Naminiai kūčiukai be pieno yra vienas tų paprastų, bet širdžiai mielų receptų, kuriuos norisi pasigaminti bent kartą per metus – o dažnai ir dažniau. Švelnūs, trapūs, kvapnūs ir visai be pieno produktų – tinka visiems, kas jų vengia ar tiesiog ieško švaresnio skonio.
Juos galima kepti paskutinę akimirką, kai vis dar norisi, kad Kūčios kvepėtų ką tik ištrauktu kepiniu. O pagaminami jie taip greitai, kad tikrai neprailgs. Viskas paprasta, namuose esantys ingredientai, šaukštas meilės ir turit lėkštę šiltų, jaukių kūčiukų.
Naminiai kūčiukai be pieno: receptas
Šis receptas puikiai tiks, jei norisi greitai ir be jokio vargo išsikepti skanių, traškių kūčiukų. Jokių pieno produktų, bet rezultatas – švelnus ir kvapnus.
Reikės:
- 250g kvietinių miltų
- 2 šaukštai cukraus
- 7 g sausų mielių
- 130ml šilto vandens
- 2 šaukštai aliejaus (geriausia – šviesaus, neutralaus skonio)
- Žiupsnelio druskos
- Truputį aguonų ar vanilės – jei norisi papildomo aromato
1. Mieles sumaišyk su šiltu vandeniu ir cukrumi. Palik 10 minučių šiltoje vietoje, kad suputotų.
2. Į dubenį berk miltus, druską, aguonas (jei naudoji). Supilk mielių mišinį ir aliejų. Minkyk, kol tešla taps elastinga.
3. Uždenk dubenį ir palik pakilti ~45 minutėms. Tešla turi padvigubėti.
4. Kai tešla pakils, formuok ilgus volelius, supjaustyk juos mažais gabaliukais – taip gimsta kūčiukai.
5. Dėk į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepk 180°C apie 12–15 minučių, kol gražiai parus.
Kūčiukų tekstūra ir skanavimas
Kūčiukai be pieno gali būti ne tik traškūs, bet ir švelnūs viduje – viskas priklauso nuo tešlos minkymo ir kepimo laiko. Jei trumpiau kepsi – bus minkštesni, jei paliksi ilgiau – traškesni, labiau primins tradicinius.
Jei norisi, kad kūčiukai būtų labiau kvapnūs – į tešlą įmaišyk šiek tiek vanilinio cukraus, aguonų ar net lašelį anyžių ekstrakto. Šie prieskoniai kūčiukams suteikia ypatingą kvapą, kuris siejasi su šventėmis.
Kūčiukus skanu valgyti vienus arba su aguonpieniu. Aguonpienį gali pasigaminti paprastai – užpilk maltas aguonas karštu vandeniu, pertrink ir pasaldink. Skonis – labai švelnus, o kartu ir nostalgiškas.
Šie naminiai kūčiukai be pieno tiks ne tik Kūčioms, bet ir bet kuriam vakarui, kai norisi kažko jaukaus ir paprasto.
Apibendrinant
Jeigu dar niekada nekepėte kūčiukų patys, šitas receptas gali būti puiki pradžia. Nereikia nei specialios įrangos, nei įmantrių produktų – tik keli paprasti ingredientai ir šiek tiek laiko. Ir nors pradžioje gali pasirodyti, kad jų daug, patikėkit, namuose iškepti kūčiukai dingsta greičiau nei bet kurie pirktiniai.
Jei norisi šventėms kažko šilto ir tikro, naminiai kūčiukai be pieno tikrai nenuvils. Jie tiks ir jautresniems valgytojams, ir tiems, kas vertina tradicijas be pertekliaus.
