back to top
ReceptaiNaminės duonos receptas – iškepa vos per 50 minučių

Naminės duonos receptas – iškepa vos per 50 minučių

Kai virtuvėje pakvimpa šviežia duona, viskas tarsi sustoja. Tas paprastas, šiltas aromatas iškart primena namus, jaukumą ir kažką pažįstamai gero. Šis naminės duonos receptas – būtent toks. Jokio laukimo, jokio raugo ar mielių, tik keli ingredientai ir pusvalandis iki tobulo rezultato.

Tobulai tinka savaitgalio rytui, kai norisi kažko šilto prie kavos. O dar geriau – kai kvapas pasklinda po visus namus, ir visi ateina į virtuvę dar prieš ištraukiant duonelę iš orkaitės.

Naminės duonos receptas

Klasikinė duona dažnai atbaido ilgu procesu – reikia kildinti, laukti, formuoti. Bet šis naminės duonos receptas viską pakeičia.

Geriausia tai, kad rezultatas – tikras. Traški pluta, minkštas vidus ir vos juntamas kefyro švelnumas.
Puikiai tinka tiek prie sriubos, tiek tiesiog su sviestu ar varške.

Reikės:

  • 180 g varškės (geriausia biri)
  • 300 g kvietinių miltų
  • 1 kiaušinis
  • 0,5 a.š. druskos
  • 1 a.š. sodos
  • 200 ml kefyro
  • sėklų pabarstymui (nebūtina, bet suteikia gražumo ir traškumo)

Paruošimas

1. Kefyras ir soda. Pirmiausia sumaišyk kefyrą su soda ir palik porai minučių. Šis žingsnis padės tešlai iškilti kepant – reakcija suformuos natūralų purumą.

2. Tešla. Dubenyje sumaišyk visus likusius ingredientus – varškę, miltus, kiaušinį, druską. Supilk paruoštą kefyrą ir minkyk, kol masė taps vientisa. Ji turėtų būti šiek tiek lipni, bet tokia ir turi būti – tai ženklas, kad duona bus puri.

3. Formavimas. Sudrėkink rankas vandeniu ir suformuok tešlos rutulį. Dėk jį ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Jei reikia, šiek tiek palygink paviršių.

4. Puošimas. Peiliu padaryk kelias įpjovas viršuje – tai leis duonai gražiai išsiskleisti kepant. Pabarstyk sėklomis, jei nori – tiks saulėgrąžos, sezamas ar moliūgo sėklos.

5. Kepimas. Pirmas 10 minučių kepk 200°C temperatūroje, kad susiformuotų traški pluta. Tada sumažink iki 180°C ir kepk dar 35 minutes.
Kvapas pasklis po visus namus, ir suprasi – duona jau pasiruošusi.

Pabaigus kepti

Ištrauk iš orkaitės ir leisk šiek tiek atvėsti. Nors sunku susilaikyti, bet šilta duona pjaustosi lengviau, kai šiek tiek pastovi.
Galima pjauti ir dar šiltą – vidus išliks purus, o pluta traški.

Jei nori, kad duona neišdžiūtų, laikyk ją sandariai uždarytame inde ar suvyniotą į rankšluostį. Ji išlieka minkšta net kitą dieną – o jei liks trupinių, gali juos paskrudinti keptuvėje ir naudoti prie salotų ar sriubos.

Maistinė vertė

Viename kepalo gabalėlyje – apie 150 kcal. Duona nėra sunki, nes kefyras ir varškė suteikia baltymų bei drėgmės. Tai puikus pasirinkimas tiems, kas nori sveikesnio, bet sotesnio kepinio be cukraus ar mielių.


Skonis, kuris primena senovę

Naminės duonos receptas - pjaustoma naminė duona su traškia pluta ir minkštu vidumi, ką tik iškepta namuose.
Šviežiai iškepta naminė duona – traški išorėje ir minkšta viduje. Tobulas receptas vos per 50 minučių! Nuotrauka iš: shutterstock.com

Naminės duonos privalumas – universalumas. Ji puikiai tinka tiek prie sūrio, tiek prie uogienės. Galima kepti mažesnius kepaliukus, įmaišyti sėklų ar net šiek tiek tarkuoto sūrio.

Tokia duona išgelbės net tada, kai namuose neturi mielių ar laiko. Vos 10 minučių pasiruošimo ir 40 kepimo – o ant stalo garuoja šilta, kvapni duona, kuria norisi dalintis.

Patarimai, kad duona visada pavyktų

  • Jei nori šiek tiek traškesnės plutos, paskutinėmis minutėmis padidink temperatūrą iki 200°C.
  • Varškė turėtų būti biri – su švelnesne masė gali gautis labiau pyrago konsistencija.
  • Sėklas galima įmaišyti ir į tešlą – tada bus dar aromatingiau.
  • Norint kitokio skonio, kefyrą gali pakeisti raugintu pienu ar natūraliu jogurtu.

Pabaigai – iltas skonis iš orkaitės

Kai pirmą kartą išbandysi šį naminės duonos receptą, suprasi – tai vienas iš tų, kuriuos visada norisi kartoti. Duona, kuri pakvimpa dar kepant, ir kuri visada suvalgyta greičiau, nei atvėsta.

Receptas paprastas, bet jo rezultatas – nepaprastai geras. Ir kai paragauji pirmą kąsnį su sviestu, viskas tampa aišku: nieko nėra geriau už šiltą, namuose keptą duoną.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite