back to top
ReceptaiLengvi patiekalaiNaminis pomidorų padažas orkaitėje: prireiks tik skardos

Naminis pomidorų padažas orkaitėje: prireiks tik skardos

Jeigu šiuo metu akys užkliūva už kibiro prinokusių pomidorų, vadinasi – metas juos paversti kažkuo stebuklingu.

Ne sriuboms ar sultims, o įspūdingo skonio kepintu pomidorų padažu orkaitėje, kuris džiugins per visą žiemą.

Skamba įmantriai? Iš tiesų – tai vienas lengviausių būdų pagaminti sodrų, aromatingą padažą be ilgų virimų ar stovėjimo prie puodo.

Viskas daroma vienoje skardoje, o kol orkaitė dirba savo darbą, namai prisipildo tokio kvapo, kad net kaimynai gali užsinorėti stiklainėlio.

Ką reikės pasiruošti?

Pagrindas – klasikiniai daržo karaliai: pomidorai, svogūnai, česnakai. Prieskoniai čia atlieka ypatingą vaidmenį – būtent jie suteikia padažui gylio ir išskirtinio charakterio.

Ingredientai:

  • 3 kg prinokusių pomidorų
  • 2 dideli svogūnai
  • 1 česnako galvutė
  • 1 stiklinė cukraus
  • 2 šaukštai druskos
  • 1–2 džiovinti čili pipirai
  • 100–150 ml aliejaus
  • Šakelė šviežio rozmarino
  • Šakelė raudonėlio
  • Keli kvapieji pipirai
  • Maltų juodųjų pipirų – pagal skonį

Gaminimo eiga

Vyšninių pomidorų kekė, kepama orkaitėje su žolelėmis ir alyvuogių aliejumi.
Pomidorų kepinimas orkaitėje – svarbiausias žingsnis kvapniam padažui išgauti. Nuotrauka: shutterstock.com

Pirmiausia – pasiruoškite daržoves. Pomidorus perpjaukite į keturias dalis, nebūtina jų smulkinti. Svogūnus nulupkite ir taip pat padalinkite į keturias dalis.

Česnako galvutę perpjaukite, palikdami skilteles nesmulkintas – taip jos atiduos kvapą, bet neišsisklaidys padaže.

Visa tai sudėkite į skardą, apibarstykite cukrumi ir druska, pašlakstykite aliejumi. Tarp daržovių įterpkite prieskoninių žolelių šakeles, kvapiuosius ir juoduosius pipirus, čili – jeigu mėgstate aštriau.

Orkaitę įkaitinkite iki 160 °C ir kepkite apie 2 valandas. Jokio maišymo, jokio budėjimo. Kol kepa – galėsite ramiai gerti arbatą arba ruošti stiklainius.

Baigiamieji žingsniai

Kai viskas jau švelniai apskrudę, išimkite kvapiuosius pipirus, žolelių šakeles, čili, česnako galvutę (jei norite švelnesnio skonio).

Visa kita perkelkite į puodą ir sumalkite blenderiu. Užvirinkite, nugriebkite putas, ir dar karštą supilstykite į sterilizuotus stiklainius.

Skonis – sodrus, gilus, saldžiarūgštis, su lengvu aitrumu. Toks padažas tiks ir makaronams, ir troškiniams, ir net ant duonos kaip užtepėlė.

Kodėl verta kepti orkaitėje?

Tradiciniai padažai dažnai verda valandų valandas ant viryklės. Kepimas orkaitėje – puikus būdas išgauti skonio gylį be pastovaus maišymo.

Šiluma tolygiai apdoroja daržoves, leidžia susikoncentruoti skoniams ir tekstūrai, o rezultatas – tarsi ilgai viręs, bet be vargo.

Apibendrinimas

Kepintas pomidorų padažas orkaitėje – tai tas receptas, kurį pabandžius vieną kartą, norėsis gaminti kasmet.

Jis nereikalauja nei ypatingų įgūdžių, nei daug laiko, o skonis ir kvapas atperka visas pastangas su kaupu.

Jei šiemet derlius dosnus – šis receptas gali tapti jūsų žiemos pažiba.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite