back to top
ReceptaiPagrindiniai patiekalaiDaržovių troškinys, kurį valgys net mėsos mėgėjai

Daržovių troškinys, kurį valgys net mėsos mėgėjai

„Jeigu nėra mėsos – tai ne maistas“ – tokia frazė dažnai skamba iš tų, kurie mėgsta sočius ir stiprius patiekalus.

Tačiau yra receptų, kurie užtikrintai sugeba pakeisti net didžiausių skeptikų nuomonę.

Vienas iš jų – daržovių troškinys be mėsos, kuris ne tik maloniai nustebina savo skoniu, bet ir primena, kad soti vakarienė gali būti ir be mėsos.

Šis patiekalas turi viską: aromatingus prieskonius, švelniai troškintas daržoves, tirštą ir šildančią tekstūrą.

Jis puikiai tinka tiek kasdieniam stalui, tiek savaitgalio vakarienei su šeima.

Paprasti ingredientai, natūralus skonis

Daržovių troškinys be mėsos skamba paprastai, bet jo skonis – visai ne paprastas.

Visa paslaptis slypi daržovių įvairovėje ir tinkamai parinktame prieskonių derinyje.

Šis receptas nereikalauja jokių egzotinių produktų – tik to, ką dažnai jau turime šaldytuve ar spintelėje.

Reikės:

  • 2 vidutinių morkų
  • 3–4 bulvių
  • 1 cukinija
  • 1 raudonoji paprika
  • 1 geltonoji paprika
  • 1 didelis svogūnas
  • 2–3 česnako skiltelės
  • 400 g konservuotų pomidorų arba 3 švieži pomidorai
  • 1 stiklinė konservuotų avinžirnių arba pupelių (nebūtina, bet sočiau)
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštelis saldžiosios paprikos
  • ½ šaukštelio džiovinto raudonėlio
  • žiupsnelis kumino (jei turite)
  • druskos, pipirų pagal skonį
  • šviežių žalumynų patiekimui (pvz., petražolių arba krapų)

Kai viskas paruošta, belieka pereiti prie gaminimo – ir čia svarbu nepraleisti mažų, bet reikšmingų žingsnių.

Gaminimo eiga: lėtai, bet skaniai

  1. Įkaitinkite didelį puodą ar troškinimo indą, įpilkite alyvuogių aliejaus.
  2. Suberkite smulkintą svogūną ir kepkite ant vidutinės ugnies apie 3–4 minutes, kol jis suminkštės ir taps permatomas.
  3. Įdėkite smulkintą česnaką ir pakepinkite dar 30 sekundžių, kol pasklis kvapas.
  4. Sudėkite susmulkintas morkas ir bulves. Kepkite 4–5 minutes, kartais pamaišydami, kad šiek tiek apskrustų.
  5. Tada pridėkite paprikas ir cukiniją. Viską gerai išmaišykite.
  6. Supilkite konservuotus pomidorus (arba susmulkintus šviežius). Jei reikia – įpilkite apie 100 ml vandens arba daržovių sultinio, kad daržovės būtų beveik apsemtos.
  7. Sudėkite avinžirnius arba pupeles, jei naudojate.
  8. Pagardinkite saldžiąja paprika, raudonėliu, kuminu, druska ir pipirais pagal skonį.
  9. Uždengę dangčiu troškinkite ant nedidelės ugnies apie 25–30 minučių, kol visos daržovės suminkštės, bet dar nepraras formos.
  10. Pabaigoje paragaukite – jei reikia, dar pasūdykite ar pagardinkite papildomais prieskoniais.

Prieš patiekiant, pabarstykite šviežiomis petražolėmis ar krapais – jos suteiks gaivumo ir šiek tiek ryškumo šiltam, jaukiam patiekalui.

Kaip patiekti ir kuo paįvairinti?

Sotus daržovių troškinys be mėsos juodame puode su aitriąja paprika ir duonos rieke
Šis daržovių troškinys be mėsos nustebins net tuos, kurie paprastai renkasi mėsą – kvapas ir skonis kalba patys už save. Nuotrauka: shutterstock.com

Daržovių troškinys be mėsos yra labai universalus – jį galima patiekti ir kaip pagrindinį patiekalą, ir kaip garnyrą šalia kitų patiekalų.

Karštas, kvapnus ir tirštas troškinys puikiai dera su šviežia duona, pilno grūdo ryžiais ar net bulvių koše.

Jei norisi šiek tiek kremiškumo – galima įmaišyti šaukštelį natūralaus jogurto ar augalinio grietinėlės pakaitalo.

Jeigu lieka likučių, nesijaudinkite – šis troškinys dar skanesnis kitą dieną, kai visi skoniai „susidraugauja“ ir susilieja.

Drąsiai laikykite jį šaldytuve 2–3 dienas, o norint galima ir užšaldyti porcijomis.

Norite naujų skonių? Pridėkite baklažano, žiedinių kopūstų ar net saują špinatų troškinimo pabaigoje.

Ieškantiems šiek tiek aštresnio varianto – puikiai tiks žiupsnelis aitriosios paprikos ar keli lašai čili aliejaus.

O jei norite pasotinti – išmėginkite su virtais grikiais ar keptais avinžirniais.

Šis troškinys primena, kad tikras skonis slypi ne sudėtingume, o paprastume – kai derinate sezonines daržoves su šiek tiek kūrybiškumo ir neskubėjimo virtuvėje.

Pabaigai: paprastas receptas, kuris nustebina

Daržovių troškinys be mėsos – tai patiekalas, kuris parodo, jog sotumas ir skonis neprivalo remtis mėsos pagrindu.

Jis šildantis, jaukus, puikiai prisitaikantis prie sezono ir turimų ingredientų.

Net tie, kurie paprastai negali įsivaizduoti vakarienės be mėsos, dažnai nustemba, kaip gerai šis troškinys užpildo skrandį ir palieka malonų sotumo jausmą.

Gaminkite, eksperimentuokite ir mėgaukitės – o svarbiausia, dalinkitės šiuo receptu su tais, kuriuos norite nudžiuginti šilta, namine vakariene.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite