back to top
Pradžia Tinklaraštis Puslapis 230

Greitas varškės apkepas, kurį paruošite per kelias minutes

Ieškote greito, sveiko ir baltymais turtingo patiekalo? Šis greitas varškės apkepas – puikus pasirinkimas! Jis ne tik skanus, bet ir labai paprastas paruošti. Reikės vos kelių ingredientų, o rezultatas tikrai nustebins.

Ingredientai

  • 2 dideli kiaušiniai
  • 4 smulkintos česnako skiltelės
  • 1 šaukštelis svogūnų miltelių
  • 1 šaukštelis čili miltelių
  • 8 šaukštai tarkuoto parmezano sūrio
  • 2 puodeliai varškės (geriausia liesos)
  • 1,5 puodelio smulkintų špinatų arba lapinio kopūsto (kale)
  1. Paruoškite indus.
    Išsitraukite dubenį, kuriame patogiai sumaišysite visus ingredientus, ir šluotelę arba šakutę maišymui.
  2. Maišykite ingredientus.
    Į dubenį įmuškite kiaušinius ir lengvai išplakite. Tuomet pridėkite smulkintą česnaką, svogūnų miltelius, čili miltelius, tarkuotą parmezaną ir varškę. Gerai viską išmaišykite.
  3. Pridėkite žalumynus.
    Į gautą masę įmaišykite smulkintus ir nuplautus špinatus ar lapinį kopūstą. Vėl išmaišykite, kad žalumynai tolygiai pasiskirstytų.
  4. Kepkite orkaitėje.
    Paruoštą masę supilkite į kepimo indą ir tolygiai paskirstykite. Dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 176 °C (350 °F), ir kepkite apie 20 minučių. Stebėkite, kada kraštai pradės burbuliuoti – tai ženklas, kad apkepas jau iškepęs.
  5. Leiskite atvėsti ir mėgaukitės.
    Išimkite apkepą iš orkaitės, leiskite šiek tiek atvėsti, o tada skanaukite!

Kaip valgyti?

Greitas varškės apkepas su žalumynais ir krekeriais, pateiktas stiklinėje kepimo formoje.
Greitas varškės apkepas su žalumynais – paprasta, bet skanu.”

Šis greitas varškės apkepas yra universalus – jį galite valgyti vieną arba derinti su mėgstamais priedais:

  • Su karštu padažu, jei mėgstate aštriau.
  • Ant ryžių paplotėlių arba duonelės.
  • Kaip užtepėlę su šviežiomis daržovėmis.
  • Kaip užkandį – jis puikiai tinka ir šaltas!

Varškės apkepo nauda

Greitas varškės apkepas – ne tik skanus, bet ir itin naudingas patiekalas. Pagrindinis šio apkepo ingredientas – varškė – yra puikus baltymų šaltinis, padedantis ilgiau jaustis sotiems. Joje esantis kazeinas, lėtai virškinamas baltymas, suteikia ilgalaikės energijos ir palaiko raumenų regeneraciją.

Dėl savo universalumo šis apkepas tinka tiek pietums, tiek vakarienei ar užkandžiui. Be to, galite lengvai eksperimentuoti su įvairiais priedais ir pritaikyti jį pagal savo skonį. Tai puikus pasirinkimas tiems, kurie siekia suderinti sveiką mitybą ir greitą paruošimą.

Maistinė vertė (vienoje porcijoje):

  • Kalorijos: 194
  • Baltymai: 24 g
  • Riebalai: 7 g
  • Angliavandeniai: 8,7 g

Greitas varškės apkepas gali tapti jūsų nauju mėgstamu patiekalu – maistingas, paprastas ir pritaikomas kiekvienai dienai. Pasigaminkite, mėgaukitės ir įkvėpkite kitus išbandyti šį sveiką bei gardų receptą!

Sultinga antiena su slyvomis, vos per kelias minutes

Antiena su slyvomis – tai patiekalas, kuris Gruodį dažnai asocijuojasi su šventine nuotaika ir jaukumu, pripildančiu namus. Vištiena, antiena – kvapnūs, skanūs, paprastai pagaminami patiekalai, kurie visada sukuria šventės jausmą. Galbūt tai lemia tradicijos – daugelio šeimų Kalėdos neįsivaizduojamos be keptos anties ar kalakuto. O gal dėl to, kad antiena su slyvomis yra lengvai paruošiama, tačiau skonis visuomet džiugina savo subtilia pikantiška nata.

Kai laiko gaminti nėra daug, bet norisi išlaikyti aukštą kokybės standartą, kepta antiena su slyvomis tampa puikiu pasirinkimu. Šis patiekalas pasižymi ne tik sultinga mėsa, bet ir gardžiu, gausiu padažu bei subtiliai pikantišku slyvų prieskoniu. Rezultatas – restorano lygio skonis namų virtuvėje.

Antienos patiekalui paruošti reikia minimalių pastangų. Orkaitėje jis iškepa per maždaug valandą, o rezultatas puikiai dera tiek kasdienai, tiek ypatingoms progoms.

REIKĖS

  • 600 g antienos filė su slyvomis pakuotės;
  • 400 g virtos 5 grūdų košės;
  • šviežio rozmarino pagardinimui;
  • mėgstamų žalių salotų;
  • džiovintų riešutų-uogų mišinio

GAMINIMAS:

  1. Antieną (600 g svorio pakuotę) ruošti labai paprasta – nereikia nieko pjaustyti, smulkinti ar gardinti prieskoniais. Tiesiog įkaitinkite orkaitę iki 200 ºC ir pašaukite aliuminio formą su mėsa ir slyvomis. Kepimo laikas – apie 60 minučių.
  2. Išimkite antieną iš orkaitės, atidarykite plėvelę, dengiančią folijos indą, ir supjaustykite mėsą gabalėliais. Patiekite ją su šilta penkių grūdų koše, gausiu padažu ir slyvomis. Pagardinkite šviežiu rozmarinu.

Salotos:

Prie šio patiekalo puikiai tiks žalios salotos. Pavyzdžiui, gražgarstės su džiovintų riešutų ir uogų mišiniu, pagardintos alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis ir šlakeliu medaus.

Šis derinys ne tik gražiai atrodo, bet ir suteikia malonų skonio kontrastą su pagrindiniu patiekalu. Tai puikus pasirinkimas, kai norisi paprasto, bet tuo pačiu įspūdingo rezultato.

Medaus nauda sveikatai: natūralus saldiklis, kupinas vitaminų

Medaus nauda sveikatai yra neabejotina, nes šis natūralus saldiklis suteikia daugybę sveikatai naudingų savybių. Gamtos dovana – medus – ne tik maloniai saldus, bet ir gali padėti sumažinti širdies ligų bei diabeto riziką, palaikyti sveiką žarnyną ir net būti alternatyva antibiotikams.

Medaus nauda sveikatai pasireiįkia iš jo unikalios sudėties, turtingos vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Natūralus, neperdirbtas medus yra ne tik puikus saldiklis, bet ir galingas natūralus vaistas, turintis daugybę naudingų savybių.

Medaus kilmė ir sudėtis

bitės ir medaus gamyba

Medaus gamyba prasideda nuo žiedų nektaro, kurį bitės renka ir saugo savo skrandžiuose. Po to, bitės perduoda nektarą kitoms bitėms per burną, o šis procesas paverčia nektarą į medų.

Galiausiai, bitės saugo medų korio ląstelėse. Šiame procese susidaro daugiau kaip 180 įvairių medžiagų, įskaitant natūralius cukrus, vitaminus, mineralus ir fitocheminius junginius, kurie prisideda prie medaus naudos sveikatai .

Medaus antibakterinės ir priešuždegiminės savybės

Vienas iš svarbiausių medaus naudos sveikatai aspektų yra jo antibakterinės ir priešuždegiminės savybės. Medus natūraliai pasižymi antibakterinėmis savybėmis dėl savo mažo pH lygio ir fermento, vadinamo gliukozės oksidaze, kuris gamina vandenilio peroksidą. Šios savybės padaro medų puikiu natūraliu antiseptiku, galinčiu padėti gydyti žaizdas ir uždegimus.

Žaizdų gydymas

Medus jau senovėje buvo naudojamas kaip žaizdų gydymo priemonė. Šiandienos moksliniai tyrimai patvirtina, kad medus gali pagreitinti žaizdų gijimą, mažinti infekcijos riziką ir skatina audinių regeneraciją. Taip pat medus naudojamas gydant nudegimus, opas ir kitus odos pažeidimus.

Gerklės skausmo ir kosulio gydymas

Medaus nauda sveikatai atsiskleidžia ir gydant gerklės skausmą bei kosulį. Medus turi raminančių savybių, kurios padeda sumažinti gerklės sudirgimą ir palengvina kosulį. Tai natūrali ir veiksminga alternatyva komerciniams vaistams nuo kosulio, ypač vaikams.

Medaus nauda virškinimui

Medus teigiamai veikia virškinimo sistemą. Jis gali padėti sumažinti virškinimo sutrikimus, tokius kaip rūgštingumas ir vidurių užkietėjimas. Medus taip pat skatina gerųjų bakterijų augimą žarnyne, kurie padeda palaikyti sveiką mikroflorą.

Probiotinis poveikis

Medaus nauda sveikatai susijusi su jo probiotinėmis savybėmis. Natūralus medus gali padėti skatinti gerųjų bakterijų, tokių kaip Lactobacillus ir Bifidobacteria, augimą žarnyne. Šios bakterijos padeda palaikyti sveiką virškinimo sistemą, gerina imuninės sistemos funkciją ir gali padėti apsisaugoti nuo virškinimo sutrikimų.

Medaus nauda sveikatai

Medaus nauda
Medaus nauda

1. Metabolinio sindromo prevencija ir gydymas

Metabolinis sindromas (MetS) yra rizikos veiksnių rinkinys, galintis sukelti širdies ligas ir diabetą. Norint nustatyti MetS, reikia turėti bent tris iš penkių būklių: padidėjusią liemens apimtį, aukštą kraujospūdį, aukštą trigliceridų kiekį kraujyje, žemą HDL cholesterolio lygį ir aukštą cukraus kiekį kraujyje . Medus gali padėti užkirsti kelią MetS ir jį valdyti:

  1. Cukraus kiekio kraujyje kontrolė: Medus turi žemesnį glikeminį indeksą nei cukrus, todėl nesukelia staigaus cukraus ir insulino lygio padidėjimo. Tai padeda išvengti svorio padidėjimo, jei vartojama saikingai .
  2. Lipidų metabolizmo gerinimas: Medus mažina trigliceridų ir LDL („blogojo”) cholesterolio kiekį kraujyje bei didina HDL cholesterolį, kuris padeda pašalinti cholesterolį iš arterijų .
  3. Oksidacinio streso mažinimas: Antioksidacinės medaus savybės padeda sumažinti oksidacinį stresą, kuris yra ląstelių pažeidimo laisvųjų radikalų ir organizmo gebėjimo atsverti jų kenksmingą poveikį disbalansas .

2. Širdies ligų prevencija

Medus turi antioksidantinių ir priešuždegiminių savybių, kurios padeda apsaugoti nuo aterosklerozės – riebalų sankaupų arterijose. Aterosklerozė yra rizikos veiksnys koronarinės arterijų ligos (KAL), jei riebalų sankaupos blokuoja kraujo tekėjimą į širdį.

Koronarinės arterijų ligos padidina krūtinės anginos ir širdies priepuolio riziką .

3. Antibiotikų alternatyva

Medus gali būti pigia alternatyva antibiotikams. 2020 m. paskelbta apžvalga parodė, kad medus padeda sumažinti kosulio dažnumą ir sunkumą, palyginti su nereceptiniais vaistais ir antibiotikais. Dėl didėjančios antimikrobinio atsparumo problemos, susijusios su pernelyg dideliu antibiotikų skyrimu, medus gali būti naudingas kaip natūrali priemonė .

4. Sveiko žarnyno palaikymas

2017 m. paskelbta apžvalga parodė, kad medus turi prebiotinių savybių. Prebiotikai padeda fermentuoti sveikas žarnyno bakterijas, pavyzdžiui, Lactobacilli, kurie padeda skaidyti maistą ir įsisavinti maistines medžiagas. Tokios bakterijos taip pat gali palengvinti dirgliosios žarnos sindromo (IBS) simptomus, pavyzdžiui, viduriavimą .

Medaus maistinė vertė

Medaus maistinė vertė
Kalorijos 64 kcal
Riebalai 0 g
Natris 0,8 mg
Angliavandeniai 17,3 g
Skaidulos 0,04 g
Pridėti cukrūs 0 g
Baltymai 0,1 g
Nors medus turi 31 mineralą, įskaitant fosforą, kalcį, kalį ir magnį, jis neaprūpina didelės šių maistinių medžiagų dalies.

Medaus vartojimo patarimai

Medų galima naudoti įvairiais būdais, kad praturtintumėte savo mitybą:

  • Saldinti arbatą ir kavą.
  • Plakti į kokteilius.
  • Maišyti į naminį padažą ar marinatą.
  • Laistyti košes, blynus ar vaisius.
  • Naudoti kaip glajų daržovėms ar riešutams.
  • Pakeisti cukrų kai kuriuose kepiniuose.

Medaus vartojimo rizika

Nors medus turi daugybę privalumų, svarbu būti atsargiems. Medaus nerekomenduojama duoti vaikams iki 12 mėnesių amžiaus dėl Clostridium botulinum sporų rizikos. Šios bakterijos gali daugintis kūdikių nesubrendusiame virškinimo sistemoje ir sukelti sunkią ligą .

Išvada

Medaus nauda sveikatai yra gausi ir įvairiapusė. Jis gali padėti gydyti infekcijas, kovoti su metaboliniu sindromu, užkirsti kelią arterijų kietėjimui ir palaikyti sveiką žarnyną.

Medus taip pat gali būti alternatyva antibiotikams ir suteikti maistinių medžiagų bei malonių skonio patirčių. Nesvarbu, ar šaukšteliu medaus gardinate arbatą, ar naudojate jį kepiniuose, šis natūralus saldiklis gali būti naudingas priedas prie jūsų kasdienės mitybos.