Jeigu šiuo metu akys užkliūva už kibiro prinokusių pomidorų, vadinasi – metas juos paversti kažkuo stebuklingu.
Ne sriuboms ar sultims, o įspūdingo skonio kepintu pomidorų padažu orkaitėje, kuris džiugins per visą žiemą.
Skamba įmantriai? Iš tiesų – tai vienas lengviausių būdų pagaminti sodrų, aromatingą padažą be ilgų virimų ar stovėjimo prie puodo.
Viskas daroma vienoje skardoje, o kol orkaitė dirba savo darbą, namai prisipildo tokio kvapo, kad net kaimynai gali užsinorėti stiklainėlio.
Ką reikės pasiruošti?
Pagrindas – klasikiniai daržo karaliai: pomidorai, svogūnai, česnakai. Prieskoniai čia atlieka ypatingą vaidmenį – būtent jie suteikia padažui gylio ir išskirtinio charakterio.
Ingredientai:
- 3 kg prinokusių pomidorų
- 2 dideli svogūnai
- 1 česnako galvutė
- 1 stiklinė cukraus
- 2 šaukštai druskos
- 1–2 džiovinti čili pipirai
- 100–150 ml aliejaus
- Šakelė šviežio rozmarino
- Šakelė raudonėlio
- Keli kvapieji pipirai
- Maltų juodųjų pipirų – pagal skonį
Gaminimo eiga
Pirmiausia – pasiruoškite daržoves. Pomidorus perpjaukite į keturias dalis, nebūtina jų smulkinti. Svogūnus nulupkite ir taip pat padalinkite į keturias dalis.
Česnako galvutę perpjaukite, palikdami skilteles nesmulkintas – taip jos atiduos kvapą, bet neišsisklaidys padaže.
Visa tai sudėkite į skardą, apibarstykite cukrumi ir druska, pašlakstykite aliejumi. Tarp daržovių įterpkite prieskoninių žolelių šakeles, kvapiuosius ir juoduosius pipirus, čili – jeigu mėgstate aštriau.
Orkaitę įkaitinkite iki 160 °C ir kepkite apie 2 valandas. Jokio maišymo, jokio budėjimo. Kol kepa – galėsite ramiai gerti arbatą arba ruošti stiklainius.
Baigiamieji žingsniai
Kai viskas jau švelniai apskrudę, išimkite kvapiuosius pipirus, žolelių šakeles, čili, česnako galvutę (jei norite švelnesnio skonio).
Visa kita perkelkite į puodą ir sumalkite blenderiu. Užvirinkite, nugriebkite putas, ir dar karštą supilstykite į sterilizuotus stiklainius.
Skonis – sodrus, gilus, saldžiarūgštis, su lengvu aitrumu. Toks padažas tiks ir makaronams, ir troškiniams, ir net ant duonos kaip užtepėlė.
Kodėl verta kepti orkaitėje?
Tradiciniai padažai dažnai verda valandų valandas ant viryklės. Kepimas orkaitėje – puikus būdas išgauti skonio gylį be pastovaus maišymo.
Šiluma tolygiai apdoroja daržoves, leidžia susikoncentruoti skoniams ir tekstūrai, o rezultatas – tarsi ilgai viręs, bet be vargo.
Apibendrinimas
Kepintas pomidorų padažas orkaitėje – tai tas receptas, kurį pabandžius vieną kartą, norėsis gaminti kasmet.
Jis nereikalauja nei ypatingų įgūdžių, nei daug laiko, o skonis ir kvapas atperka visas pastangas su kaupu.
Jei šiemet derlius dosnus – šis receptas gali tapti jūsų žiemos pažiba.