back to top
SveikataKokius produktus pašalinus iš meniu skrandžio skausmai sumažėja akimirksniu

Kokius produktus pašalinus iš meniu skrandžio skausmai sumažėja akimirksniu

Skrandžio skausmas dažnai užklumpa netikėtai – vieną akimirką mėgaujatės maistu, o po kelių minučių jau jaučiate sunkumą, deginimą ar nemalonų spaudimą. Ir kartais net nesusimąstome, kad kaltininkas slypi pačiuose įprastuose produktuose, kurie kasdien atsiduria ant mūsų stalo.

Kokius produktus pašalinus iš meniu skrandžio skausmai sumažėja akimirksniu? Atsakymas gali nustebinti, nes tai ne visada tik aštrūs patiekalai ar riebūs užkandžiai.

Kai kurių maisto grupių atsisakius, palengvėjimas juntamas labai greitai – tereikia žinoti, ko vengti norint sumažinti skrandžio skausmus ir apsaugoti gleivinę.

Pagrindiniai produktai, kurie dirgina skrandį

Norint sumažinti skrandžio skausmus, pirmiausia verta peržvelgti savo mitybą. Tam tikri produktai yra tikri provokatoriai – jie dirgina gleivinę, didina rūgštingumą ir apsunkina virškinimą.

1. Rūgštūs produktai

Citrusiniai vaisiai, pomidorai ir acto turintys patiekalai dažnai sustiprina rūgščių perteklių, todėl po jų jaučiamas deginimas ar skrandžio spaudimas.

2. Keptas ir riebus maistas

Riebalai lėtina virškinimą, todėl maistas ilgiau užsibūna skrandyje, sukeldamas sunkumą, pūtimą ar net skausmą.

3. Kava ir stipri arbata

Šie gėrimai skatina rūgšties gamybą ir dirgina gleivinę, todėl jautresniems žmonėms jie tampa pagrindiniu diskomforto šaltiniu.

4. Aštrūs prieskoniai

Čili, pipirai ar kiti aštrūs pagardai gali dar labiau dirginti gleivinę, ypač jei skrandis jau jautrus.

5. Rūkyti gaminiai ir konservai

Šiuose produktuose gausu druskos, rūkymo likučių ir priedų, kurie ne tik apkrauna virškinimą, bet ir ilgainiui silpnina gleivinę.

Kokius produktus rinktis vietoje jų?

Pašalinus skrandį dirginančius produktus, verta juos pakeisti lengvesniais ir švelnesniais variantais. Toks pasirinkimas padeda ne tik išvengti skausmo, bet ir palaikyti sveikesnį virškinimo balansą.

Garintos daržovės

Brokoliai, moliūgas, morkos ar cukinijos – švelniai veikia skrandį, nes nėra sunkiai virškinami ir neturi dirginančių rūgščių.

Kruopų patiekalai

Ryžių, avižų ar sorų košės tinka jautriai gleivinei, ypač jei jos ruošiamos trintos konsistencijos.

Lengvi baltymai

Virta arba garinta vištiena, kalakutiena ar balta žuvis suteikia sotumo, bet nesukelia perteklinio rūgštingumo.

Žolelių arbatos

Ramunėlių, melisos ar svilarožės arbata ramina skrandį ir padeda atsigauti po diskomforto.

Natūralūs kisieliai

Avižų ar spanguolių kisielius (be rūgščių priedų) apgaubia gleivinę ir suteikia malonų palengvėjimą.

Pakeitus įpročius, skrandžio būklė dažnai pagerėja vos per kelias dienas, o skausmo epizodai tampa retesni.

Rūkyta dešra – vienas produktų, kurio rekomenduojama vengti norint sumažinti skrandžio skausmus
Rūkyta ir riebi mėsa dirgina skrandžio gleivinę, todėl ją reikėtų riboti jautraus virškinimo atveju. Nuotrauka: shutterstock.com

Kodėl tam tikri produktai sukelia skrandžio skausmą?

Ne visi produktai vienodai veikia mūsų virškinimo sistemą. Kai kurie maisto pasirinkimai gali išprovokuoti skrandžio skausmą dėl kelių priežasčių:

Rūgštingumo svyravimai

Rūgštūs ar rūgštį skatinantys produktai padidina skrandžio sulčių kiekį. Jei gleivinė jautri, tai iš karto sukelia deginimą ar diskomfortą.

Gleivinės dirginimas

Aštrūs prieskoniai, alkoholis ar per daug sūraus maisto tiesiogiai pažeidžia skrandžio gleivinę. Laikui bėgant, ji tampa vis labiau jautri net ir įprastiems patiekalams.

Lėtas virškinimas

Riebus, keptas maistas ilgiau užsibūna skrandyje, todėl atsiranda sunkumas, spaudimas ir skausmas. Tokia apkrova neleidžia skrandžiui atsipalaiduoti.

Dujos ir fermentacija

Pupelės, rūgštūs pieno produktai ar gaivieji gėrimai gali skatinti dujų kaupimąsi. Skrandyje tai sukelia pūtimą ir skausmą, ypač jautresniems žmonėms.

Būtent todėl svarbu ne tik vengti provokuojančių produktų, bet ir suprasti, kaip jie veikia mūsų organizmą.

Išvada

Ko nevalgyti norint sumažinti skrandžio skausmus, turėtų žinoti kiekvienas, kuris bent kartą patyrė deginimą, sunkumą ar nemalonų diskomfortą po valgio. Pašalinus rūgščius, riebius, keptus, aštrius ar pernelyg sūrius produktus, skrandžio gleivinė greitai atsigauna, o simptomai dažnai sumažėja akimirksniu.

Svarbiausia – ne tik vengti dirginančio maisto, bet ir suprasti, kodėl tam tikri produktai provokuoja skausmą. Pasirinkus švelnesnius pakaitalus, pavyzdžiui, garintas daržoves, kruopas, lengvus baltymus ar raminančias žolelių arbatas, skrandis gauna galimybę pailsėti. Tokie pokyčiai dažnai tampa pirmu žingsniu į ilgalaikį virškinimo balanso atstatymą.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite