back to top
SveikataŠis prieskonis mažina cukraus kiekį kraujyje – naudokite ryte

Šis prieskonis mažina cukraus kiekį kraujyje – naudokite ryte

Vis daugiau žmonių ieško natūralių būdų sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje, ypač jei atsiranda pirmieji gliukozės svyravimų požymiai – nuovargis, mieguistumas po valgio ar troškulys.

Tarp dažniausiai aptariamų sprendimų – prieskoniai cukraus kiekio mažinimui.

Ne vienas mokslinis tyrimas patvirtina, kad tam tikri prieskoniai gali padėti organizmui efektyviau reguliuoti gliukozės apykaitą.

Svarbiausia – juos galima lengvai įtraukti į kasdienį rytinį ritualą.

Cinamonas – saldus pagalbininkas

Cinamonas jau seniai naudojamas ne tik desertuose, bet ir kaip natūrali priemonė palaikyti stabilesnį cukraus lygį kraujyje.

Jis padeda pagerinti ląstelių jautrumą insulinui, todėl organizmas efektyviau „įsisavina“ gliukozę.

Tyrimai rodo, kad vartojant 1–2 g cinamono per dieną (apie pusę arbatinio šaukštelio), galima pastebėti realų poveikį.

Rekomenduojama berti jo į rytinę košę, varškę, kavą ar net šiltą vandenį su citrina.

Ciberžolė – daugiau nei priešuždegiminė

Ciberžolė dažnai minima dėl savo priešuždegiminių savybių, tačiau mažiau žinoma tuo, kad ji taip pat gali padėti stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje.

Veiklioji medžiaga kurkuminas gerina medžiagų apykaitą, mažina atsparumą insulinui ir saugo kasą.

Rytui galima rinktis ciberžolės vandenį (šiltas vanduo su žiupsneliu ciberžolės ir citrinos) arba pagardinti ja omletą, košę ar net trintą sriubą.

Juodieji kmynai – stipri senovės priemonė

Juodųjų kmynų sėklos (Nigella sativa) laikomos viena galingiausių natūralių priemonių cukraus kontrolei.

Jose esančios veikliosios medžiagos gali skatinti insulino išsiskyrimą ir mažinti gliukozės kiekį kraujyje. Svarbiausia – vartoti reguliariai.

Galima sumalti šviežias sėklas ir dėti jų į jogurtą ar košę, taip pat tinka juodųjų kmynų aliejus – keli lašai ant tuščio skrandžio ryte.

Imbieras – ne tik nuo peršalimo

Imbieras pasižymi ne tik priešuždegiminėmis ar imuniteto stiprinimo savybėmis, bet ir padeda palaikyti gliukozės pusiausvyrą kraujyje.

Jis gali pagerinti ląstelių jautrumą insulinui bei skatinti gliukozės pasisavinimą.

Į rytinį ritualą galima įtraukti imbiero arbatą – užpilkite keletą griežinėlių karštu vandeniu ir gerkite prieš pusryčius.

Imbieras taip pat tinka į rytines trintas daržovių sriubas ar net žalumynų kokteilius.

Kvapieji gvazdikėliai – mažiau žinomas, bet vertingas pasirinkimas

Kvapieji gvazdikėliai, nors dažnai naudojami kaip aromatinis prieskonis kepiniuose, turi potencialą padėti kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje.

Jų sudėtyje yra junginių, kurie lėtina angliavandenių įsisavinimą ir slopina staigius gliukozės šuolius.

Rekomenduojama gvazdikėlius sumalti ir naudoti mažais kiekiais – pavyzdžiui, įberti į šiltą pieną ar arbatą.

Kaip prieskonius naudoti teisingai?

Gėrimas su ciberžole puodelyje – natūralus būdas mažinti cukraus kiekį kraujyje.
Ciberžolė gerina jautrumą insulinui ir padeda stabilizuoti gliukozės kiekį kraujyje. Nuotrauka: shutterstock.com

Kad prieskoniai cukraus kiekio mažinimui būtų išties veiksmingi, svarbu laikytis keleto paprastų principų:

  • Vartokite juos reguliariai, ne tik kartais.
  • Naudokite mažus kiekius, bet dažnai – tai saugiau ir efektyviau.
  • Derinkite su mažai perdirbtu, natūraliu maistu – kad prieskonių poveikis nebūtų „užmaskuotas“ cukrumi ar riebalais.
  • Stebėkite organizmo reakciją – kai kurie žmonės jaučia stipresnį poveikį nei kiti.

Kada šių prieskonių geriau vengti?

Nors prieskoniai cukraus kiekio mažinimui yra natūrali ir daugeliui tinkama priemonė, svarbu atsižvelgti į individualią sveikatos būklę.

Jei vartojate vaistus nuo diabeto ar insulino, kai kurie prieskoniai (ypač cinamonas ar imbieras) gali sustiprinti jų poveikį ir iš tikrųjų sukelti per mažą cukraus kiekį kraujyje.

Todėl, esant bet kokioms lėtinėms ligoms ar vartojant vaistus, būtina pasitarti su gydytoju.

Taip pat svarbu stebėti, ar organizmas gerai toleruoja prieskonius – kai kuriems žmonėms juodieji kmynai ar imbieras gali sukelti skrandžio sudirgimą.


Išvada: mažas šaukštelis, didelė nauda

Prieskoniai cukraus kiekio mažinimui – tai paprastas, prieinamas ir natūralus būdas padėti kūnui geriau reguliuoti gliukozę.

Cinamonas, ciberžolė, imbieras, juodieji kmynai ar net gvazdikėliai gali tapti kasdienio raciono dalimi, jei vartojami atsakingai.

Kartu su subalansuota mityba, fiziniu aktyvumu tai gali būti efektyvus būdas išvengti rimtesnių sveikatos problemų.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite