Kartais norisi pietų, kurie būtų ir maistingi, ir lengvi. Tokie, kurie nesukeltų sunkumo jausmo, bet suteiktų energijos visai dienai. Būtent todėl vis dažniau virtuvėje atsiranda salotos su Briuselio kopūstais. Jos nustebina net tuos, kurie anksčiau šių mažų daržovių vengdavo. Kai Briuselio kopūstai kepami orkaitėje ar keptuvėje, jų skonis pasikeičia – jie tampa traškūs, šiek tiek karamelizuoti, su subtiliu riešutų poskoniu.
Salotų su Briuselio kopūstais receptas
Šios salotos – puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško sveikesnių pietų alternatyvų, bet nenori atsisakyti sotumo. Jos tinka tiek darbo dienos pietums, tiek lengvai vakarienei su draugais. Be to, tokios salotos atrodo labai spalvingai – žalios, auksinės, kartais su raudonais akcentais iš spanguolių ar granato sėklų.
Ingredientai (2 porcijoms)
- 300 g Briuselio kopūstų
- 1 avokadas
- Saujelė špinatų arba kitų žalumynų
- 50 g fetos ar ožkos sūrio
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 1 šaukštelis medaus
- 1 šaukštelis grūdėtų garstyčių
- 1 šaukštas citrinos sulčių
- Žiupsnelis druskos ir šviežiai maltų pipirų
- (Nebūtina) saujelė graikinių riešutų ar džiovintų spanguolių
Gaminimas
1. Paruoškite kopūstus. Nuplaukite Briuselio kopūstus, pašalinkite apatinius lapelius ir perpjaukite per pusę.
2. Kepimas. Dėkite juos į skardą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais. Kepkite 200 °C temperatūroje apie 20 minučių, kol taps auksiniai ir traškūs.
3. Padažas. Dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, medų, garstyčias ir citrinos sultis.
4. Sujunkite viską. Į didesnį dubenį sudėkite špinatus, kepintus kopūstus, pjaustytą avokadą, riešutus, sūrį ir užpilkite padažu.
5. Patiekimas. Šiek tiek pamaišykite, kad viskas pasidengtų skoniu, ir patiekite dar šiltas salotas.
Tokios salotos skaniausios iškart, bet galima jas laikyti šaldytuve iki kitos dienos – jos nepraranda tekstūros ir išlieka šviežios.
Kodėl verta rinktis Briuselio kopūstus

Briuselio kopūstai – tikras maistinių medžiagų lobynas. Juose gausu vitaminų C ir K, folio rūgšties, skaidulų bei antioksidantų. Jie padeda stiprinti imuninę sistemą, palaikyti normalią virškinimo veiklą ir suteikia ilgalaikį sotumo jausmą.
Dar vienas privalumas – jie puikiai tinka sveikos mitybos planui. 100 gramų šių daržovių turi vos apie 40 kalorijų, todėl galima mėgautis be sąžinės graužaties.
Skonių deriniai ir idėjos
Salotos su Briuselio kopūstais yra labai universalios – galima nuolat keisti ingredientus ir išlaikyti įdomų skonį. Jei mėgstate sūresnį variantą, pabandykite dėti keptos vištienos arba traškių šoninės juostelių. Norint daugiau gaivumo – tinka granato sėklos, apelsino skiltelės ar šlakelis balzamiko acto.
Vegetariškas variantas puikiai dera su avinžirniais ar skrudintomis saldžiomis bulvėmis. O jei siekiate daugiau baltymų – galima įdėti virtą kiaušinį ar šiek tiek tuno. Svarbiausia – nebijoti derinti skirtingų tekstūrų: traškumo iš riešutų, kremiškumo iš avokado ir sūrumo iš sūrio.
Pabaigai
Salotos su Briuselio kopūstais – tai receptas, kuris sujungia paprastumą, skonį ir sveikatą vienoje lėkštėje. Jas galima paruošti per pusvalandį, o rezultatas atrodo taip gerai, kad tinka net svečiams. Tokie pietūs ne tik sotūs, bet ir įkvepia valgyti daugiau daržovių, nes skonis to vertas.
Tai puikus pavyzdys, kaip iš kelių paprastų ingredientų galima sukurti modernų, subalansuotą patiekalą, kurio norėsis kartoti. Jei iki šiol Briuselio kopūstai jums atrodė nuobodūs – duokite jiems šansą. Tikėtina, kad po šių salotų jie taps viena mėgstamiausių daržovių jūsų virtuvėje.
