back to top
ReceptaiSveiki patiekalaiCukinijų antplūdis? Paverskite jas skaniausiu vasaros padažu

Cukinijų antplūdis? Paverskite jas skaniausiu vasaros padažu

Kai cukinijų derlius vos telpa rankose ir daržas prašosi sprendimo – metas gaminti padažą. Šis cukinijų padažas arba dar vadinamasis cukinijų kečupas – tikras vasaros gelbėtojas.

Jis sujungia daržo šviežumą ir patogumą ilgalaikiam laikymui, o skonis pranoksta lūkesčius: rūgštelė, salstelėjimas, švelnus pikantiškumas – viskas viename stiklainyje.

Tai ne tik skystas derliaus nusausinimas, bet ir sveikesnė alternatyva parduotuviniams kečupams – su mažiau cukraus, mažiau acto, ir jokių keistų kvapų.

Tokį padažą drąsiai patieksite prie grilio patiekalų, kaip sumuštinių priedą ar dovanos idėją draugams.

Ingredientai cukinijų padažui

Šiam švelniai saldžiarūgščiam cukinijų padažui prireiks vos kelių paprastų, bet svarbių produktų:

  • 1,5 kg nuluptų ir be sėklų cukinijų (jei naudojate dideles – svarbu pasverti po išskobimo)
  • 0,5 kg svogūnų
  • 1,5 šaukšto druskos
  • 0,5 stiklinės cukraus (apie 125 ml)
  • 125 ml obuolių acto
  • 1 a. š. maltos saldžiosios paprikos
  • 0,5 a. š. maltų juodųjų pipirų
  • Pasirinktinai: 1 a. š. maltos aštrios paprikos (jei mėgstate pikantiškiau)
  • 400 g pomidorų pastos (būtent pastos, o ne padažo)

Visi ingredientai puikiai subalansuoti, kad gautumėte sodraus skonio padažą be dirbtinio saldumo ar rūgštumo.

Kaip pagaminti cukinijų padažą

  1. Paruoškite daržoves:
    • Cukinijas nuplaukite, nulupkite odelę, perpjaukite išilgai ir šaukštu pašalinkite sėklas.
    • Sutarkuokite burokine tarka arba smulkiai susmulkinkite elektriniu smulkintuvu.
    • Svogūnus nulupkite ir taip pat sutarkuokite ar susmulkinkite.
  2. Pamirkykite:
    • Į dubenį sudėkite cukinijas, svogūnus ir druską. Gerai išmaišykite.
    • Uždenkite ir padėkite į šaldytuvą bent 6 valandoms, geriausia – per naktį. Tai padės daržovėms išleisti skysčius ir sustiprins skonį.
  3. Troškinkite:
    • Perkelkite daržoves į didelį puodą, suberkite cukrų.
    • Užvirkite ant vidutinės ugnies, tuomet sumažinkite ir virkite 30–40 min. be dangčio, retkarčiais pamaišydami.
    • Supilkite actą, suberkite paprikas, pipirus. Virkite dar 15 min.
  4. Sutirštinkite:
    • Sudėkite pomidorų pastą, išmaišykite, uždenkite dangčiu ir dar pakaitinkite apie 10 min.
  5. Sutrinkite:
    • Naudodami rankinį trintuvą arba kokteilinę, sutrinkite iki vientisos konsistencijos.
    • Jei padažas atrodo per skystas – dar truputį pavirkite atidengę puodą.
  6. Paragaukite:
    • Patikrinkite druskos kiekį, bet atminkite – vėsdamas skonis sustiprėja, tad geriau nepadauginti.
  7. Supilstykite:
    • Karštą padažą pilstykite į švarius, sausus, orkaitėje pašildytus stiklainius. Užsukite ir apverskite dangteliu žemyn.
    • Užklokite rankšluosčiu ir palikite vėsti 24 valandoms.

Su kuo skaniausia vartoti šį cukinijų padažą?

Cukinijų padažas patiektas ant skrudintos duonos riekelių
Cukinijų padažas puikiai tinka kaip užtepėlė ant skrudintos duonos – tiek kasdienai, tiek vaišėms. Nuotrauka: shutterstock.com

Šis cukinijų padažas – ne tik gardus, bet ir universalus. Štai keli būdai, kaip jį panaudoti:

Prie mėsos patiekalų: puikiai tinka kaip švelnus, bet išraiškingas garnyras prie keptos vištienos, kiaulienos ar net grilio šonkauliukų.

Karšti sumuštiniai: užtepkite ant duonos, dėkite šiek tiek sūrio, kumpio ar daržovių – ir į keptuvę ar orkaitę. Skonis – nuostabus!

Makaronų padažas: sumaišykite su makaronais ir pabarstykite sūriu – greita, paprasta, skanu.

Keptoms daržovėms: patiekite šalia orkaitėje keptų cukinijų, bulvių ar morkų.

Užtepėlė: tinka ir šaltas – tiesiog su šaukštu, kaip pagardas prie trapučių ar duoniukų.

Dovana: supilstytas į nedidelius stiklainėlius, šis padažas – maloni ir praktiška dovana rudens gėrybių gerbėjams.

Išvada

Šis cukinijų padažas – tikras atradimas, kai daržų derlius užklumpa netikėtai gausiai. Nereikia nei brangių ingredientų, nei ypatingų įgūdžių – tik trupučio kantrybės ir meilės virtuvei bei šiam receptui.

Ir štai – turite kvapnų, natūralų, visapusiškai panaudojamą vasaros skonio stiklainį, kuris pravers ne kartą. Drąsiai išbandykite – nustebsite, kaip greitai prigis jūsų virtuvėje!

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite