back to top
SveikataGydytoja išskyrė tris produktus, kurie stabdo organizmo gijimą

Gydytoja išskyrė tris produktus, kurie stabdo organizmo gijimą

Ar kada susimąstėte, kodėl net ir laikantis sveikos gyvensenos kai kurios žaizdos ar uždegimai gyja lėčiau nei turėtų? Gydytojai pabrėžia, kad priežastis dažnai slypi ne vaistuose ar genetikoje, o tame, ką kasdien dedame į savo lėkštę.

Pasirodo, tam tikri maisto produktai gali stabdyti organizmo gijimą, mažinti imuniteto veiksmingumą ir net skatinti lėtinius uždegimus.

Specialistai išskiria tris produktus, kuriuos vertėtų riboti ar visai išbraukti iš mitybos, jei norite, kad organizmas greičiau atsistatytų po ligų, operacijų ar nuovargio.

1. Cukraus gėrimai – slopina ląstelių atsistatymą

Cukrus yra vienas didžiausių uždegimo skatintojų organizme. Gydytojai pažymi, kad per didelis cukraus kiekis kraujyje trikdo kolageno gamybą – tai baltymas, būtinas žaizdų gijimui, odos ir kraujagyslių stiprumui.

Kai cukraus vartojama nuolat, organizmas sunkiau kovoja su infekcijomis, o ląstelių regeneracija sulėtėja.

Be to, saldūs gėrimai, tokie kaip limonadai, sultys iš koncentrato ar energetiniai gėrimai, greitai pakelia gliukozės lygį, sukeldami energijos šuolius ir nuosmukius.

Tai vargina imuninę sistemą ir trukdo gijimo procesams. Norint palaikyti sveiką atsistatymą, šiuos gėrimus verta keisti vandeniu su citrina, žolelių arbatomis ar natūraliu kefyru.

2. Perdirbti mėsos gaminiai – uždegimo šaltinis organizme

Dešros, kumpiai, šaltienos ir kiti perdirbti mėsos gaminiai dažnai atrodo kaip greitas ir sotus pasirinkimas, tačiau jie kupini konservantų, nitritų ir druskos, kurie tiesiogiai veikia organizmo atsistatymo procesus.

Tokios medžiagos skatina oksidacinį stresą ir trikdo kraujotaką, todėl į audinius patenka mažiau deguonies ir maistinių medžiagų, reikalingų gijimui.

Ilgainiui toks maistas didina uždegiminių reakcijų riziką, gali apsunkinti kepenų darbą bei sulėtinti audinių regeneraciją po traumų ar operacijų.

Vietoje to gydytojai rekomenduoja rinktis šviežią, termiškai apdorotą mėsą be priedų – vištieną, kalakutieną ar liesą jautieną.

3. Rafinuoti miltai ir greiti angliavandeniai – energijos priešai gijimo metu

Baltos duonos riekė ar dubuo makaronų gali atrodyti nekaltai, tačiau rafinuoti miltai veikia organizmą beveik taip pat, kaip cukrus. Jie greitai pakelia gliukozės lygį kraujyje, o tai sukelia uždegiminius procesus ir mažina insulino jautrumą.

Tokios sąlygos nepalankios gijimui, nes ląstelės negauna stabilaus energijos tiekimo, reikalingo audinių atsinaujinimui.

Be to, dažnas greitųjų angliavandenių vartojimas gali sulėtinti imuninės sistemos reakciją ir skatinti skysčių kaupimąsi audiniuose. Tai ypač pastebima po operacijų ar ilgalaikio streso laikotarpių, kai organizmui būtina kuo greičiau atsinaujinti.

Gydytojai rekomenduoja vietoj baltos duonos ir makaronų rinktis pilno grūdo produktus, grikius, avižas ar rudus ryžius – jie lėtai išskiria energiją ir suteikia reikalingų maistinių skaidulų.

Asmuo barsto baltus rafinuotus miltus ant tešlos – rafinuoti angliavandeniai lėtina organizmo gijimą.
Baltos duonos, miltų ir makaronų gaminiai gali kelti cukraus lygį kraujyje ir stabdyti gijimo procesus. Nuotrauka: shutterstock.com

Kaip padėti organizmui greičiau atsigauti

Tam, kad organizmas greičiau atsinaujintų, neužtenka tik vengti žalingų produktų. Svarbu sukurti aplinką, kurioje kūnas turėtų viską, ko reikia gijimui – nuo tinkamos mitybos iki pakankamo poilsio ir skysčių balanso.

Subalansuotas maistas – energija ląstelių atsinaujinimui

Baltymai – vienas svarbiausių elementų gijimo procese. Jie reikalingi naujų ląstelių, kolageno ir fermentų sintezei.

Todėl gydytojai rekomenduoja valgyti kiaušinius, žuvį, ankštinius ir liesą mėsą, o augaliniai baltymų šaltiniai – lęšiai, avinžirniai ar tofu – padeda palaikyti audinių elastingumą.

Ne mažiau svarbūs ir omega-3 riebalų rūgštys, esančios riebioje žuvyje, sėmenyse ar graikiniuose riešutuose. Jos mažina uždegiminius procesus ir spartina gijimą, todėl turėtų būti nuolatinė mitybos dalis.

Vitaminai ir mineralai – greitieji organizmo gelbėtojai

Tinkamas mikroelementų kiekis tiesiogiai lemia gijimo greitį. Cinkas, vitaminas C ir vitaminas A yra būtini kolageno gamybai, žaizdų užsitraukimui ir odos atsinaujinimui. Šių medžiagų galima gauti iš citrusinių vaisių, morkų, moliūgų, brokolių ar kepenėlių.

Trūkstant geležies ar B grupės vitaminų, organizmas gali tapti vangus, o gijimo procesas – ilgesnis. Todėl verta įtraukti daugiau žalialapių daržovių, pilno grūdo produktų ir pakankamai baltymų turinčio maisto.

Poilsis ir skysčių balansas – tylūs, bet būtini veiksniai

Gydytojai primena, kad net ir tobuliausia mityba nepadės, jei kūnas negaus pakankamai poilsio. Miegas ir ramybė leidžia ląstelėms „persijungti“ į atsinaujinimo režimą. Suaugusiam žmogui rekomenduojama miegoti ne mažiau kaip 7 valandas per parą.

Be to, vanduo yra pagrindinis gijimo palydovas. Jis padeda šalinti toksinus, gerina kraujotaką ir palaiko tinkamą audinių drėgmę. Jei vandens trūksta, regeneracija sulėtėja, o nuovargis tampa dažnas palydovas.

Išvada: gijimo procesas prasideda nuo lėkštės

Kūnas turi nuostabią savybę – jis geba pats atsinaujinti, jei tik netrukdome jam to daryti. Deja, 3 produktai stabdantys organizmo gijimą – gėrimai su cukrumi, perdirbta mėsa ir rafinuoti miltai – dažnai tampa kasdienybės dalimi net to nepastebint.

Ilgainiui jie sukelia uždegiminius procesus, silpnina imuninę sistemą ir trukdo ląstelėms atsistatyti taip, kaip turėtų.

Nepamirškite, jog gijimą įmanoma paspartinti natūraliai: valgant daugiau daržovių, sveikųjų riebalų, geros kokybės baltymų ir nepamirštant vandens. Tinkamai subalansuota mityba – tai ne laikinas sprendimas, o būdas duoti kūnui tai, ko jam reikia, kad jis galėtų gyti ir stiprėti kiekvieną dieną.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite