back to top
ReceptaiPagrindiniai patiekalaiSenovinis voveraičių receptas, kuris pakeis įprastą vakarienę

Senovinis voveraičių receptas, kuris pakeis įprastą vakarienę

Kai tik prasideda grybų sezonas, daugelis mūsų iškart pradeda dairytis voveraičių.

Ir ne be reikalo – šie auksaspalviai miško lobiai ne tik kvepia vasara, bet ir turi išskirtinį skonį, kuris puikiai dera su įvairiais patiekalais.

Bet ar kada nors esate bandę senovinį voveraičių receptą, tokį, kuris perduodamas iš kartos į kartą?

Šis receptas – ne šiaip sau troškinys ar greita vakarienė. Tai tikras, laiko patikrintas būdas paruošti voveraites taip, kaip tai darė mūsų močiutės – su meile, natūraliais ingredientais ir be jokio skubėjimo.

Rezultatas? Sodrus, švelnus skonis, kuris priverčia sustoti ir pasimėgauti kiekvienu kąsniu.

Ingredientai ir pasiruošimas

Paruošimo laikas: apie 10 minučių
Gaminimo laikas: apie 25 minutės
Porcijų skaičius: 2–3

Reikalingi ingredientai:

  • 400 g šviežių voveraičių
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas
  • 2 česnako skiltelės
  • 150 ml riebios grietinėlės (35 proc.)
  • 1 valgomasis šaukštas sviesto
  • 1 valgomasis šaukštas aliejaus
  • Druska ir juodieji pipirai pagal skonį
  • Šviežių krapų arba petražolių (nebūtina, bet tinka prie bendro skonio balanso)
  • Pasirinktinai: šlakelis balto vyno arba žiupsnelis muskato riešuto – nedidelės detalės, bet jos gali suteikti patiekalui papildomo aromato

Pastaba: jei naudojate miško voveraites, svarbu jas tinkamai nuvalyti. Geriausia tai daryti drėgna šluoste arba švelniu šepetėliu, kad grybai neprisigertų vandens.

Skalbimas po tekančiu vandeniu gali pakenkti jų tekstūrai ir skoniui.

Senovinis voveraičių receptas: gaminimo eiga

  1. Paruoškite voveraites.
    Atsargiai nuvalykite grybus, nupjaukite kotų galiukus, jei reikia.
    Jei voveraitės labai didelės, galite perpjauti jas per pusę, bet mažesnes palikite sveikas – taip jos išlaikys formą ir skonį.
  2. Smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką.
    Svogūnas suteiks pagrindą, o česnakas – lengvą aromatingą prieskonį.
  3. Įkaitinkite keptuvę.
    Įpilkite aliejaus ir ištirpinkite sviestą ant vidutinės kaitros.
    Kai riebalai įkais, suberkite svogūnus ir kepkite, kol suminkštės ir šiek tiek pagels (apie 4–5 minutes).
  4. Įdėkite česnaką ir voveraites.
    Pirmiausia trumpai apkepkite česnaką (apie 30 sekundžių), tada sudėkite grybus.
    Kepkite juos, kol išgaruos išsiskyręs skystis ir voveraitės lengvai apskrus. Tai užtruks apie 10–12 minučių.
  5. Pagardinkite.
    Įberkite druskos, pipirų, jei norite – muskato riešuto ar įpilkite šlakelį balto vyno.
    Leiskite skoniams susijungti dar 1–2 minutes.
  6. Supilkite grietinėlę.
    Maišykite ir palikite troškintis ant nedidelės ugnies dar 5–7 minutes, kol padažas lengvai sutirštės.
    Nepamirškite paragauti ir, jei reikia, pakoreguoti prieskonių.
  7. Patiekite.
    Patiekalą galima valgyti vieną arba patiekti su virtomis bulvėmis, šviežia duona, kruopomis ar makaronais.
    Pabarstykite šviežiais žalumynais prieš patiekiant – jie suteiks gaivumo ir papildomos spalvos.

Kuo šis senovinis voveraičių receptas ypatingas?

Voveraitės, paruoštos kepimui, sudėtos į keptuvę
Gaminant šį patiekalą svarbu tinkamai paruošti voveraites – venkite plovimo vandeniu. Nuotrauka: shutterstock.com

Šis senovinis voveraičių receptas nėra išgalvotas modernus kūrinys – tai patiekalo versija, kurią iki šiol prisimena daugelis mūsų senelių ar prosenelių.

Voveraitės visada buvo vienas iš vertingiausių miško turtų Lietuvoje: ne tik lengvai atpažįstamos, bet ir ypač aromatingos, nereikalaujančios sudėtingo apdorojimo.

Anksčiau, kai nebuvo šaldiklių ar sudėtingų prieskonių, žmonės gamino paprastai, naudodami tik tai, ką turėjo po ranka: šviežius svogūnus, naminį sviestą, grietinėlę tiesiai iš ūkio ir, žinoma, miško dovanas.

Toks paprastumas sukūrė ilgaamžes tradicijas – skonį, kuris išlieka aktualus iki šiol.

Įdomu tai, kad šis receptas turi ne vieną regioninę interpretaciją.

Kai kur vietoje grietinėlės naudodavo parūgusį pieną ar net šlakelį sultinio, o kitur – džiovindavo voveraites žiemai ir jas troškindavo su svogūnais ir sviestu kaip pagrindinį žiemos patiekalą.

Šiandien mes galime papildyti patiekalą savo mėgstamais prieskoniais ar šiuolaikiniais pagardais, bet esmė lieka ta pati – natūralumas, sodrus skonis ir ryšys su sezonu.

Išvada: nostalgija lėkštėje

Šis senovinis voveraičių receptas – tai ne tik skanus, bet ir jaukumu dvelkiantis pasirinkimas vakarienei.

Jis primena, kad paprasti ingredientai, paruošti su meile ir neskubant, vis dar gali nustebinti savo skoniu.

Toks patiekalas puikiai tinka tiek savaitgalio pietums, tiek ypatingam vakarui su šeima.

Išbandykite šį receptą – galbūt jis taps ir jūsų šeimos tradicija, perduodama toliau.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite