačiau jų panaudojimo galimybės – tikrai įspūdingos. Tiek buityje, tiek sode ar net asmens priežiūroje jie gali tapti natūralia ir tvaria alternatyva brangiems produktams.

Citrinų kauliukai leidžia ne tik mažinti atliekų kiekį, bet ir išnaudoti gamtos išteklius iki paskutinio lašo. Kiekvienas mažas pasirinkimas, pavyzdžiui, neišmesti šių sėklų, gali tapti žingsniu link sąmoningesnio, tvaresnio gyvenimo.

Naminis medaus tortas su plikytu kremu – tiesiog tirpsta burnoje

Naminis medaus tortas vis dar turi savo vietą virtuvėje, nes iš jo gaunamas skonis tiesiog patikimas ir aiškus. Desertas neperkrautas, lengvai valgomas ir visada pradingsta nuo stalo greičiau, nei planuota.

Šį kartą medaus lakštai derinami su plikytu kremu, kuris suteikia švelnumo ir maloniai subalansuoja medaus saldumą.

Tortas gaunasi minkštas, trapus ir toks, kurio gabalėlį norisi pasiimti dar kartą. Receptas nesudėtingas, o rezultatas tikrai nudžiugins.

Naminio medaus torto receptas

Šis tortas ruošiamas paprastai, o skonis gaunasi švelnus ir labai malonus. Lakštai kepa greitai, kremas išverda lengvai, todėl visas procesas tikrai įveikiamas be įtampos.

Ingredientai lakštams

  • 2 kiaušiniai
  • 200 g cukraus
  • 100 g sviesto
  • 2 šaukštai medaus (gausiai)
  • 1 šaukštelis sodos
  • Žiupsnelis druskos
  • 500–550 g miltų

Ingredientai plikytam kremui

  • 700 g pieno
  • 100 g sviesto
  • 3 kiaušiniai
  • 35 g kukurūzų krakmolo
  • 160 g cukraus
  • 1 citrinos tarkuotos žievelės (apie 1 šaukštas)
  • 2 šaukštai citrinos sulčių
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto ar vanilinio cukraus

Gaminimo eiga

1. Lakštų masės paruošimas – Kiaušinius išplakame su cukrumi ir druska. Įdedame medų ir sviestą, dubenį pastatome ant garų vonelės. Maišome, kol sviestas visiškai ištirpsta ir cukrus susijungia su mase. Suberiame sodą. Masė iškart suputos ir pakils, tai visiškai normalu. Dar kelias minutes pamaišome ant garų, kad viskas susijungtų.

2. Tešlos formavimas – Nukeliame dubenį nuo garų ir pradedame berti persijotus miltus. Berti po truputį, kad jaustume tešlos konsistenciją. Ji turi išlikti minkšta, vos vos lipni. Suformuojame ilgą voleliu ir padalijame jį į aštuonias dalis. Kiekvieną suvoliojame į rutuliuką, uždengiame ir padedame į šaldytuvą, kad atvėstų ir sutvirtėtų.

3. Plikytas kremas – Į dubenį dedame kiaušinius, cukrų ir krakmolą, lengvai išmaišome. Puode pašildome pieną su vanile, bet neužverdame. Kai pienas įkaista, labai plona srovele pilame jį į kiaušinių mišinį ir plakame be sustojimo. Masę supilame atgal į puodą ir kaitiname ant silpnos ugnies, nuolat maišydami, kol kremas sutirštėja.

Nuėmus nuo ugnies įdedame sviestą, citrinos žievelę ir sultis, išmaišome iki vientisos tekstūros. Ant paviršiaus uždedame maistinę plėvelę, kad liestų kremą, ir paliekame atvėsti iki kambario temperatūros.

4. Lakštų kepimas – Iš šaldytuvo ištraukiame vieną rutuliuką, iškočiojame ant kepimo popieriaus. Taip pasiruošiame kelis lakštus iš anksto. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 4–5 minutes, kol lakštai gražiai paruduoja. Kol jie dar karšti, išpjauname norimo dydžio apskritimą, o nupjautus kraštelius pasiliekame trupiniams.

5. Torto surinkimas – Ant pirmo lakšto tepame ploną sluoksnį pravėsusio plikyto kremo. Dedame kitą lakštą ir kartojame tą patį pertepimo procesą. Viršų ir šonus apibarstome išsitrintais trupiniais. Tortą galima ragauti net po valandos – jis iškart būna minkštas ir tirpstantis.

Pabaigai

Naminis medaus tortas gabalėlis su lengvu kremu ir trupiniais ant lėkštės.
Lengvas gabalėlis sluoksniuoto medaus deserto. – Nuotrauka iš:
shutterstock.com

Naminis medaus tortas su plikytu kremu tikrai vertas savo laiko. Lakštai iškepa greitai, kremas gaunasi lengvas ir gaivus, o visas tortas susijungia į švelnų, minkštą desertą, kuris tinka tiek paprastai popietei, tiek šventei.

Toks tortas nesudėtingas, tačiau skonis atrodo lyg iš geros konditerijos. Kai visi sluoksniai susigeria, tekstūra tampa ypač maloni, o citrinos natos suteikia šiek tiek gaivumo.

Jeigu ieškai deserto, kuris dingtų nuo stalo be jokių pastangų, šis variantas tam puikiai tinka. Čia atsiskleidžia ir tai, koks universalus gali būti Naminis medaus tortas – lengvai pritaikomas pagal savo skonį, o jo rezultatas beveik visada pranoksta lūkesčius.

Senjorai sukluskite – galinga priemonė, kuri valo ir stiprina organizmą

Vyresniame amžiuje kūnas tampa jautresnis. Sąnariai greičiau pavargsta, virškinimas pasidaro lepesnis, o imunitetas nebėra toks tvirtas kaip anksčiau. Natūralu, kad norisi kažko paprasto ir veiksmingo, kas padėtų jaustis lengviau.

Yra viena prieskoninė gėrybė, kuri tyliai daro savo darbą. Ji mažina uždegimus, ramina pilvą, gerina nuotaiką ir suteikia daugiau energijos. Užtenka nedidelio kiekio, kad kūnas pradėtų reaguoti palankiau.

Ciberžolė ir jos poveikis vyresnio amžiaus žmonėms

Ta paslaptinga priemonė, apie kurią kalbėjome anksčiau, yra ciberžolė. Nedidelis jos kiekis gali paveikti kūną plačiau, nei dažnas tikisi. Toliau apžvelgsiu svarbiausius poveikius, kurie ypač aktualūs vyresniame amžiuje.


Mažina uždegimus sąnariuose
Ciberžolėje esantis kurkuminas padeda slopinti uždegiminius procesus. Dėl to sąnariai mažiau stingsta, judesiai tampa laisvesni, o skausmas ne taip greitai įsibėgėja.

Palengvina artrito simptomus
Artritas trukdo judėti ir gali stipriai varginti. Kurkuminas veikia taip, kad sumažėja patinimas ir skausmo proveržiai, todėl diena tampa lengvesnė.

Palaiko aiškesnį mąstymą
Su amžiumi dažniau atsiranda užmaršumas ar sunkesnė koncentracija. Ciberžolė mažina oksidacinį stresą smegenyse ir taip saugo atmintį bei minčių aiškumą.

Siejama su mažesne Alzheimerio rizika
Tyrimai rodo, kad kurkuminas padeda šalinti baltymų sankaupas, kurios siejamos su atminties silpnėjimu. Tai gali turėti apsauginį poveikį smegenims.

Gerina širdies veiklą
Ciberžolė pasižymi poveikiu kraujotakai. Ji padeda palaikyti palankesnį cholesterolio lygį ir mažina kraujagyslių uždegimą, o tai svarbu širdies stiprumui.

Palaiko stabilesnį kraujospūdį
Dėl savo poveikio kraujagyslėms ciberžolė prisideda prie lygesnio kraujo tekėjimo ir gali padėti išvengti slėgio šuolių, kurie vargina vyresnius žmones.

Ramiau veikia virškinimo sistemą
Dalis vyresnių žmonių skundžiasi pilvo pūtimu ar sunkumu po valgio. Ciberžolė skatina tulžies gamybą ir taip palengvina virškinimą.

Stiprina žarnyno gleivinę
Ji padeda subalansuoti žarnyno aplinką, todėl mažėja nemalonus dirglumas, o maistas pasisavinamas sklandžiau.

Tvirtina imunitetą
Ciberžolė turi antibakterinių ir antivirusinių savybių. Tai padeda kūnui lengviau atremti peršalimus ir kitus kasmet pasitaikančius virusus.

Palaiko normalų cukraus lygį kraujyje
Kurkuminas gerina jautrumą insulinui. Tai svarbu žmonėms, kurie nori stabilizuoti cukraus svyravimus ar susiduria su diabeto rizika.

Padeda palaikyti gražesnę odą
Ciberžolės antioksidantai mažina žalingą laisvųjų radikalų poveikį. Oda atrodo lygesnė, skaistesnė ir mažiau pavargusi.

Tyrinėjama dėl poveikio vėžio rizikai
Moksliniai šaltiniai nagrinėja kurkumino gebėjimą slopinti pakitusias ląsteles ir riboti jų plitimą. Tai nereiškia, kad ji gydo ligą, tačiau gali turėti pagalbinį poveikį profilaktikai.

Naudojimo rekomendacijos ir patarimai

Ciberžolė veikia geriausiai tada, kai ji vartojama nuosekliai. Nedidelis kiekis per dieną gali duoti daugiau naudos nei didelės porcijos retkarčiais. Organizmui patinka pastovumas, todėl ciberžolės skonis ir spalva gali tapti natūralia dienos dalimi.

Įdėti šio prieskonio į maistą paprasta. Jis lengvai dera su sriubomis, troškiniais, daržovių patiekalais ar net kiaušiniais. Pakanka vieno arbatinio šaukštelio, kad maistas įgautų švelnų aromatą ir ryškesnį toną. Jei mėgstate šiltus gėrimus, galima įmaišyti į pieną, arbatą ar šiltą vandenį su medumi.

Kai kurie renkasi papildus, nes taip lengviau užtikrinti vienodą kiekį kasdien. Vis dėlto svarbu pasitarti su gydytoju, ypač jei vartojami vaistai kraujui skystinti ar yra jautresnė virškinimo sistema.

Ciberžolės nauda senjorams atsiskleidžia tada, kai jos vartojimas tampa įprastu įpročiu. Kūnas reaguoja švelniai, bet pastebimai, o poveikis kaupiasi su laiku.

Taip pat išbadnykite – medus su ciberžole

Ciberžolės vartojimas tampa saugesnis, kai žinomi keli svarbūs niuansai

ciberzoles-nauda-senjorams maltos-ciberzoles-kiekis-mediniame-indelyje
Ryškus prieskonis, siejamas su priešuždegiminiu poveikiu. Nuotrauka iš: shutterstock.com

Ciberžolė paprastai toleruojama gerai, tačiau tam tikros aplinkybės gali nulemti, kaip ji veiks žmogaus savijautą. Pradėti verta nuo mažesnio kiekio, kad kūnas ramiai priprastų. Taip lengviau pajusti, ar pasirinkta porcija tinka, ar reikia šiek tiek pakoreguoti.

Jautresnis skrandis gali reaguoti į prieskonius stipriau, todėl ciberžolę patogu paskirstyti keliais mažesniais kiekiais per dieną. Tai padeda išvengti sunkumo, dirginimo ar deginimo pojūčio.

Žmonės, vartojantys kraują skystinančius vaistus, turėtų pasitarti su gydytoju. Ciberžolė gali turėti įtakos jų poveikiui, tad profesionalo patarimas padeda išvengti nesklandumų. Tas pats galioja ir tiems, kurie turi tulžies pūslės sutrikimų.

Ciberžolės nauda senjorams ryškiausia tada, kai ji vartojama nuosekliai. Poveikis kaupiasi palaipsniui, o kūnas į tai reaguoja natūraliai ir be staigių pokyčių.

Pabaigai

Ciberžolė gali tapti mažyčiu kasdieniu akcentu, kuris palaiko sąnarius, virškinimą, smegenų veiklą ir imunitetą. Ji lengvai įsilieja į įvairius patiekalus, nereikalauja sudėtingų paruošimo būdų ir tinka tiek šiltam gėrimui, tiek paprastam troškiniui.

Kūnas geriausiai reaguoja tuomet, kai ciberžolė vartojama nuosekliai. Poveikis stiprėja pamažu, o pokyčiai tampa pastebimi, kai šis prieskonis tampa įprasta dalimi. Vyresniame amžiuje toks paprastas įprotis gali turėti didelę reikšmę savijautai, todėl verta suteikti šiai gėrybei daugiau dėmesio. Būtent tada atsiskleidžia ciberžolės nauda senjorams.

Kaip sumažinti rūgštingumą liaudiškai – veikia lyg vaistai

Kai pradeda mausti skrandį, atsiranda nemalonus rūgštus skonis burnoje ar tiesiog sunku po valgio – norisi kuo greičiau palengvėjimo. Ne visada norisi gerti tabletes, todėl natūralūs būdai, kurie padeda be stiprių priemonių, visada patrauklesni.

Kaip sumažinti rūgštingumą liaudiškai? Galima net neišėjus iš namų – tai nebūtinai turi būti sudėtinga. Kartais užtenka kelių paprastų sprendimų ar maisto produktų, kurie ramina virškinimą ir leidžia jaustis lengviau.

Rūgštingumas neatsiranda be priežasties

Padidėjęs rūgštingumas nėra atsitiktinis dalykas – tai signalas, kad virškinimo sistema kažkur stringa. Tai gali būti laikinas pojūtis, bet jei ignoruojamas, tampa nuolatiniu diskomfortu, o kartais ir rimtesnių sutrikimų pradžia. Vien tik neutralizuoti simptomus dažnai nepakanka – reikia suprasti, kas sukelia šią būklę.

Skrandžio rūgščių perteklius dažniausiai susijęs su mityba, stresu ar net kai kuriais kasdieniais įpročiais, kurių dažnas nė nesureikšmina. Laikui bėgant, ši būsena gali paveikti ir stemplę, ir kepenis, ir bendrą savijautą, todėl geriau imtis veiksmų kuo anksčiau.

Dažniausios padidėjusio rūgštingumo priežastys arba simptomai:

  • Per dažnas kavos ar gazuotų gėrimų vartojimas
  • Riebus ar aštrus maistas, ypač vakare
  • Stresas ir nuolatinis skubėjimas valgant
  • Rėmens jausmas po valgio
  • Skausmas ar tempimas viršutinėje pilvo dalyje
  • Blogas burnos skonis ryte ar atsikėlus

Natūralūs augalai ir liaudiški mišiniai ramina rūgštingumą be vaistų

Liaudies medicinoje žinoma ne viena priemonė, padedanti sureguliuoti skrandžio rūgšties perteklių. Tai paprasti augalai ar mišiniai, kurie buvo naudojami dar mūsų močiučių laikais. Jie ne tik sumažina deginimo pojūtį, bet ir stiprina visą virškinimo sistemą.


1. Vaistinė ramunėlė
Labai švelni, bet veiksminga. Ramunėlių arbata ramina uždegimus, padeda virškinimui, malšina spazmus. Geriama šilta, lėtai, ypač vakare.

2. Gyslotis
Ypač naudingas, jei jaučiamas deginimas ar dirginimas. Gysločio sultys arba nuoviras padeda apsaugoti gleivinę ir mažinti rūgšties poveikį.

3. Melisa
Lengvai raminantis augalas, padedantis tiek nervinei įtampai, tiek virškinimui. Tinka, jei rūgštingumas kyla dėl streso.

4. Kmynai ir pankoliai
Šie prieskoniai mažina pūtimą, gerina virškinimą ir mažina skrandžio dirglumą. Dažnai naudojami po valgio kaip arbatėlė arba kramtomi sėklos pavidalu.

5. Bulvių sultys
Nors skonis ne pats maloniausias, jos greitai neutralizuoja rūgštį. Tinka vartoti ryte, ant tuščio skrandžio, po vieną nedidelę stiklinę.

6. Linų sėmenys
Išbrinkintos linų sėmenys sukuria apsauginę plėvelę skrandžio gleivinei. Tinka, kai rūgštingumas lydi su skrandžio dirginimu.

7. Ąžuolo žievė
Sutrinta ir nuovirais naudojama retkarčiais, kai skrandis ypač jautrus. Turi sutraukiantį, apsauginį poveikį gleivinei.

8. Paprastosios kraujažolės
Dar vienas universalus augalas, kurio nuoviras gerina tulžies ir skrandžio veiklą. Naudojamas trumpais kursais.

Ramybės mišinys skrandyje – paprastas augalinis gėrimas

Kaip sumažinti rūgštingumą liaudiškai geriant šiltą žolelių arbatą su melisa ir ramunėlėmis – natūrali pagalba virškinimui.
Lengvas žolelių užpilas su melisa ir ramunėlėmis. Nuotrauka iš: shutterstock.com

Kai skrandis dirgina, kartais padeda švelni arbata arba nuoviras iš tam tikrų augalų. Šis receptas remiasi klasikine liaudies patirtimi ir tinka tiems, kuriuos neramina rūgštingumas ar lengvas deginimas.

Ingredientai:

  • Kelios saujos sausos melisos lapų (arba 1–2 arb. šaukšteliai džiovintos melisos)
  • 1 arb. šaukštelis Kmynų sėklos (galite šiek tiek sutrinti)
  • 1 arb. šaukštelis Ramunėlių (sausos)
  • 300–350 ml verdančio vandens

Užpilkite melisos, kmynų ir ramunėlių mišinius verdančiu vandeniu, uždenkite ir palikite 10–15 minučių. Perkoškite. Gerkite po lėtą gurkšnį, geriausia vakare ar po lengvo valgio. Jei reikia – pakartokite kitą dieną.


Pirma: augalai, kuriuos sudėjome, pasižymi raminančiu poveikiu skrandyje, padeda sumažinti spazmus ir sušvelninti gleivinės dirginimą.

Antra: kmynų sėklos ir ramunėlės padeda sureguliuoti virškinimą, mažinti dujų kaupimąsi, kuris dažnai lydimas padidėjusio rūgštingumo.

Trečia: melisa pasižymi raminančiomis savybėmis, tad padeda nusiraminti, kai skrandžio bėdos kyla dėl streso ar nervingumo.


Jei patogu ir neturi stiprios alerginės reakcijos dažniau, gėrimą galima vartoti kelias dienas iš eilės. Stebėk, kaip reaguoja skrandis, ar mažėja deginimas, rėmuo ar sunkumo jausmas. Jei būklė negerėja arba stiprėja, verta kreiptis į gydytoją.

Liaudiškos priemonės gali būti paprastos, bet veiksmingos

Ne visada reikia griebtis stiprių vaistų, kai skrandis siunčia signalus. Dažnai pirmą palengvėjimą gali atnešti tai, kas jau yra namuose – žolelės, sėklos, šilti gėrimai. Svarbiausia – suprasti, kodėl kaupiasi rūgštys, ir imtis švelnių, bet tikslingų žingsnių.

Kaip sumažinti rūgštingumą liaudiškai – tai ne mistika, o išbandytos priemonės, kurios padėjo ne vienai kartai. Gera žinia ta, kad jos ne tik veikia, bet ir nekainuoja daug, nereikalauja specialių žinių ar pastangų. Tiesiog reikia kantrybės ir dėmesio savo kūnui.

Cistos mažėja natūraliai – užtenka tik šaukštelio šių sulčių

Varnalėšų sultys nuo cistų jau ne vienam tapo atradimu, kai vaistai ar kiti metodai nedavė laukto rezultato. Tai vienas iš tų atvejų, kai natūralus būdas tampa rimta alternatyva – paprasta, bet veiksminga.

Kalbama, kad vos vienas šaukštelis per dieną gali paskatinti pokyčius organizme. Ir nors iš pradžių gali kilti abejonių, žmonių patirtys rodo, jog šios sultys padeda ne tik cistoms mažėti, bet ir bendrai savijautai gerėti.

Varnalėša pelnytai vadinama vienu stipriausių augalų sveikatai

Varnalėša – tai augalas, kuris ilgą laiką buvo laikomas paprasta piktžole, tačiau iš tiesų jos vertė sunkiai prilygstama. Iš šio augalo spaustos sultys tapo tikru sveikatos atradimu – ne tik dėl poveikio dariniams, bet ir dėl visapusiškos naudos organizmui.

Jos veikia giliau nei daugelis kitų natūralių priemonių. Varnalėšos sultys skatina natūralų organizmo valymą, padeda kepenims, inkstams, žarnynui veikti sklandžiau. O kai šie organai pradeda dirbti efektyviau, keičiasi visa savijauta: sumažėja uždegimai, dingsta sunkumo jausmas, pagerėja miegas ir net oda atrodo skaistesnė.

Be to, varnalėša veikia ne paviršutiniškai, o iš esmė – t. y. padeda organizmui pačiam susitvarkyti su tuo, kas trukdo. Todėl ją renkasi ne tik tie, kurie ieško pagalbos dėl cistų, bet ir žmonės, siekiantys ilgalaikio sveikatos pokyčio.

Papildomos naudos sveikatai

  • Valo kraują ir kepenis – padeda pašalinti toksinus, lengvina bendrą organizmo darbą.
  • Gerina virškinimą – mažina pūtimą, skatina sklandesnį maisto pasisavinimą.
  • Stiprina imunitetą – padeda organizmui lengviau atsilaikyti prieš infekcijas.
  • Turi priešuždegiminį poveikį – mažina lėtinius uždegimus, ypač virškinimo sistemoje.
  • Reguliuoja cukraus kiekį – naudinga turintiems svyravimų ar polinkį į cukrinį diabetą.
  • Gerina odos būklę – valantis iš vidaus, padeda kovoti su spuogais, sausumu, bėrimais.

Paruoškite varnalėšų sultis namuose

Viskas prasideda nuo tinkamų lapų. Reikia jaunų varnalėšos lapų – dar neišsiskleidusių, švarių, surinktų toliau nuo kelių ar miestų. Juos reikia sumalti mėsmale arba sutrinti blenderiu, tada per marlę išspausti sultis.

Gautą skystį supilkite į stiklinį butelį ir laikykite šaldytuve. Šios sultys laikosi apie mėnesį – tiek laiko ir trunka pirmasis vartojimo etapas.

Pirmąsias dvi dienas geriama po arbatinį šaukštelį ryte ir vakare, prieš valgį. Nuo trečios dienos – po šaukštelį tris kartus per dieną. Po mėnesio daroma pertrauka. Jei reikia, kursas gali būti kartojamas iki trijų kartų per metus.

Vartojimas turi būti reguliarus ir tikslus

Kad varnalėšų sultys iš tikrųjų veiktų, svarbu jų nevartoti atsitiktinai. Geriama visada prieš valgį, griežtai laikantis nustatyto kurso. Pirmąsias dvi dienas geriama po vieną arbatinį šaukštelį ryte ir vakare. Nuo trečios dienos – tris kartus per dieną, taip pat prieš valgį.

Vienas kursas trunka 30 dienų. Po to būtina mėnesio pertrauka. Jei reikia, galima pakartoti – bet ne daugiau nei tris kartus per metus.

Jeigu dozės praleidžiamos, poveikis tampa nepastovus. Todėl reikėtų nusiteikti rimtai, ypač jei tikslas – realus rezultatas, o ne tik išbandymas.

Rezultatai pasirodo palaipsniui, bet dažnai nustebina

Laukinėje gamtoje augantis varnalėšos augalas – pagrindinis šaltinis, iš kurio spaudžiamos varnalėšų sultys nuo cistų.
Natūraliai auganti gydomoji varnalėša. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Vartojant varnalėšų sultis tiksliai ir be pertraukų, pirmi ženklai gali būti jau po poros savaičių. Organizmas reaguoja nevienodai, bet tam tikri pokyčiai pasireiškia daugeliui. Svarbiausia – stebėti save, neforsuoti ir nepertraukinėti kurso.


1. Mažėja tempimo ar maudimo pojūtis
Kai cista spaudžia ar trukdo, tai jaučiama. Sultims pradėjus veikti, šie pojūčiai gali išnykti arba pastebimai sumažėti.

2. Gerėja virškinimas
Varnalėšų sultys padeda kepenims ir žarnynui, todėl sumažėja pilvo pūtimas, sunkumo jausmas, dingsta alkio svyravimai.

3. Daugėja energijos
Kai organizmas valosi, tai jaučiasi. Žmonės pastebi, kad pabunda lengviau, jaučiasi aktyvesni ir mažiau pavargę.

4. Pagerėja odos būklė
Dėl kraujo valymo poveikio dažnai šviesėja oda, mažėja bėrimų, lygėja spalva, o veidas atrodo gaivesnis.

5. Cistos gali sumažėti ar net išnykti
Po vieno kurso verta pasitikrinti pas gydytoją ar atlikti echoskopiją – kai kuriais atvejais cistos išnyksta visiškai arba bent jau sumažėja tiek, kad nebekelia rūpesčių.

6. Jei rezultato dar nėra – kursą galima kartoti
Svarbu daryti pertrauką, bet neatsisakyti per anksti. Kai kuriems prireikia ir 2–3 mėnesių, kad pokytis būtų akivaizdus.

Verta pabandyti, jei norisi spręsti priežastį, o ne tik simptomą

Varnalėšos yra senas augalas, turintis realų poveikį. Kai naudojamos tinkamai, jos padeda ne tik mažinti cistas, bet ir pagerina bendrą kūno funkciją – virškinimą, kepenų darbą, odos būklę. Tiesiog veikia plačiau nei iš pradžių atrodo.

Varnalėšų sultys nuo cistų gali būti vertingas pasirinkimas, kai norisi ne greito efekto, o ilgalaikio rezultato. Tai paprasta, bet ne paviršutiniška priemonė – tik reikia skirti laiko, stebėti savo kūną ir nenuleisti rankų per anksti.

Estrogeno trūkumas sendina greičiau – šie produktai tai sustabdo

Kai organizme pradeda mažėti estrogeno, moters kūnas tai pajunta greičiau nei gali pasirodyti. Oda tampa sausesnė, veidas greičiau pavargsta, nuotaikos svyruoja lyg amerikietiški kalneliai, o miegas darosi nepastovus. Ne vienai pažįstamas jausmas, kai atrodo – viskas tarsi slysta iš rankų.

Bet ne viskas prarasta. Kai kurie kasdieniai produktai gali tapti natūralia pagalba – jie padeda atkurti hormonų balansą švelniai, bet veiksmingai. Be tablečių, be injekcijų – tik tai, ką lengva įtraukti į lėkštę.

Estrogeno trūkumas gali pasireikšti greičiau nei tikiesi

Kai estrogeno lygis krenta, pokyčiai kūne dažnai prasideda tyliai, bet greitai įgauna pagreitį. Iš pradžių tai gali būti tik sausėjanti oda ar dažnesni nervingi epizodai. Tačiau laikui bėgant viskas pasunkėja – ne tik fizinė, bet ir emocinė savijauta praranda stabilumą. Daug moterų nė nesusimąsto, kad viską lemia ne nuovargis, o hormonų disbalansas.

Kūnas pradeda siųsti aiškius signalus. Jie ne visada iš karto susiejami su hormonais, todėl dažnai ignoruojami ar gydomi paviršutiniškai. O estrogeno trūkumas tuo metu daro savo – greitina senėjimo procesus, slopina energiją, trikdo miegą ir silpnina visą sistemą iš vidaus.

Galimi estrogeno trūkumo simptomai:

  • Karščio bangos ir naktinis prakaitavimas
  • Nuotaikų kaita, nervingumas, liūdesys be priežasties
  • Sausa oda ir sumažėjęs odos elastingumas
  • Lytinio potraukio sumažėjimas
  • Miego sutrikimai
  • Svorio augimas, ypač pilvo srityje
  • Sąnarių skausmai ar raumenų silpnumas
  • Sumažėjusi kaulų tankis (padidėja lūžių rizika)
  • Dažnesni šlapimo pūslės ar makšties diskomfortai
  • Sutrikusi koncentracija, atminties pablogėjimas

Natūralūs produktai padeda sustabdyti estrogeno mažėjimą

estrogeno trūkumas sesamo sėklos kaip maistas hormonų pusiausvyrai
Vertingas augalinis produktas, palaikantis moters hormoninę pusiausvyrą. Shutterstock

Kai hormonų pusiausvyra pradeda svyruoti, svarbu ne laukti, o ieškoti natūralių priemonių, kurios padėtų kūnui grįžti į balansą. Vienas efektyviausių būdų – įtraukti į mitybą maisto produktus, turinčius daug augalinių estrogenų (fitoestrogenų).

Jie nesukelia šalutinio poveikio kaip sintetiniai papildai, bet veikia švelniai ir ilgalaikiai.

1. Sojų produktai (tofu, tempeh, edamame, miso)
Sojų pupelės yra vienas stipriausių natūralių fitoestrogenų šaltinių. Juose esantys izoflavonai padeda švelninti menopauzės simptomus, mažinti karščio bangas, gerina odos būklę ir stiprina kaulus. Geriausia rinktis fermentuotus sojų produktus, nes jie lengviau pasisavinami ir naudingi žarnynui.

2. Linų sėmenys
Linų sėklose yra daug lignanų – stiprių fitoestrogenų, kurie ne tik palaiko hormonų pusiausvyrą, bet ir veikia kaip antioksidantai. Jos taip pat padeda reguliuoti virškinimą, pagerina odos būklę ir prisideda prie širdies sveikatos. Naudingiausia vartoti maltus linų sėmenis.

3. Sezamų sėklos
Sezamai taip pat turi daug lignanų, o jų sudėtyje esantis sezaminas padeda reguliuoti estrogenų apykaitą. Jie stiprina plaukus, odą ir padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją. Sezamus galima naudoti žalius, keptus ar kaip tahini pastą.

4. Avinžirniai
Avinžirniuose gausu augalinių baltymų, skaidulų ir fitoestrogenų, tokių kaip biochaninas A. Jie padeda sumažinti hormonų svyravimus, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje ir suteikia sotumo. Galima valgyti kaip pagrindinį patiekalą, naudoti salotose arba pasigaminti humuso.

5. Kryžmažiedės daržovės (brokoliai, kopūstai, kale, žiediniai kopūstai)
Nors šios daržovės tiesioginių fitoestrogenų neturi, jos labai svarbios estrogenų pusiausvyrai. Jose yra medžiagų, kurios padeda organizmui pašalinti perteklinį estrogeną ir palaikyti sveiką hormonų apykaitą. Taip pat jos padeda kepenims, kurios atsakingos už hormonų filtravimą.

Papildomi patarimai – nedideli pokyčiai, didelis pokytis

Jei jautiesi, kad hormonai ima keistis, verta atkreipti dėmesį ne tik į tai, ką dedate į lėkštę. Judėjimas bei miegas gali stipriai pakeisti, kaip organizmas reaguoja į pokyčius. Nedidelė pasivaikščiojimo dozė — piko metu ar po valgio — padeda išlaikyti gerą kraujotaką ir palaikyti hormonų balansą. O reguliarus, kokybiškas miegas kartais veikia stipriau nei brangiausi kremai ar papildai.

Dar vienas dalykas — vanduo. Paprasta, bet svarbi taisyklė: pakankamas skysčių kiekis padeda organizmui lengviau išsklaidyti toksinus ir palaikyti sveiką odos, plaukų ir audinių būklę. Gausus vandens vartojimas + maistas su fitoestrogenais — puikus derinys moters sveikatai.

Taip pat verta skirti laiko sau: mažas stresas, atsipalaidavimas, meditacija ar tiesiog mėgstama veikla padeda hormonams dirbti harmonijoje. Kai kūnas nepatiria nuolatinio streso, mažėja galvos skausmai, pagerėja miegas ir bendras komforto jausmas — o tai labai svarbu, kai estrogeno lygis kinta.

Galiausiai — kantrybė. Pokyčiai hormonų pusiausvyroje visuomet vyksta palaipsniui. Maitinimas, miegas, judėjimas, bendras gyvenimo būdas — tai, kas duoda efektą tik bendrai. Daugeliu atvejų pirmuosius teigiamus pokyčius pastebėsite po kelių savaičių, bet ilgalaikė nauda ateina tik laikantis gero ritmo ir rūpinantis savimi nuosekliai.

Estrogeno palaikymas – daugiau nei tik kosmetinis klausimas

Kai estrogeno mažėja, keičiasi ne tik nuotaika ar savijauta – keičiasi visas kūnas. Tačiau net ir paprasti pokyčiai mityboje gali padėti stabdyti šiuos procesus, pagerinti savijautą ir atgauti balansą. Įtraukę daugiau fitoestrogenų turinčių produktų, kartu pasirūpinsite ir sveikesne oda, stipresniais kaulais, geresniu miegu.

Estrogeno trūkumas neturi tapti neišvengiamu nuosprendžiu. Laiku sureagavus ir palaikant kūną iš vidaus, galima išlikti energingai, gerai jaustis ir sulėtinti ne vieną su amžiumi susijusį pokytį.

Metus šokinėjo spaudimas – stabilizavo vos 1 šaukštelis prieskonių

Metus spaudimas tai kildavo, tai krisdavo – ir atrodė, kad niekas nepadeda. Vieną dieną jautiesi puikiai, kitą jau maudžia galvą, ima spengti ausyse ar tampi vangus be aiškios priežasties.

Kartais viskas, ko reikia, slypi ne lentynoje su vaistais, o virtuvės spintelėje. Vos vienas šaukštelis įprasto prieskonio gali turėti daugiau naudos nei atrodo iš pirmo žvilgsnio. Ir svarbiausia – tai nėra joks brangus papildas ar mistinis mišinys.

Kodėl spaudimas šokinėja net be aiškios priežasties

Neretai žmonės pradeda ieškoti sprendimų tik tada, kai kraujospūdis ima svyruoti tarsi be jokios logikos – vieną rytą aukštas, kitą dieną jau normalus, vakare vėl kyla. Tokie šokinėjimai dažnai išvargina labiau nei nuolatinis aukštas spaudimas, nes organizmas nuolat patiria stresą.

Spaudimo svyravimai gali rodyti giliau slypinčius disbalansus. Ne visada kalta širdis – kartais tai susiję su hormonais, mityba ar net skysčių balansu. Svarbu ne tik stebėti skaičius, bet ir ieškoti, kodėl jie kinta.

Dažniausios kraujospūdžio šokinėjimo priežastys:

  • Per mažas arba per didelis skysčių kiekis
  • Per daug druskos maiste
  • Lėtinis stresas ar nerimas
  • Miego trūkumas arba prasta jo kokybė
  • Hormoniniai pokyčiai (pvz., menopauzė)
  • Per mažas fizinis aktyvumas
  • Per didelis kofeino ar alkoholio kiekis
  • Perkrauta kepenų ar inkstų veikla
  • Netinkamai veikiantis vaistų režimas

Česnakų milteliai – galingas, bet švelnus spaudimo reguliuotojas

Kai kraujospūdis šokinėja, o priežastys ne visada aiškios, padėti gali labai paprastas sprendimas – česnakų milteliai. Jie turi natūralių veikliųjų medžiagų, kurios padeda plėsti kraujagysles, mažinti uždegiminius procesus ir švelniai reguliuoti kraujotaką.

Skirtingai nei kai kurios agresyvios priemonės, česnakų milteliai neveikia staigiai ar dirginančiai – poveikis auga palaipsniui, bet yra juntamas.

Ypač svarbu tai, kad česnakuose esantis alicinas prisideda prie širdies ir kraujagyslių sistemos stabilumo. Vartojant šį prieskonį reguliariai, galima pastebėti ne tik mažesnį kraujospūdį, bet ir geresnę savijautą – mažiau galvos spaudimo, daugiau energijos, aiškesnę mintį.

Net tie, kurie jautriai reaguoja į šviežią česnaką, dažniausiai toleruoja miltelius, nes jie švelnesni virškinimo sistemai.

Tai viena iš tų priemonių, kurią lengva įtraukti į kasdienį racioną – įberti į sriubą, troškinį ar net į šiltą vandenį su citrina. Ir nors skamba per gerai, kad būtų tiesa, česnakų milteliai – tikras, natūralus pagalbininkas, kai norisi sumažinti spaudimą be vaistų.

Kaip vartoti česnakų miltelius, kad pajustum poveikį

prieskonis kraujospūdžiui mažinti česnakų milteliai dubenėlyje su česnako skiltelėmis
Natūralus prieskonis, kuriame slypi daugiau nei tik skonis. Shutterstock

Česnakų milteliai veikia geriausiai tuomet, kai tampa mitybos dalimi – ne tik kaip skonis, bet kaip veiklioji medžiaga. Daugeliui žmonių pakanka vieno arbatinio šaukštelio per dieną, kad pradėtų jausti efektą.

Geriausia juos maišyti su šiltu vandeniu ir gerti ryte arba įmaišyti į maistą: į troškinius, padažus ar net salotas. Jei norisi švelnesnio poveikio skrandžiui, galima vartoti su šaukšteliu aliejaus ar po valgio.

Svarbu nepersistengti – per didelis kiekis gali sukelti nemalonumų, tad pradėti verta nuo mažesnės dozės ir stebėti, kaip reaguoja organizmas.

Papildomos naudos sveikatai

1. Stiprina imunitetą
Česnakuose esantys junginiai padeda kovoti su bakterijomis ir virusais, todėl reguliariai vartojami milteliai gali padėti rečiau sirgti peršalimo ligomis ar greičiau pasveikti.

2. Mažina cholesterolio kiekį
Yra tyrimų, rodančių, kad česnakų milteliai padeda sumažinti blogojo cholesterolio lygį kraujyje. Tai naudinga širdžiai ir kraujagyslėms, nes mažėja rizika susidaryti aterosklerozinėms plokštelėms.

3. Veikia kaip natūralus priešuždegiminis
Lėtinis uždegimas dažnai būna nematomu fonu daugeliui ligų. Česnakų miltelių veikliosios medžiagos padeda švelniai jį slopinti ir taip palaiko bendrą organizmo balansą.

4. Gali prisidėti prie svorio kontrolės
Nors pats savaime česnakas nestebuklingas, jo įtaka hormonų pusiausvyrai ir cukraus kiekiui kraujyje gali padėti sumažinti potraukį užkandžiams ar per dideliam valgymui.

5. Gerina kraujotaką
Česnakai padeda kraujui lengviau tekėti, o tai reiškia daugiau deguonies audiniams, mažiau apkrovos širdžiai ir lengvesnę savijautą.

Nuoseklus vartojimas duoda realų rezultatą

Vartojant česnakų miltelius ne vieną dieną, o bent kelias savaites, poveikis tampa vis ryškesnis. Nors kai kurie žmonės jau po kelių dienų pastebi, kad spaudimas ramiau laikosi ir mažiau svyruoja, ilgalaikis efektas pasiekiamas per 3–4 savaites. Viskas priklauso nuo organizmo, mitybos ir gyvenimo būdo, tačiau svarbiausia – stabilumas.

Jeigu norisi išvengti vaistų ar bent sumažinti jų poreikį, česnakų milteliai gali tapti saugia pagalba. Geriant juos kasdien, geriausia – ryte, kartu su šiltu vandeniu ar įmaišius į pusryčius, kraujospūdžio svyravimai tampa retesni, o savijauta pastovesnė.

Prieskonis kraujospūdžiui mažinti veikia ne per dieną, bet palaipsniui. Tačiau kai jis tampa kasdienybės dalimi, rezultatai pradeda džiuginti – mažiau galvos spaudimo, lengvesnė dienos pradžia ir aiškesnė savijauta be staigių šuolių. Tai tikras pavyzdys, kaip paprasti dalykai gali padaryti didelį skirtumą.