back to top
SveikataMaisto produktai, nuo kurių suriebėja kepenys – daugelis net neįtaria

Maisto produktai, nuo kurių suriebėja kepenys – daugelis net neįtaria

Kepenų suriebėjimas – tai tyliai progresuojanti būklė, apie kurią daugelis žmonių sužino tik atlikę tyrimus. Tai procesas, kuris vyksta nepastebimai, nes kepenys neturi skausmo receptorių, o simptomai pasireiškia tik pažengus ligai.

Dažniausiai prie to prisideda ne alkoholis, kaip mano daugelis, o kasdien vartojami maisto produktai, kurie, atrodytų, visai nekalti.

Pagrindiniai produktai, skatinantys kepenų suriebėjimą

Kepenys – vienas darbščiausių mūsų organų. Jos kasdien filtruoja toksinus, skaido riebalus, padeda virškinti ir reguliuoja energijos atsargas.

Tačiau net ir jos pavargsta, kai kasdien ant stalo atsiduria riebūs, saldūs ar stipriai perdirbti produktai.

Perdirbtas maistas – tylus kepenų priešas

Kiekvienas bandelės kąsnis ar šaukštelis perdirbto padažo atneša ne tik skonį, bet ir sočiųjų riebalų, konservantų bei cukraus perteklių. Tokie junginiai trikdo insulino veiklą, o kepenys, nebegalėdamos apdoroti viso gaunamo cukraus, pradeda jį kaupti riebalų pavidalu.

Rezultatas – kepenų ląstelės pamažu apsitraukia riebalais, praranda elastingumą ir tampa mažiau atsparios uždegimui.

Cukrūs ir saldūs gėrimai – dar pavojingesni nei atrodo

Nors daugelis mano, kad pagrindinis pavojus slypi riebaluose, tikroji grėsmė – cukrus, ypač fruktozė. Šio tipo cukrus kepenyse metabolizuojamas panašiai kaip alkoholis, todėl perteklinis vartojimas ilgainiui sukelia tuos pačius pažeidimus.

Tyrimai rodo, kad net viena skardinė saldaus limonado per dieną gali padidinti kepenų suriebėjimo riziką.

Greitas maistas ir kepti produktai – triguba našta

Greito maisto porcijoje susijungia viskas, ko kepenys nemėgsta: transriebalai, druska, cukrus ir oksiduoti aliejai.

Nuolatinis jų vartojimas apkrauna virškinimo sistemą, skatina uždegiminius procesus, o riebalai ima kauptis ne tik po oda, bet ir vidaus organuose.

Maisto produktai, kurie padeda kepenims atsigauti

Kepenys turi išskirtinę savybę – jos geba atsinaujinti, jei suteikiama tam galimybė. Net po ilgalaikio netinkamos mitybos laikotarpio galima pastebimai pagerinti jų būklę pakeitus kasdienius įpročius.

Tereikia sumažinti kenksmingų produktų kiekį ir įtraukti daugiau šviežio, natūralaus maisto.

Žaliosios daržovės – natūralūs filtrai

Brokoliai, špinatai, salierai ir lapiniai kopūstai padeda neutralizuoti toksinus, gerina tulžies išsiskyrimą ir sumažina riebalų kaupimąsi kepenyse.

Jose esančios chlorofilo ir sieros junginiai veikia kaip natūralūs valytojai, palaikantys detoksikacijos procesus.

Vaisiai ir uogos – antioksidantų šaltinis

Uogose, ypač mėlynėse, spanguolėse ir vyšniose, gausu antocianinų, kurie saugo kepenų ląsteles nuo oksidacinio streso.

Vaisiai, tokie kaip obuoliai ir greipfrutai, padeda reguliuoti cholesterolio kiekį ir mažina uždegimą.

Augaliniai aliejai – mažiau, bet geriau

Rafinuotų aliejų ir margarino verta atsisakyti. Vietoje jų naudokite šalto spaudimo alyvuogių arba linų sėmenų aliejų – juose esantys riebalai padeda išlaikyti sveiką ląstelių struktūrą ir skatina riebalų skilimą kepenyse.

Alyvuogės ir alyvuogių aliejus – sveikas riebalų šaltinis, padedantis apsaugoti kepenis nuo suriebėjimo.
Alyvuogių aliejus – vienas iš nedaugelio riebalų, kurie teigiamai veikia kepenų sveikatą. Nuotrauka: shutterstock.com

Vanduo ir žolelių arbatos – kepenų sąjungininkės

Pakankamas vandens kiekis padeda iš organizmo išplauti toksinus, o žolelių arbatos – kiaulpienių, artišokų ar varnalėšų – švelniai stimuliuoja kepenų veiklą. Toks gėrimas ypač tinka po sunkių patiekalų ar švenčių, kai jaučiamas apsunkimas.

Kaip atpažinti, kad kepenys jau persidirbo

Kepenys ne visuomet duoda aiškius ženklus, tačiau kūnas siunčia signalus, kurių nereikėtų ignoruoti.

Dažnas nuovargis, sunkumo jausmas po valgio, pilvo pūtimas ar blankesnė oda gali būti pirmieji ženklai, kad kepenys nebesusitvarko su krūviu. Kartais pastebimas net silpnas pykinimas ar nemalonus skonis burnoje rytais.

Tokiais atvejais verta bent kelioms savaitėms sumažinti riebaus ir saldaus maisto kiekį bei įtraukti daugiau daržovių, vandens ir poilsio. Kepenys atsigauna greičiau, nei daugelis mano – tereikia leisti joms dirbti be perteklinės apkrovos.

Išvada: kepenys atsilygina už rūpestį

Kepenys – vienas tyliausių, bet svarbiausių organų, nuo kurio priklauso viso kūno savijauta. Kai mityboje vyrauja produktai, nuo kurių suriebėja kepenys, organizmas pamažu praranda balansą, o energijos lygis krenta.

Vis dėlto net maži pokyčiai gali duoti didelį rezultatą – atsisakius perdirbto maisto, saldumynų ir perteklinių riebalų, kepenys pradeda atsinaujinti vos per kelias savaites.

Rūpestis savo mityba – tai ne griežtas apribojimas, o sąmoningas pasirinkimas, leidžiantis ilgiau išlikti sveikiems ir gyvybingiems.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite